Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έγινε τη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής για τα κονδύλια που δίνονται για το προσφυγικό, ο τομεάρχης μεταναστευτικής πολιτικής της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατήγγειλε την κυβέρνηση για τον τρόπο που χρησιμοποιεί τα κονδύλια, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα έχει δεχθεί την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή βοήθεια και δεν μπορεί να προσφέρει τα στοιχειώδη σε όσους βρίσκονται στα κέντρα υποδοχής. Υπογράμμισε ότι η χώρα είναι στο επίκεντρο της διεθνούς κριτικής με ευθύνη της κυβέρνησης.

«Έχουμε δεχθεί την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή βοήθεια και η κυβέρνηση έχει καταφέρει να είναι στο επίκεντρο της διεθνούς κριτικής. Εικόνες ντροπής, απάνθρωπης μεταχείρισης, ανασφάλειας, εξαθλίωσης μεταδίδονται από τα ελληνικά νησιά. Υπάρχει συμφωνία για την διαχείριση αλλά με ευθύνη της κυβέρνησης δεν υλοποιείται. Μηδενικές οι επιστροφές. Βασανιστικά αργές οι διαδικασίες του ασύλουΌλα αυτά σε μια περίοδο που δεν δικαιολογούνται πλέον οι έκτακτες συνθήκες.

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν μπορεί παρά τα εκατομμύρια που έλαβε να προσφέρει ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας και συνθήκες ασφάλειας για τους νησιώτες. Περίπου 20 από τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία μας έχουν κάνει πρωτοσέλιδα. Αντίστοιχα συμπεράσματα βγήκαν και από τους γερμανούς βουλευτές που επισκέφτηκαν την Μόρια. Βιασμοί, απάνθρωπες συνθήκες, υγειονομικά προβλήματα. Ο κ. Καμμένος είχε πει κάποτε ότι ο στρατός δεν είναι κέτερινγκ, αλλά εσείς τον κάνατε φαστ φουντ με τις φαστ τράκ διαδικασίες. Δώσατε 112 εκατ. ευρώ όλα με απευθείας αναθέσεις».

Ζητά εξηγήσεις το Ποτάμι

Σύμφωνα με πληροφορίες του News247.gr, το Ποτάμι κάνει λόγο για «χιλιάδες απευθείας συμβάσεις κι εκατομμύρια ευρώ σε λίγους» παρατηρώντας ότι δημιουργούνται «πολλά, νέα ερωτήματα», επισημαίνοντας πως ότι τα 1,136 δισ. ευρώ που έχει διατεθεί για το προσφυγικό είναι «σε πλήρη αναντιστοιχία με το επίπεδο των υποδομών και την ποιότητα διαβίωσης των προσφύγων».

Σχετικά με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Ποτάμι αναφέρει ότι η «μερίδα του λέοντος» των χρημάτων για τη σίτιση στα hot-spots των νησιών «έχει κατευθυνθεί με απευθείας αναθέσεις σε πολύ μικρό αριθμό συγκεκριμένων εταιριών κέτερινγκ» μιλώντας για «ιδιότυπο «καρτέλ». Παράλληλα, επισημαίνει ότι στα hot-spots Λέσβου, Σάμου και Κω έχουν διατεθεί 30,4 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 27,9 εκατ. ευρώ «αφορούν συσσίτια που έχουν δοθεί χωρίς δημόσιους διαγωνισμούς σε μόλις τέσσερις εταιρίες».

«Ουσιαστικά κατηγορείτε την Κομισιόν»

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, απάντησε στις καταγγελίες για τα κονδύλια, λέγοντας πως όσοι κατηγορούν την κυβέρνηση για κακοδιαχείριση εκθέτονται από τα στοιχεία της Κομισιόν και στην ουσία κατηγορεί την ίδια για κακοδιαχείριση των κονδυλίων.

«Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σας εκθέτουν για τα κονδύλια. Προδίδουν άγνοια ή συνειδητή συκοφάντηση, ή συνειδητή υπέρ-απλούστευση. Δεν είναι θέμα λογιστικής προσέγγισης. Οι τραπεζικοί μας λογαριασμοί είναι ανοιχτοί για τις οσμές των δήθεν σκανδάλων. Κατηγορώντας για δήθεν αδιαφάνεια την ελληνική κυβέρνηση, στην ουσία κατηγορείτε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έχουμε υποστεί 5 με 6 ελέγχους το 2017 και στο υπουργείο Άμυνας έκλεισε με άριστα ο έλεγχος. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, επίσης είναι χωρίς καμία παρατήρηση. Όλοι οι ευρωπαϊκοί και διεθνείς οργανισμοί έχουν πλήρη εμπιστοσύνη και αναγνωρίζουν ότι κάνουν καλά τη δουλειά τους και το έχουν αποδείξει».