Σύμφωνα με τον Guardian, ο Τραμπ δήλωσε ότι πρόκειται  να τερματίσει το δικαίωμα στην αμερικανική ιθαγένεια για τα παιδιά που γεννήθηκαν σε αμερικανικό έδαφος από γονείς που δεν είναι Αμερικανοί πολίτες. Η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί προεκλογική δέσμευση του Τραμπ από το 2016.

Παρά το ότι μια τέτοια απόφαση  απαιτεί την αλλαγή του άρθρου 14 Αμερικανικού Συντάγματος, που προβλέπει ότι όλα τα παιδιά που γεννιούνται στις ΗΠΑ, αυτομάτως γίνονται πολίτες της χώρας, o Τραμπ υποστηρίζει ότι υπάρχει η απαραίτητη φόρμουλα.  «Μου έλεγαν πάντοτε ότι χρειάζεστε συνταγματική τροπολογία. Μαντέψτε τι, δεν χρειάζεται. Μπορούμε σίγουρα να το κάνουμε με μια απόφαση της Γερουσίας, αλλά τώρα λένε ότι μπορώ να το κάνω μόνο με μια προεδρική εντολή»

Σύμφωνα με τον Τραμπ είναι γελοίο να δίνονται τέτοια δικαιώματα σε μη αμερικανούς πολίτες. «Είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο όπου ένα άτομο έρχεται, γεννά ένα μωρό και το μωρό είναι βασικά πολίτης των Ηνωμένων Πολιτειών για 85 χρόνια με όλα αυτά τα οφέλη. Είναι γελοίο, είναι γελοίο και πρέπει να τελειώσει». Τα όσα ανέφερε ο Τραμπ πάντως δεν ευσταθούν, καθώς χώρες όπως η Βραζιλία και ο Καναδάς παρέχουν αυτό το δικαίωμα στους πολίτες τους.

Υπενθυμίζεται ότι το 2015 είχε τοποθετηθεί με παρόμοιο τρόπο για την αμερικανική ιθαγένεια, τονίζοντας πως μια τέτοια απόφαση στέκει από νομική σκοπιά. «Δεν πιστεύω ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν αμερικανική ιθαγένεια και αν μιλήσετε σε κάποιους πολύ καλούς δικηγόρους – ξέρω ότι κάποιοι από αυτούς διαφωνούν, αλλά πολλοί είναι μαζί μου – θα ανακαλύψετε ότι έχω δίκιο».

Η δήλωση αυτή έρχεται μετά την απόφαση του Τραμπ να στείλει 5.200 στρατιώτες των ΗΠΑ στα σύνορα με το Μεξικό, προκειμένου να αποτρέψει τυχόν είσοδο στη χώρα στους χιλιάδες μετανάστες από την κεντρική Αμερική που συρρέουν στο Μεξικό για μπουν στις ΗΠΑ, προκειμένου να βρουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης από αυτές που έχουν στις χώρες τους.

Ο Ντ. Τραμπ υποστήριξε ότι εντός του καραβανιού βρίσκονται μέλη συμμοριών. Έκανε λόγο για εισβολή στις ΗΠΑ και δήλωσε προς τους μετανάστες ότι ο στρατός των ΗΠΑ τους περιμένει.  «Πολλά μέλη συμμοριών και μερικοί πολύ κακοί άνθρωποι βρίσκονται εντός του καραβανιού που πλησιάζει τα νότια σύνορα μας. Παρακαλώ γυρίστε πίσω, δεν πρόκειται να σας επιτραπεί η είσοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες αν δεν υπάρξει η νόμιμη διαδικασία. Πρόκειται για εισβολή στη χώρα μας και ο στρατός μας σας περιμένει!».