Λίγες μέρες πριν τις ενδιάμεσες εκλογές στο Κογκρέσο, που αναμένεται να αποτελέσει ένα ιδιότυπο δημοψήφισμα για τις πολιτικές ισορροπίες στη χώρα, ο Τραμπ επιδίδεται σε μπαράζ ξενοφοβικών πράξεων και ανακοινώσεων. Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι στα σύνορα με το Μεξικό θα παραταχθούν έως και 15.000 στρατιώτες για να διασφαλίσουν ότι δεν θα περάσει κανείς από το καραβάνι των μεταναστών τα αμερικανικά σύνορα.

Σημειώνεται ότι αρχικά προβλεπόταν δύναμη 800 – 1.000 στρατιωτών και στη συνέχεια ο αριθμός ανέβηκε στους 5.000.  Σε περίπτωση που βρεθούν 15.000 στρατιώτες στα σύνορα με το Μεξικό, θα πρόκειται για δύναμη μεγαλύτερη από αυτή που έχουν οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ βρίσκονται μόνο σε Γερμανία, Ιαπωνία και Νότια Κορέα, χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ διατηρούν φιλικές σχέσεις.



(Πηγή NBCnews)

Το καραβάνι αποτελείται από περίπου 4.000 ανθρώπους από την κεντρική Αμερική οι οποίοι αναζητούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Ανάμεσα στους ανθρώπους που ταξιδεύουν επί αρκετές μέρες, βρίσκονται αρκετά παιδιά και ηλικιωμένοι. Το καραβάνι βρίσκεται ήδη στα μεξικανικά εδάφη.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο Τραμπ δήλωσε πως οι στρατιωτικές δυνάμεις που θα παρατάξει στα σύνορα έχουν ήδη αρχίσει να κινητοποιούνται. «Σχετικά με το καραβάνι, ο στρατός μας έχει ήδη κινητοποιηθεί. Είμαστε πρόθυμοι να στείλουμε 10 – 15.000 στρατιώτες προκειμένου να ενισχύσουν τις δυνάμεις στα σύνορα, να βοηθήσουν όπου χρειαστεί».

Σε μήνυμα του στο twitter, επανέλαβε ότι ανάμεσα στους ανθρώπους που ψάχνουν καλύτερο μέλλον βρίσκονται κακοποιά στοιχεία. «Ο στρατός μας έχει αναπτυχθεί στα νότια σύνορα και πολλές δυνάμεις ακόμα θα προστεθούν. Δεν πρόκειται να αφήσουμε αυτά τα καραβάνια, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται πολλά κακοποιά στοιχεία και μέλη συμμοριών, να εισέλθουν στις ΗΠΑ. Τα σύνορα μας είναι ιερά και όποιος θέλει να εισέλθει θα το κάνει με νόμιμο τρόπο. ΓΥΡΙΣΤΕ ΠΙΣΩ!».

Παίζει το χαρτί της ιθαγένειας

Ο Τραμπ δήλωσε προ ημερών ότι πρόκειται να καταργήσει τον νόμο που δίνει την αμερικανική ιθαγένεια σε όσους γεννήθηκαν σε αμερικανικό έδαφος από γονείς που δεν είναι Αμερικανοί πολίτες. «Είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο όπου ένα άτομο έρχεται, γεννά ένα μωρό και το μωρό είναι βασικά πολίτης των Ηνωμένων Πολιτειών για 85 χρόνια με όλα αυτά τα οφέλη. Είναι γελοίο, είναι γελοίο και πρέπει να τελειώσει», είχε δηλώσει σε εκπομπή του ΗΒΟ.

Μια τέτοια απόφαση  απαιτεί την αλλαγή του άρθρου 14 Αμερικανικού Συντάγματος, που προβλέπει ότι όλα τα παιδιά που γεννιούνται στις ΗΠΑ, αυτομάτως γίνονται πολίτες της χώρας, αλλά o Τραμπ υποστηρίζει ότι υπάρχει η απαραίτητη φόρμουλα.  «Μου έλεγαν πάντοτε ότι χρειάζεστε συνταγματική τροπολογία. Μαντέψτε τι, δεν χρειάζεται. Μπορούμε σίγουρα να το κάνουμε με μια απόφαση της Γερουσίας, αλλά τώρα λένε ότι μπορώ να το κάνω μόνο με μια προεδρική εντολή».

Σε νέα του τοποθέτηση την Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, υποστήριξε ότι οι άνθρωποι που γεννιούνται στη χώρα από μη Αμερικανούς γονείς και παίρνουν την ιθαγένεια, κοστίζουν δισεκατομμύρια δολάρια στον λαό της. «Ο περιβόητος νόμος που δίνει την ιθαγένεια χωρίς εξαιρέσεις σε όσους έχουν γεννηθεί στις ΗΠΑ, κοστίζει δισεκατομμύρια δολάρια στη χώρα μας και είναι άδικο για τους πολίτες μας. Πρέπει να σταματήσει.  Πολλοί νομικοί επιστήμονες συμφωνούν πως δεν χρειάζεται η αλλαγή του άρθρου 14».