Σύμφωνα με πληροφορίες του Sky News, ο Βίτζελ ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αναπτύξει ελεύθερους σκοπευτές στο Ρίο ντε Τζανέιρο, με πρόφαση την πάταξη της εγκληματικότητας. Ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να υπάρξουν ελεύθεροι σκοπευτές και σε ελικόπτερα που θα κάνουν περιπολίες πάνω από την πόλη. «Αν υπάρχουν εγκληματικά στοιχεία που πυροβολούν κατά των αστυνομικών, πρέπει να εξοντωθούν».

Ο Βίτζελ τόνισε πως οι αστυνομικοί και οι ελεύθεροι σκοπευτές θα πρέπει να χτυπούν ακόμα και πισώπλατα, χωρίς προειδοποίηση, όποιον φέρει πάνω του όπλο. Σε ερώτηση για το αν αυτό είναι αναγκαίο απάντησε: «Μιλάμε για οπλισμένο; Αποτελεί απειλή. Μπορεί να χρησιμοποιήσει το όπλο κατά όποιου βρει μπροστά του. Προτιμώ να υπερασπίζομαι αστυνομικούς στο δικαστήριο παρά να πηγαίνω στις κηδείες τους».

Όπως αναφέρει το CBN, ο επερχόμενος υπουργός Άμυνας της χώρας, στρατηγός Αουγκούστο Ελένο, τάχθηκε υπέρ της απόφασης του κυβερνήτη του Ρίο ντε Τζανέιρο να αναπτύξει ομάδες ελεύθερων σκοπευτών, ισχυριζόμενος πως αυτό θα γίνει προς όφελος των πολιτών.

«Είναι μια απαραίτητη δράση, προκειμένου να περιορίσουμε την οπλοκατοχή που παρατηρείται, συχνά και στα χέρια νέων ανθρώπων. Αυτό δεν σημαίνει πως θα σκοτώνουμε αδιακρίτως, γιατί πρέπει να μπουν και κριτήρια. Οι αστυνομικοί στο Ρίο είναι σίγουρα πολύ γενναίοι, αλλά χρειάζονται μια άλλου είδους υποστήριξη».

«Προσβολή των νόμων»

Η ΜΚΟ Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε την απόφαση του Βίτζελ, τονίζοντας πως καταπατά τους νόμους της χώρας. «Το να δίνεται εκ των προτέρων άδεια στους αστυνομικούς για να σκοτώνουν αυτομάτως όποιον μπορεί και να είναι οπλισμένος, ειδικά από τη στιγμή που δεν συνιστά άμεση απειλή για τη ζωή κάποιου, αποτελεί προσβολή στους βραζιλιάνικους και τους διεθνείς νόμους. Το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει αυτή η κίνηση είναι να οδηγήσει σε κλιμάκωση της βίας. Θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων και των αστυνομικών».

Διαβάστε εδώ τις τοποθετήσεις του νέου προέδρου της Βραζιλίας. «Ο ακροδεξιός και επικίνδυνος νέος πρόεδρος της Βραζιλίας μέσα από έξι βίντεο»