Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να υιοθετεί όλο και πιο ακραίες θέσεις απέναντι στο καραβάνι των μεταναστών από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής που συρρέει στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό. Αφού ανακοίνωσε πως θα παραταχθούν έως 15.000 στρατιώτες στα σύνορα, δύναμη μεγαλύτερη από αυτή που διατηρούν οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, έδωσε το ελεύθερο στους στρατιώτες του να πυροβολούν, σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση με πέτρες.

Ο Τραμπ τόνισε ότι κάποιοι από τους μετανάστες του καραβανιού πέταξαν πέτρες «ύπουλα και βίαια» εναντίον ανδρών των μεξικανικών δυνάμεων επιβολής της τάξης, ενώ περνούσαν τα σύνορα Γουατεμάλας-Μεξικού, επισημαίνοντας ότι δεν θα πρέπει να επιτρέψουν να γίνει κάτι τέτοιο απέναντι και σε στρατιώτες των ΗΠΑ. Με μήνυμα του τους προέτρεψε να θεωρήσουν την επίθεση με πέτρες ως επίθεση με πυρά.

«Τους είπα να θεωρήσουν τη ρίψη πετρών σαν επίθεση με πυρά. Αν πετάξουν πέτρες, όπως έκαναν εναντίον της μεξικανικής αστυνομίας και του μεξικανικού στρατού, λέω, θεωρήστε το σαν να επιτίθενται με όπλο».

Σύμφωνα με το Associated Press, ο Τραμπ ξεκαθάρισε ότι τα σύνορα της χώρας του θα είναι απόλυτα ασφαλή με τη φύλαξη τόσων χιλιάδων στρατιωτών, προσθέτοντας ότι όσοι μετανάστες καταφέρουν να ξεγλιστρήσουν από τους ελέγχους και να διεισδύσουν στα αμερικανικά εδάφη, δεν θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτημα ασύλου. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, επανέλαβε πως «όλα πρέπει να γίνουν με νόμιμο τρόπο από τις νόμιμες πύλες εισόδου».

Σε ερώτηση δημοσιογράφων στο Πεντάγωνο, σχετικά με τις δηλώσεις του Τραμπ για πυροβολισμούς ως απάντηση στο πέταγμα πετρών, δεν υπήρξε συγκεκριμένη απάντηση. «Οι στρατιώτες μας είναι εκπαιδευμένοι επαγγελματίες, οι οποίοι διατηρούν πάντα το θεμελιώδες δικαίωμα της νόμιμης αυτοάμυνας», ανέφερε χαρακτηριστικά το Πεντάγωνο.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ο Τραμπ υποστήριξε για μια ακόμη φορά πως ανάμεσα στους χιλιάδες μετανάστες που κινούνται προς τις ΗΠΑ βρίσκονται πολλά κακοποιά στοιχεία και μέλη συμμοριών, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή η εισβολή στα εδάφη των ΗΠΑ. Παράλληλα, επανέλαβε ότι «οι παράνομοι μετανάστες επιβαρύνουν τους πολίτες των ΗΠΑ».

«Η παράνομη μετανάστευση επηρεάζει τη ζωή όλων των Αμερικανών. Η παράνομη μετανάστευση βλάπτει τους Αμερικανούς εργάτες, επιβαρύνει τους Αμερικανούς φορολογούμενους, υπονομεύει τη δημόσια ασφάλεια και προκαλεί μεγάλη ένταση σε σχολεία, νοσοκομεία και στις τοπικές κοινωνίες», ανέφερε σε ομιλία του την Πέμπτη.

Σημειώνεται ότι λίγες μέρες πριν την 6η Νοεμβρίου και τις ενδιάμεσες εκλογές στο Κογκρέσο, ο Τραμπ αναζητά τρόπους να συσπειρώσει το συντηρητικό ακροατήριο των Ρεπουμπλικάνων, κλιμακώνοντας τις ξενοφοβικές δράσεις και δηλώσεις. Εκτός της τεράστιας στρατιωτικής δύναμης που παρατάσσει στα σύνορα με το Μεξικό, ο Τραμπ έχει δεσμευθεί ότι θα καταργήσει το νόμο που δίνει την αμερικανική ιθαγένεια σε παιδιά που γεννιούνται στις ΗΠΑ από γονείς που δεν έχουν την αμερικανική ιθαγένεια.