Ο ΣΥΡΙΖΑ δημοσιοποίησε την Παρασκευή τις προτάσεις του για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Πρόκειται για 16 αλλαγές που αφορούν 23 άρθρα του Συντάγματος. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, δίνεται έμφαση και στις αλλαγές που αφορούν στη προστασία βασικών κοινωνικών αγαθών, όπως το νερό και η ηλεκτρική ενέργεια καθώς και τα δίκτυα διανομής τους, που θα υπόκεινται σε καθεστώς δημόσιας υπηρεσίας και θα τελούν υπό δημόσιο έλεγχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του news247.gr, σχετικά με το άρθρο 86 που αφορά την ασυλία των βουλευτών, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει αυτή να αφορά αδικήματα που «σχετίζονται άμεσα με την άσκηση των καθηκόντων του». Όσον αφορά το άρθρο 86 για την ευθύνη των υπουργών, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την κατάργηση του χρονικού περιορισμού στην άσκηση δίωξης κατά υπουργών (μέχρι τις δύο πρώτες κοινοβουλευτικές συνόδους της επόμενης Βουλής). Επίσης προτείνει ερμηνευτική δήλωση ότι η πρόβλεψη για άσκηση δίωξης κατά υπουργών από την Βουλή δεν ισχύει για αδικήματα που «τελέστηκαν απλώς επ’ ευκαιρία της άσκησης υπουργικών καθηκόντων».

Για τα δημοψηφίσματα, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να διεξάγονται υποχρεωτικά όταν διεθνείς συμβάσεις προβλέπουν μεταβίβαση κυριαρχικών αρμοδιοτήτων του κράτους. Επίσης προτείνεται διενέργεια δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία. Με τουλάχιστον 500.000 υπογραφές για εθνικό ζήτημα και με τουλάχιστον ένα εκατομμύριο υπογραφές για ανάκληση ψηφισμένου νομοσχεδίου που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά. Επίσης οι πολίτες μπορούν να καταθέσουν προτάσεις νόμου με τουλάχιστον 100.000 υπογραφές.

Δείτε τον πίνακα με τις αλλαγές που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και τις ισχύουσες διατάξεις του συντάγματος που προτείνει να αναθεωρηθούν: