Υπενθυμίζεται ότι με εντολή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, ήδη η υπόθεση διερευνάται από τον οικονομικό εισαγγελέα με την προοπτική να τεθούν επί τάπητος  οι πωλήσεις ακινήτων σε Κινέζους επενδυτές από τον  ιδιοκτήτη της εταιρείας Destiny Επενδυτική και τέως αντιπρόεδρος της Jumbo.

Σύμφωνα με έρευνα των κινεζικών αρχών,  φέρεται να είχε συστήσει προσωπική εταιρία μέσω της οποίας έκανε πωλήσεις ακινήτων σε Κινέζους, αξίας 40 εκατομμυρίων ευρώ, με τη χρήση POS.

Σε  ανακοίνωσή του ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου υποστηρίζει ότι οι πωλήσεις ακινήτων στους Κινέζους, με ελληνικά POS ήταν καθ’ όλα νόμιμες. «Η εταιρία ζήτησε και πήρε με νόμιμες διαδικασίες από δύο τραπεζικά ιδρύματα POS για την Eλλάδα και την Κίνα με σκοπό την πώληση ακινήτων. Οι πληρωμές έγιναν με χρήση ονομαστικών χρεωστικών καρτών των πελατών που εκδόθηκαν από τις τράπεζές τους».

Στην έρευνα των αρχών αναφέρονται με ρεπορτάζ τους οι Financial Times, που επικαλούνται αξιωματούχο της κεντρικής τράπεζας, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας. Σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική», η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι οι αγορές πιστωτικής κάρτας έγιναν μέσω δύο ελληνικών τραπεζών, της Εθνικής και της Eurobank. Οι συναλλαγές οργανώθηκαν από την Destiny Investment Gropu, που πάντως επιμένει ότι ήταν νόμιμες.

Κορυφαίος τραπεζικός αξιωματούχος κάνει λόγο για περισσότερες από 250 συναλλαγές ακινήτων από Κινέζους μέσω πιστωτικών καρτών, που «πιθανόν να παραβαίνουν το κινεζικό ρυθμιστικό πλαίσιο για την κίνηση κεφαλαίου και την ελληνική νομοθεσία για την έκδοση χρυσής βίζας». Όπως επεσήμανε ο ίδιος αξιωματούχος «η έρευνα θα δείξει κατά πόσο έλαβαν χώρα παράνομες ενέργειες». 

Εκτός Εθνικής η διευθύντρια Λιανικής Τραπέζης

Προ ημερών επίσης, έγινε γνωστή η  λύση της συνεργασίας της Εθνικής Τράπεζας με τη γενική διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής που εμπλέκεται στην υπόθεση 

Η ανακοίνωση για την απόλυση της κυρία Νέλλης Τζάκου-Λαμπροπούλου έχει ως εξής: Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. ανακοινώνει τη λύση της συνεργασίας της με την κα Νέλλη Τζάκου-Λαμπροπούλου, Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής.

Η Τζάκου, ένα από τα ηγετικά στελέχη της Εθνικής Τράπεζας αντιμετωπίζει την ευθύνη γιατί θεωρήθηκε ότι γνώριζε τις κινήσεις μεταφοράς κινεζικού συναλλάγματος μέσω POS αλλά συνέχιζε να τις εγκρίνει.

H υπόθεση

Ο αντιπρόεδρος της Jumbo και σημαίνον στέλεχος της εταιρείας από το 1995, Ευάγγελος Παπαευαγγέλου, φέρεται να είχε συστήσει εταιρεία real estate μέσω της οποίας πωλούσε ακίνητα αξίας μεγαλύτερης των 250.000 ευρώ σε Κινέζους, οι οποίοι με τη σειρά τους εξασφάλιζαν την Golden Visa που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία για εύπορους αλλοδαπούς. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο όγκος των χρημάτων που διακινήθηκαν παράνομα ήταν τουλάχιστον 40-50 εκατ. ευρώ, ενώ κατά άλλες εκτιμήσεις φτάνουν έως και τα 100 εκατ. ευρώ.

Για να το κάνει αυτό, είχε εξασφαλίσει τερματικά αποδοχής καρτών (POS) από την Εθνική Τράπεζα, τη Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς, δίνοντας την ευκαιρία στους «επενδυτές» να ξεπερνούν τους περιορισμούς των capital controls που ισχύουν στην Κίνα. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του CNN, ουσιαστικά η εταιρεία του Ευ. Παπαευαγγέλου χρησιμοποιούσε την ίδια τακτική που χρησιμοποιείται -επίσης παράνομα- από επιχειρηματίες που για να παραβιάσουν τα ελληνικά capital controls και να στέλνουν χρήματα στο εξωτερικό, εγκατέστησαν στις επιχειρήσεις τους κυπριακά και βουλγαρικά POS.

Έτσι, η επίμαχη εταιρεία κατάφερνε μέσα από τα τερματικά αυτά να μεταφέρει μεγάλα ποσά από την Κίνα στους ελληνικούς λογαριασμούς, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούνταν για την αγορά ακινήτων, τα οποία και εξασφάλιζαν την πολυπόθητη Golden Visa στους Κινέζους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πρακτική αυτή παραβίαζε την νομοθεσία της Κίνας, η καθώς το Πεκίνο έχει επιβάλει capital controls, εμποδίζοντας την άμεση εξαγωγή συναλλάγματος τέτοιων μεγεθών.

Παράλληλα, η πρακτική αυτή παραβίαζε και την ελληνική νομοθεσία για την Χρυσή Βίζα, αφού όπως αναφέρεται στον νόμο, η καταβολή του τιμήματος πρέπει να γίνει αποκλειστικά με δίγραμμη τραπεζική επιταγή ή με τραπεζικό έμβασμα στο λογαριασμό του δικαιούχου, ενώ ο λογαριασμός αυτός θα πρέπει να τηρείται σε τραπεζικό ίδρυμα στην Ελλάδα ή σε πιστωτικό ίδρυμα που τελεί υπό την εποπτεία της τράπεζας Ελλάδος.

Μάλιστα, σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας, προβλέπει ρητά ότι η μεταφορά κεφαλαίου από λογαριασμό του αγοραστή σε λογαριασμό του δικαιούχου αποτελεί αποδεκτό τρόπο πληρωμής εάν γίνεται μέσω eBanking, ενώ ξεκαθαρίζει πως ημεταφορά κεφαλαίου πρέπει να διακριθεί από την καταβολή χρημάτων με μέσα πληρωμής που εκδίδονται από πιστωτικό ίδρυμα (χρεωστικές, πιστωτικές, προπληρωμένες κάρτες) και συνακόλουθα την καταβολή τιμήματος μέσω τερματικού μηχανήματος POS.

Ένα ακόμη στοιχείο που αξίζει να σημειωθεί για το πάλαι ποτέ δεύτερο τη τάξει στέλεχος της Jumbo και για πολλούς ο εξ απορρήτων του Απ. Βακάκη, Ευ. Παπαευαγγέλου, είναι το γεγονός πως εμφανιζόταν το τελευταίο διάστημα να προχωράει σε αγορά σειράς ακινήτων που έχουν βγει σε πλειστηριασμό. Συγκεκριμένα, κατά το δημοσίευμα του Capital.gr, ο επιχειρηματίας απέκτησε τέσσερις οικίες της εταιρείας Koumbas Development, ενώ τον περασμένο Ιούνιο αγόρασε και τη βίλα του πρώην εκδότη και τηλεπερσόνας, Πέτρου Κωστόπουλου, έναντι 4,7 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται επίσης πως, σύμφωνα με πληροφορίες του οικονομικού Mononews, ο ίδιος έχει υπάρξει στο παρελθόν μέτοχος και μέλος του ΔΣ της Proton Bank, επί εποχής Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο εν λόγω επιχειρηματίας ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Jumbo από το 1995, ενώ από το 1992 είναι Πρόεδρος Ελλήνων Κατασκευαστών και Εμπόρων Παιχνιδιών, από το 2006 είναι μέλος του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών) και μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΛΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος).

Η υπόθεση έφερε αναστάτωση και στην Εθνική Τράπεζα, καθώς την ίδια ώρα, έχει τεθεί στο στόχαστρο η επικεφαλής λιανικής τραπεζικής της Εθνικής, Νέλλη Τζάκου Λαμπροπούλου, καθώς και ο διευθυντής διεύθυνσης καρτών, Γιώργος Χατζανδρέου, με τις πληροφορίες να θέλουν την τράπεζα να εξετάζει την καρατόμησή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day, η πρώτη είχε ενημερωθεί από τις κινεζικές αρχές για την παραβίαση των περιορισμών μέσω POS, χωρίς να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, ούτε και να ενημερώσει τη διοίκηση της τράπεζας.

Πάντως, η τράπεζα στην ανακοίνωση που εξέδωσε υποστηρίζει πως είχε και εκείνη ενημερώσει τις ελληνικές αρχές όταν διαπίστωσε τη διενέργεια «ασυνήθιστων συναλλαγών με χρήση πιστωτικών καρτών», ενώ το διοικητικό της συμβούλιο αποφάσισε την άμεση λήψη μέτρων».

Δείτε αναλυτικά: Μεγάλη τραπεζική απάτη με τα POS, τη Χρυσή Βίζα, το νο2 της Jumbo και… Κινέζους επενδυτές