Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, η δικογραφία που σχηματίστηκε κατά την αστυνομική προανάκριση καθώς και στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης μετά από σχετικές παραγγελίες της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Μυτιλήνης, περιλαμβάνει  τα αδικήματα της αντίστασης, της στάσης, της διατάραξης κοινής ειρήνης, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης τετελεσμένης και σε απόπειρα, της απόπειρας πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης, της πρόκλησης διακεκριμένων περιπτώσεων φθοράς, του εμπρησμού, καθώς και  της παράνομης κατοχής και χρήσης όπλων, κροτίδων και βεγγαλικών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα 26 άτομα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία προσδιορίζονται είτε ως φυσικοί, είτε ως ηθικοί αυτουργοί, ενώ η δικογραφία υποβλήθηκε αρμοδίως στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης.

Τα γεγονότα του περασμένου Απριλίου ξεκίνησαν το απόγευμα της 22ας του μήνα, όταν σε μνημείο δίπλα στην πλατεία Σαπφούς βρέθηκαν περί τα 300 άτομα για την καθιερωμένη υποστολή της σημαίας από στρατιωτικό άγημα. Μετά την υποστολή, ομάδα περίπου 200, με αρκετούς να έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, επιτέθηκε στους συγκεντρωμένους στην πλατεία. Οι ακροδεξιοί φώναζαν «κάψτε τους ζωντανούς» και πετούσαν προς τους συγκεντρωμένους φωτοβολίδες, πέτρες και άλλα αντικείμενα, ενώ σε ενίσχυση των προσφύγων και μεταναστών έσπευσαν αλληλέγγυοι.

Παρακολουθήστε βίντεο που δημοσιεύτηκε κατά τα επεισόδια:

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, αστυνομικές δυνάμεις μπήκαν ανάμεσα στους ακροδεξιούς και τους συγκεντρωμένους πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι είχαν σχηματίσει τριπλές κυκλικές ανθρώπινες αλυσίδες προκειμένου να αμυνθούν, βάζοντας στη μέση τις γυναίκες και τα παιδιά. Περίπου 35 άτομα τραυματίστηκαν από την επίθεση, μεταξύ των οποίων πρόσφυγες και αστυνομικοί.

Καλέσματα για συγκέντρωση εναντίον των προσφύγων και μεταναστών, είχαν γίνει νωρίτερα το βράδυ της Κυριακής από την ακροδεξιά οργάνωση «Πατριωτική Κίνηση Λέσβου», που καλούσε μέσω Facebook στην υποστολή της σημαίας, αναφέροντας ότι είναι «έτοιμοι για όλα».