Από τις ενδιάμεσες εκλογές, μεταξύ άλλων, κρίνεται η παρουσία των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων που αριθμεί 435 έδρες, για τους οποίους η ανάκτηση του ελέγχου αποτελεί κορυφαίο στόχο, με 23 έδρες να είναι αρκετές για να τον εξασφαλίσουν. Παράλληλα, ο έλεγχος της Γερουσίας παίζεται επίσης, με τις πιθανότητες να είναι με το μέρος των Ρεπουμπλικάνων. Άλλωστε, σε σύνολο 100 εδρών, εκείνες που κρίνονται είναι οι 35.

Δεδομένων των παραπάνω, ο Ντόναλντ Τραμπ αντιμετώπισε τις εκλογές αυτές ως προσωπική υπόθεση, θέτοντας μάλιστα στο επίκεντρο την ίδια την αντιμεταναστευτική πολιτική του, ως ένα από τα σημαντικά σημεία που αναμένεται να κριθούν. Ο Αμερικανός πρόεδρος παραχώρησε σε διάστημα 64 ημερών τουλάχιστον 56 συνεντεύξεις, ενώ πραγματοποίησε 30 εκδηλώσεις για την επανεκλογής του, συνδέοντας τα αποτελέσματα που αναμένεται να βγάλει η κάλπη με την δική του διακυβέρνηση.

Όπως αναφέρεται, μάλιστα, έχει προσδώσει χαρακτηριστικά δημοψηφίσματος για την έγκριση της πολιτικής του στις εκλογές, επιμένοντας στη σύνδεση εγκληματικότητας και μετανάστευσης.

«Δεν είμαι στο ψηφοδέλτιο, όμως στην πραγματικότητα είμαι, επειδή πρόκειται για ένα δημοψήφισμα για εμένα» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Ντ. Τραμπ, δίνοντας σαφές στίγμα για το πως αντιμετωπίζει τις σημερινές εκλογές. «Εάν οι ριζοσπάστες Δημοκρατικοί πάρουν τον έλεγχο, θα χτυπήσουν την οικονομία μας και το μέλλον μας» δήλωσε κατά την εμφάνισή του στο Κλίβελαντ, προσθέτοντας πως «η Δημοκρατική ατζέντα είναι ένας σοσιαλιστικός εφιάλτης».

Την ίδια ώρα, από την πλευρά των Δημοκρατικών και ελλείψη νέων προσώπων στην ηγεσία τους, Μπαράκ Ομπάμα και Τζο Μπάιντεν δίνουν τον τόνο και το στίγμα της πολιτικής τους, προασπιζόμενοι κυρίως μεταρρυθμίσεις της εποχής Ομπάμα, όπως του συστήματος Υγείας.

«Οι αυριανές εκλογές μπορεί να είναι οι πιο σημαντικές στη ζωή μας. Το σύστημα Υγείας εκατομμυρίων ανθρώπων βρίσκεται στην κάλπη. Η διαβεβαίωση ότι οι εργαζόμενες οικογένειες θα έχουν δίκαιη αντιμετώπιση βρίσκεται στην κάλπη. Ο χαρακτήρας της χώρας μας βρίσκεται στην κάλπη» ανέφερε σε ανάρτησή του ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος.

Όπως αναφέρει το Associated Press, ενδεχόμενη επικράτηση των Δημοκρατικών θα σήμαινε πως η ατζέντα του Τραμπ θα αντιμετωπίσει πολύ σημαντικά προβλήματα, με τα επόμενα δύο χρόνια μέχρι τις προεδρικές εκλογές να προκύπτουν δύσκολα για να περάσει την πολιτική του. Παράλληλα, κινδύνους θα αντιμετώπιζε για σειρά προσωπικών και επαγγελματικών υποθέσεών του που βρίσκονται υπό έρευνα. Κατέχοντας την πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Τραμπ έχει καταφέρει να επιβάλει αποφάσεις όπως η επιβολή βαριών κυρώσεων στα κινεζικά προϊόντα, η κατάργηση της αμερικανικής χρηματοδότησης στον ΟΗΕ, η απόσυρση από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν και εκείνη για την κλιματική αλλαγή. Μία αλλαγή των συσχετισμών στη Βουλή θα σήμαινε στενότερο πλαίσιο κινήσεων για τον Τραμπ, αλλά και πιθανότητες για αναστροφή μερικών από τις πιο αντιδραστικές αποφάσεις του. Η πιο δραματική εξέλιξη, κατά τον Bloomberg, ο κίνδυνος που θα αντιμετωπίσει ο ίδιος, με το ενδεχόμενο να του αποδοθούν κατηγορίες από μια Βουλή με πλειοψηφία Δημοκρατών να παραμένει ανοικτό.

Αξίζει να σημειωθεί πως τουλάχιστον 35 εκατ. άνθρωποι είχαν ήδη ψηφίσει μέχρι τη Δευτέρα, πριν ανοίξουν επίσημα οι κάλπες, περί τα 8 εκατ. περισσότεροι από τις ενδιάμεσες εκλογές του 2014. Παράλληλα, αρκετά αναμένεται να κριθούν και από τη συμμετοχή των νέων και των γυναικών στην εκλογική διαδικασία, καθώς περισσότερες από 6 στις 10 γυναίκες αναμένεται να ψηφίσουν Δημοκρατικούς. Ακόμη, αυξημένες κρίνονται οι πιθανότητες για εκλογή του πρώτου Αφροαμερικανού κυβερνήτη σε τρεις πολιτείες.