Θέμα της συνάντηση θα είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη «θρησκευτική ουδετερότητα» του ελληνικού κράτους, με ερμηνευτική δήλωση για τον χριστιανισμό.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, μιλώντας μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της ΔΙΣ (Διαρκούς Ιεράς Συνόδου), ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναφέρθηκε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Συντάγματος και τη «θρησκευτική ουδετερότητα», επισημαίνοντας ότι «δεν ξέρω τι εννοεί ο πρωθυπουργός, θα μας πει τι εννοεί». Ζήτησε να μην ακολουθήσει η Ελλάδα τη στάση του γαλλικού κράτους, φέρνοντας ως παράδειγμα το Βέλγιο όπου το κράτος καλύπτει τους μισθούς των κληρικών, αλλά και τη Γερμανία όπου το θρησκευτικά ουδέτερο κράτος «βοηθάει την εκκλησία άριστα».

Ο Ιερώνυμος ζήτησε να μάθει το τι ακριβώς σημαίνει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στη Συνταγματική Αναθεώρηση περί «θρησκευτικής ουδετερότητας» της Πολιτείας. «Είναι μια ευκαιρία τώρα να εξετάσουμε πολλά πράγματα από την αρχή και να αλλάξουμε και μερικές ιδέες. Και εμείς την πολύ αυστηρότητα και η Πολιτεία την πολύ προχειρότητα. Το θέμα είναι να καταλήξουμε τι εννοούμε θρησκευτικά ουδέτερος. Δεν ξέρω τι εννοεί ο πρωθυπουργός, θα μας πει τι εννοεί».

Έφερε παραδείγματα χωρών που υποστήριξε ότι το κράτος είναι θρησκευτικά ουδέτερο, φέροντας ως παράδειγμα τη Γερμανία και το Βέλγιο και ως αντιπαράδειγμα τη Γαλλία, όπου το κράτος δεν έχει φιλική στάση απέναντι στην εκκλησία.

«Θρησκευτικά ουδέτερο είναι το κράτος της Γερμανίας. Θα ήθελα να ζήσω στη Γερμανία, και να είμαι θρησκευτικά ουδέτερος. Είναι θρησκευτικά ουδέτερο κράτος, συνεργάζονται, βοηθάει την Εκκλησία άριστα. Θρησκευτικά ουδέτερο κράτος είναι και η Γαλλία αλλά είναι εχθρικές οι σχέσεις, δεν θα μου άρεσε. Θρησκευτικά ουδέτερο είναι το Βέλγιο, αλλά καλύπτει το κράτος όλους τους μισθούς των κληρικών. Θα εργασθούμε και αύριο, για να δούμε. Είναι μια ευκαιρία τώρα να εξετάσουμε πολλά πράγματα από την αρχή και να αλλάξουμε και μερικές ιδέες. Και εμείς την πολύ αυστηρότητα και η Πολιτεία την πολύ προχειρότητα».