«Κατόπιν αιτήματός σας, υποβάλλω την παραίτησή μου» ανέφερε η λιτή επιστολή παραίτησης του υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς προς τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Η εν λόγω εξέλιξη, ήταν η τελευταία ενός πολύμηνου σήριαλ και κριτικής του υπουργού Δικαιοσύνης στον Τραμπ για την αυτοεξαίρεσή του από την έρευνα για την φερόμενη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε την αποχώρηση του 71χρονου Σέσιονς με ανάρτηση στο Twitter, ενώ η απομάκρυνση του αναμενόταν να συμβεί λίγο μετά τις ενδιάμεσες εκλογές της Τρίτης κατά τις οποίες οι Ρεπουμπλικάνοι διατήρησαν την πλειοψηφία στη Γερουσία, άλλα έχασαν τον έλεγχο στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο Τζ. Σέσιονς δεν άφησε περιθώρια για παρανοήσεις, καθώς στην επιστολή παραίτησή του δήλωσε ότι παραιτήθηκε έπειτα από αίτημα του προέδρου, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να ανακοινώνει πως ο προσωπάρχης του Σέσιονς, Μάθιου Γουιτέικερ θα είναι προσωρινός υπουργός Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με μια εκπρόσωπο του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Γουίτακερ θα επιβλέπει όλα τα ζητήματα που βρίσκονται στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων του υπουργείου, περιλαμβανομένου και της έρευνας για τη Ρωσία.

Ωστόσο, η τοποθέτηση του Γουιτέικερ έχει ήδη προκαλέσει νέο γύρω επικρίσεων, με τον επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, να τονίζει πως πρέπει να αυτοεξαιρεθεί από την έρευνα για τη ρωσική ανάμιξη στις εκλογές.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ υποστήριξε ότι ο ασκών καθήκοντα υπουργού Δικαιοσύνης, Μάθιου Γουίτακερ, που ορίστηκε στο πόστο αυτό από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ μετά την αποπομπή του Τζεφ Σέσιονς, θα πρέπει να αυτοεξαιρεθεί από την εποπτεία της έρευνας για τη ρωσική ανάμιξη στις εκλογές.

«Δεδομένων των προηγούμενων δηλώσεων που στήριζαν τη διακοπή χρηματοδότησης και την επιβολή περιορισμών στην έρευνα Μιούλερ, ο κος Γουίτακερ θα πρέπει να αυτοεξαιρεθεί από την εποπτεία της έρευνας κατά τη διάρκεια της θητείας του ως προσωρινός υπουργός Δικαιοσύνης», τόνισε ο Σούμερ σε ανακοίνωση του.

Αντίστοιχη στάση και από την επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, η οποία υπογράμμισε πως η αποπομπή του υπουργού Σέσιονς από τον Ντόναλντ Τραμπ είναι μια «κατάφωρη απόπειρα» υπονόμευσης και τερματισμού της έρευνας του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ για την ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

Με ανακοίνωσή της που ανήρτησε στο twitter, η Πελόζι κάλεσε και εκείνη τον προσωρινό υπουργό Δικαιοσύνης Μάθιου Γουίτακερ να αυτοεξαιρεθεί από κάθε εμπλοκή στην έρευνα, επικαλούμενη «τις απειλές για να υπονομεύσει και να την αποδυναμώσει».

«Το Κογκρέσο πρέπει να λάβει άμεση δράση να προστατέψει το κράτος δικαίους και την αξιοπιστία της έρευνας», συμπλήρωσε.

«Προηγούμενο» Γουιτέικερ

Αξίζει να σημειωθεί πως οι επικρίσεις γύρω από την τοποθέτηση του Γουιτέικερ στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης, έστω και προσωρινά, μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς ο πρώην προσωπάρχης του Σέσιονς έχει τοποθετηθεί στο πρόσφατο παρελθόν υπέρ της δυνατότητας του Τραμπ να αποπέμψει τον εισαγγελέα Μούλερ.

Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2017, μιλώντας σε εκπομπή του CNN είχε δηλώσει για τον Τραμπ πως έχει τη δυνατότητα να αποπέμψει τον εισαγγελέα που τον ελέγχει, χωρίς προβλήματα με τον νόμο.

«Προσπαθεί να στείλει ένα μήνυμα στον ειδικό εισαγγελέα, Μπομπ Μούλερ, ότι “άκου, έχεις μεγάλη εξουσία και είσαι ο φύλακας αυτής της διοίκησης, αλλά μπορώ ακόμα να σε επηρεάσω. Μπορώ να φτάσω σε εσένα και εάν θέλω, μπορώ να σε παύσω από τα καθήκοντά σου”. Νομίζω πως είναι πολύ επικίνδυνο πολιτικά, αλλά νομικά υπάρχει σίγουρα τρόπος να γίνει κάτι τέτοιο» είχε δηλώσει.

Μάλιστα, σε ερώτηση του παρουσιαστή για το εάν πιστεύει πως μία τέτοια εξέλιξη θα συνιστούσε εκτροπή, αφού είναι σαν να δηλώνει ο Τραμπ πως «θα σε απολύσω, εκτός εάν δεν με ενοχλήσεις», ο Γουιτέικερ επέμεινε πως «δεν νομίζω πως αυτό είναι εκτροπή», υποστηρίζοντας πως μία παρέμβαση με τέτοιο τρόπο στις έρευνες δεν συνιστά κάτι τέτοιο.