Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας των 619 αντιπροσώπων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), ο Μάνφρεντ Βέμπερ κατάφερε να εξασφαλίσει την υποστήριξη των 492, και να είναι αυτός ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής δεξιάς στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019. Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο αντίπαλός του, ο Φινλανδός Αλεξάντερ Στουμπ, 50 ετών, ο οποίος θεωρείτο αουτσάιντερ, εξασφάλισε 127 ψήφους. Δύο ψήφοι ήταν άκυρες.

Όπως αναφέρεται, στην περίπτωση που το ΕΛΚ παραμείνει πρώτη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά τις εκλογές του προσεχούς Μαΐου, ο Βέμπερ θα μπορούσε να διαδεχθεί τον Λουξεμβούργιο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από την άλλη, την περασμένη Δευτέρα κατέληξαν στον δικό τους υποψήφιο οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, με τον Φρανς Τίμερμανς να προκύπτει ο μόνος υποψήφιος, αφού ο έτερος υποψήφιος, Σλοβάκος Μάρος Σέφκοβιτς, αποφάσισε να αποσύρει την υποψηφιότητά του.

«Από σήμερα, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές έχουν έναν ισχυρό κοινό υποψήφιο -τον Φρανς Τίμερμανς», δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος Σεργκέι Στάνισεφ. Έτσι, οι Σοσιαλδημοκράτες είναι έτοιμοι για την προεκλογική εκστρατεία  τους λίγες ημέρες πριν  αναδείξει τον δικο του υποψήφιο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπως έγραψε το Spiegel.

Ο Φρ. Τίμερμανς μεγάλωσε στο Παρίσι και έχει ζήσει στις Βρυξέλλες, στη Ρώμη και στο Χεερλεν της Ολλανδίας  και μιλά επτά γλώσσες. Ως πρώτος αντιπρόεδρος  του Γιούνκερ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο 57χρονος Τίμερμανς είναι υπεύθυνος, μεταξύ άλλων και για το κράτος δικαίου. Η επικεφαλής του SPD Αντρέα Νάλες είχε υποσχεθεί να στηρίξει τον Τίμερμανς  πριν από λίγες εβδομάδες. 

Σημειώνεται πως στις ευρωεκλογές του Μαΐου δεν ψηφίζεται βέβαια ο πρόεδρος  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, οι κορυφαίοι υποψήφιοι των μεγάλων ευρωπαϊκών κομμάτων θα έχουν στην ουσία την ευκαιρία να αγωνιστούν για τη  διαδοχή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ  το φθινόπωρο του 2019. Ο διάδοχος του Γιουνκέρ  χρειάζεται να εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου των χωρών της ΕΕ αλλά και την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάτι που όπως σημειώνει το γερμανικό περιοδικό, σημαίνει πως θα πρέπει να σχηματιστούν πολιτικές συμμαχίες.