Όπως καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία, σε μια εξαιρετικά ανησυχητική εξέλιξη, οι μαχητές του Huthi κατέφθασαν στο Νοσοκομείο του Hodeidah και μόλις κατέλαβαν θέσεις πάνω στη στέγη του, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο μεγάλο αριθμό πολιτών, οι οποίοι βρίσκονται μέσα στο κτίριο.

«Πρόκειται για μια πολύ ανησυχητική εξέλιξη που θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για τους γιατρούς που εργάζονται στο Νοσοκομείο και δεκάδες ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων πολλών παιδιών, που νοσηλεύονται εκεί», όπως δήλωσε ο Samah Hadid, Διευθυντής Εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μέση Ανατολή.

«Η παρουσία των μαχητών Huthi στην οροφή του Νοσοκομείου παραβιάζει το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Το Νοσοκομείο, οι ασθενείς και το ιατρικό προσωπικό δεν αποτελούν νόμιμους στόχους αεροπορικών επιδρομών εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας και της Συμμαχίας υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Το νοσοκομείο είναι γεμάτο τραυματισμένους πολίτες, οι οποίοι δεν μπορούν να απευθυνθούν κάπου αλλού ζητώντας ιατρική περίθαλψη. Οποιοσδήποτε επιτίθεται σε Νοσοκομείο κάτω από αυτές τις συνθήκες, κινδυνεύει να αναλάβει την ευθύνη για εγκλήματα πολέμου».

Αυτή η εσκεμμένη στρατιωτικοποίηση των νοσοκομείων έρχεται στο πλαίσιο ενός πολέμου, στον οποίο γίνεται αδυσώπητη και καταστροφική χρήση των αεροπορικών επιθέσεων από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε περιοχές αμάχου πληθυσμού.

Θολώνοντας το σκηνικό

Τοπικοί παράγοντες στο Hodeidah δήλωσαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι ομάδες ενόπλων μαχητών Huthi ταξιδεύοντας με φορτηγά Toyota κατέφθασαν στο νοσοκομείο της πόλης, στη συνοικία «22 Μαΐου», την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου. Έθεσαν σε επίταξη ένα τμήμα του νοσοκομείου προτού τοποθετήσουν μια ομάδα μαχητών στην οροφή. Το προσωπικό του νοσοκομείου επιβεβαίωσε ότι έκτοτε πηγαινοέρχονται στο νοσοκομείο ένοπλοι μαχητές.

Το νοσοκομείο βρίσκεται κοντά στην οδό 50, στο ανατολικότερο τμήμα του Hodeidah. Υπήρξαν έντονες συγκρούσεις στην περιοχή ήδη από το Σαββατοκύριακο, θέτοντας σε κίνδυνο το Νοσοκομείο και όλους/ες όσους/ες βρίσκονταν μέσα σε αυτό.

«Οι νόμοι του πολέμου απαιτούν τα νοσοκομεία να μην χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς. Η τοποθέτηση βομβιστών στην οροφή ενός Νοσοκομείου θολώνει τις γραμμές που δεν θα πρέπει ποτέ να είναι θολές. Τα νοσοκομεία δεν είναι στόχος: οι άρρωστοι και οι τραυματίες πρέπει να έχουν απόλυτο δικαίωμα σε ασφαλή ιατρική περίθαλψη ανά πάσα στιγμή και το ιατρικό προσωπικό θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να εκτελεί το έργο διάσωσης», δήλωσε ο Samah Hadid.

Αεροπορικές Επιθέσεις από τη Σαουδική Αραβία και τη Συμμαχία υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Η Διεθνής Αμνηστία έχει επιβεβαιώσει μια σειρά αεροπορικών επιθέσεων που διεξήχθησαν από τη Σαουδική Αραβία και τη Συμμαχία υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, και που οδήγησαν στην πρόσφατη κλιμάκωση των ενόπλων συγκρούσεων.

Η οργάνωση έχει πάρει συνεντεύξεις από έξι μάρτυρες και επιζώντες μετά από μια αεροπορική επίθεση της Συμμαχίας στις 13 Οκτωβρίου, που έπληξε την πόλη Jabal Ras στο κυβερνείο Hodeidah. Η επίθεση στόχευε, όπως φαίνεται, ένα σημείο ελέγχου του Huthi, σε μια χρονική στιγμή που πολίτες βρίσκονταν σε τουλάχιστον δύο λεωφορεία και άλλα οχήματα. Σύμφωνα με αυτούς τους αυτόπτες μάρτυρες, η επίθεση ενδεχομένως τραυμάτισε ένα από τα άτομα που διαχειρίζονταν το σημείο ελέγχου, αλλά επίσης σκότωσε τουλάχιστον 11 πολίτες, με μερικές εκθέσεις να καταγράφουν μέχρι και 17 θανάτους.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία: «Ήμασταν στο δρόμο για την Umra, στα πλαίσια απότισης φόρου τιμής, και τότε μας σταμάτησαν σε ένα σημείο ελέγχου. Αυτός [ο υπεύθυνος του σημείου ελέγχου] ζήτησε τις ταυτότητές μας και μέσα σε λίγα λεπτά έγινε η επίθεση. [Η βόμβα] προσγειώθηκε ανάμεσα στο λεωφορείο μας και ένα άλλο που βρισκόταν δίπλα μας. Ξαφνικά, βρισκόμασταν στη μέση μιας έκρηξης. Υπήρχαν θύματα παντού, συμπεριλαμβανομένης της μητέρας μου που πέθανε και ενός από τους γείτονές μας. Κάποιοι/ες έχασαν τα χέρια τους, άλλοι/ες έχασαν τα πόδια τους. Όλοι/ες τραυματίστηκαν.»

Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, εκείνη τη χρονική στιγμή δεν υπήρχαν στρατιωτικά οχήματα ή στρατιώτες στην περιοχή – ακριβώς στο σημείο ελέγχου υπήρχε μόνο ένα άτομο, περίπου 10 μέτρα μακριά από τα λεωφορεία. Η στόχευση του σημείου ελέγχου σε τέτοιες περιπτώσεις θα ήταν δυσανάλογη ή διαφορετικά αδιάκριτη επίθεση, παραβιάζοντας το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει επίσης τεκμηριώσει άλλες επιθέσεις από αέρος της Συμμαχίας στην περιοχή του Hodeidah, συμπεριλαμβανομένης μιας που σκότωσε 21 πολίτες στις 24 Οκτωβρίου, όταν χτύπησε μια αγορά λαχανικών στο Beit al Faqih, στο κυβερνείο Hodeidah.

Στο μεταξύ, οι δυνάμεις του Huthi ανταποκρίθηκαν με πυροτεχνική πυρκαγιά στην πρόσφατη στρατιωτική προέλαση στο Hodeidah, η οποία στοχεύει με εμφανή ανακρίβεια και δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται σε κατοικημένες περιοχές. Η τακτική αυτή επιφέρει έναν ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό απωλειών ανθρωπίνων ζωών.

Καμία διαφυγή για παγιδευμένους πολίτες

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, περισσότεροι από τους μισούς από τους κατοίκους του Hodeidah, οι οποίοι υπολογίζονται στους 600.000, κατάφεραν να εγκαταλείψουν την πόλη προτού σαρωθεί από τις συγκρούσεις, αλλά πολλοί/ες παραμένουν ουσιαστικά παγιδευμένοι/ες.

Οι συνεχείς πολεμικές συγκρούσεις επεκτείνονται προς το νότιο τμήμα της πόλης και οι δυνάμεις του Huthi έχουν ναρκοθετήσει άλλες διαδρομές, αφήνοντας ελεύθερη για διέλευση μόνο τη βόρεια οδό. Όμως, η άνοδος των τιμών των καυσίμων και η κατάρρευση του νομίσματος της Υεμένης – και τα δύο συνέπειες της στρατιωτικής σύγκρουσης – σημαίνουν ότι αυτή η πιθανή διαδρομή διαφυγής δεν είναι εφικτή για πολλούς ανθρώπους.

Η Σαουδική Αραβία και η Συμμαχία υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δεν κατάφερε να ακολουθήσει τη δέσμευση της 24ης Σεπτεμβρίου, ώστε να δημιουργήσει τρεις ανθρωπιστικές διαδρομές εκτός της πόλης Hodeidah.

“Παγιδευμένοι από έναν σκληρό συνδυασμό μεταβαλλόμενων πρώτων γραμμών, ναρκοπεδίων και αναφορών αεροπορικών επιθέσεων που στοχοποιούν όσους/ες δραπετεύουν, οι πολίτες του Hodeidah αντιμετωπίζουν ένα απειλητικό για τη ζωή τους δίλημμα, τη στιγμή που η μάχη εντείνεται ολοένα και περισσότερο”, δήλωσε ο Samah Hadid.

“Οι πολίτες που βρίσκονται παγιδευμένοι στο Hodeidah είναι εντελώς ανίσχυροι και το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να παραμείνουν εκεί περιμένοντας να αντιμετωπίσουν τη μοίρα τους. Η ζωή τους βρίσκεται στα χέρια των αντιμαχόμενων μερών τα οποία έχουν επιδείξει ελάχιστη ή και καμία σημασία στο καθήκον τους να προστατεύουν τους πολίτες».

Ιστορικό

Οι μάχες στο κυβερνείο του Hodeidah συνεχίζονται ήδη από τον Δεκέμβριο του 2017, με τους τελευταίους μήνες να υπάρχει έντονη κλιμάκωση γύρω το λιμάνι της ίδιας της πόλης. Αυτό έχει εκτοπίσει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και έχει οδηγήσει σε επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης.

Οι μάχες εδάφους στο νότιο τμήμα της πόλης του Hodeidah, καθώς και οι επιθέσεις από αέρος και οι βομβαρδισμοί, έχουν οδηγήσει στην απώλεια εκατοντάδων αμάχων, στις καταστροφές των σπιτιών των πολιτών και των υποδομών και στην αδιάκοπη μετακίνηση του πληθυσμού. Τις τελευταίες ημέρες, καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εξετάζει το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας για ανακωχή, η οποία θα περιλάμβανε το Hodeidah, οι μάχες έχουν εξαπλωθεί στις πιο νότιες και ανατολικές συνοικίες, στα προάστια της πόλης.

Ο Γενικός Υπογραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις και Συντονιστής περιπτώσεων Επείγουσας Βοήθειας έχει προειδοποιήσει πως η Υεμένη ενδέχεται να βρεθεί στο “σημείο καμπής” του εκτεταμένου λιμού ως απόρροια των επιθέσεων στο Hodeidah, το βασικό λιμάνι της χώρας, και πως πιθανότατα θα υπάρξει υποτίμηση του ριάλ (του νομίσματος της χώρας) και κατάρρευση της οικονομίας. Εκτιμά ότι άλλα 3,5 εκατομμύρια άτομα ενδέχεται να προστεθούν σύντομα στα οκτώ εκατομμύρια, τα οποία ήδη πλήττονται από την ανεπάρκεια τροφής.