Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN, η κυβέρνηση Τραμπ έχει αποφασίσει να κλιμακώσει την αντιμεταναστευτική της πολιτική, προωθώντας νόμο  που θα απαγορεύει σε όσους περνούν παράτυπα τα σύνορα των ΗΠΑ να ζητούν προστασία, ενώ παράλληλα θα τους αφαιρείται το δικαίωμα να υποβάλουν αιτήσεις για να τους χορηγηθεί άσυλο στις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Κίρστεν Νίλσεν και ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης Μάθιου Ουίτακερ, «το σύστημα ασύλου (της χώρας) μας αδυνατεί να αντεπεξέλθει, διότι υποβάλλονται υπερβολικά πολλές αιτήσεις ασύλου από αλλοδαπούς που δεν το δικαιούνται».

Υποστηρίζουν ότι με τις πολλές αιτήσεις των μεταναστών για άσυλο «οι πόροι μας αδυνατίζουν και αδυνατούμε να ανταπεξέλθουμε με αποφασιστικότητα στις περιπτώσεις που το απαιτούν και αυτό είναι άδικο για όσους στα αλήθεια δικαιούνται το άσυλο». 

Παράλληλα, γίνεται λόγος για το δικαίωμα του Τραμπ να επιβάλει μια τέτοια απόφαση, από τη στιγμή που κρίνει ότι το επιτάσσει το εθνικό συμφέρον. «Βάσει της νομοθεσίας μας για τη μετανάστευση, ο πρόεδρος έχει τη δικαιοδοσία να αναστέλλει ή να περιορίζει την είσοδο αλλοδαπών στις ΗΠΑ εάν θεωρεί ότι αυτό επιτάσσει το εθνικό συμφέρον. Απαγορεύουμε στους αλλοδαπούς που παραβιάζουν την προεδρική εντολή απαγόρευσης εισόδου ή άλλα περιοριστικά μέτρα».

Το CNBC αναφέρει πως ο Τραμπ είναι αποφασισμένος να προωθήσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, υπογράφοντας προεδρικό διάταγμα την Παρασκευή. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες,  ο πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει να πατήσει πάνω στο «ρευστό» κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του Κογκρέσου.

Στη διάρκεια διαγγέλματός του για τη μετανάστευση που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά την περασμένη εβδομάδα, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές, ο Τραμπ είχε αναγγείλει ότι θα υπέγραφε διάταγμα για το συγκεκριμένο ζήτημα, ωστόσο οι τότε εκτιμήσεις ανέφεραν πως η κίνηση αυτή εντασσόταν στο προεκλογικό πλαίσιο κλιμάκωσης της αντιμεταναστευτικής πολιτικής.

Ο Τραμπ δήλωσε προ ημερών ότι πρόκειται  να τερματίσει το δικαίωμα στην αμερικανική ιθαγένεια για τα παιδιά που γεννήθηκαν σε αμερικανικό έδαφος από γονείς που δεν είναι Αμερικανοί πολίτες. Παρά το ότι μια τέτοια απόφαση  απαιτεί την αλλαγή του άρθρου 14 Αμερικανικού Συντάγματος, που προβλέπει ότι όλα τα παιδιά που γεννιούνται στις ΗΠΑ, αυτομάτως γίνονται πολίτες της χώρας, o Τραμπ υποστηρίζει ότι υπάρχει η απαραίτητη φόρμουλα.  «Μου έλεγαν πάντοτε ότι χρειάζεστε συνταγματική τροπολογία. Μαντέψτε τι, δεν χρειάζεται. Μπορούμε σίγουρα να το κάνουμε με μια απόφαση της Γερουσίας, αλλά τώρα λένε ότι μπορώ να το κάνω μόνο με μια προεδρική εντολή»

Σύμφωνα με τον Τραμπ είναι γελοίο να δίνονται τέτοια δικαιώματα σε μη αμερικανούς πολίτες. «Είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο όπου ένα άτομο έρχεται, γεννά ένα μωρό και το μωρό είναι βασικά πολίτης των Ηνωμένων Πολιτειών για 85 χρόνια με όλα αυτά τα οφέλη. Είναι γελοίο, είναι γελοίο και πρέπει να τελειώσει». Τα όσα ανέφερε ο Τραμπ πάντως δεν ευσταθούν, καθώς χώρες όπως η Βραζιλία και ο Καναδάς παρέχουν αυτό το δικαίωμα στους πολίτες τους.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της αντιμεταναστευτικής πολιτικής που προωθεί ο Τραμπ, οι ΗΠΑ θα παρατάξουν εντός των επόμενων ημερών 10 – 15.000 στρατιώτες τους στα σύνορα, προκειμένου να εμποδίσουν την εισροή μεταναστών στα εδάφη τους.

Το καραβάνι των μεταναστών από την κεντρική Αμερική που βρίσκεται στο Μεξικό, αριθμεί περισσότερους από 4.000 ανθρώπους οι οποίοι αναζητούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Σημειώνεται πως ο Τραμπ έχει δώσει το ελεύθερο στους στρατιώτες του να πυροβολούν, σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση με πέτρες από τους μετανάστες.