Οι «Φυλές του Πάρκου Γεωργιάδη» αντιδρούν στα σχέδια της ανάπλασης, καταγγέλλοντας πως με την υλοποίηση του έργου του δήμου Ηρακλείου, «το πάρκο Γεωργιάδη δεν θα θυμίζει σε τίποτα τον ελεύθερο χώρο πρασίνου που αγαπήσαμε όλα αυτά τα χρόνια». Την περασμένη Τρίτη, η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει 26 μέλη των «Φυλών» και ζητούσαν να μην αρχίσουν τα έργα, απορρίφθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου.

«Επειδή η εικόνα ένστολων και ερπυστριοφόρων εναντίον διαμαρτυρόμενων πολιτών κάτι μας θυμίζει, το μόνο που έχουμε να πούμε είναι ότι τόση δημοκρατία, είχαμε να δούμε από τη χούντα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η συλλογικότητα, καθώς λίγο νωρίτερα είχε υπάρξει η παρέμβαση των ΜΑΤ για να μπουν μέσα στο πάρκο τα μηχανήματα του εργολάβου.
 
Όπως καταγγέλλουν τα μέλη της συλλογικότητα, εντολή για επέμβαση της αστυνομίας έδωσε η γ.γ. του δήμου, Ευγενία Στυλιανού, ενώ της είχαν ζητήσει προθεσμία 24 ωρών για να μελετήσουν το έγγραφο του Τμήματος Πρασίνου προς την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Ηρακλείου, το οποίο φέρεται να αποτυπώνει τις δεσμεύσεις του δήμου για ενσωμάτωση των υποδείξεων πολιτών και φορέων στη Μελέτη Εφαρμογής του έργου.
 
Σημειώνεται πως παράλληλα με τις αντιδράσεις της συλλογικότητας, πολίτες έχουν πραγματοποιήσει παρέμβαση υπέρ της περιβαλλοντικής ανάπλασης του πάρκου, την οποία και χρησιμοποίησε η δημοτική αρχή κατά τη διάρκεια της εξέτασης της αίτησης για την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων από τους 26 πολίτες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των Φυλών του Πάρκου:

Σήμερα το πρωί στις 7, βάσει της ομόφωνης απόφασης της πολύωρης χθεσινοβραδυνής μας συνέλευσης, συγκεντρωθήκαμε 50 περίπου άτομα στο πάρκο Γεωργιάδη προκειμένου να αποτρέψουμε τη συνέχιση των εργασιών από το δεύτερο εργολάβο “ΡΟΜΒΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Λιανδράκης-Λυδάκης” (θυμίζουμε ότι η έναρξη των εργασιών περίφραξης και δοκιμαστικών τομών στο έδαφος έγινε την Τετάρτη 24-10-18 συνοδεία ΜΑΤ).

Στο σημείο έφτασε μικτό συνεργείο του δεύτερου εργολάβου και της “ΚΡΕΤΑ-ΚΑΤ” (Σκουραδάκη), που ήταν ο πρώτος ανάδοχος του έργου ο οποίος παραιτήθηκε προ ημερών. Μαζί τους εμφανίστηκε ισχυρή αστυνομική δύναμη (2 κλούβες ΜΑΤ και πολλοί αστυνομικοί ένστολοι και μη), ο αντιδήμαρχος Γιάννης Αναστασάκης, η γενική γραμματέας του δήμου Ευγενία Στυλιανού, ο πρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ Μηνάς Καπετανάκης και άλλα δημοτικά στελέχη.

Μας επιδείχθηκε επιτόπου η με αρ. πρωτ. 98119/7-11-2018 πρόταση του Τμήματος Πρασίνου προς την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου, η οποία μας είπαν ότι αποτελεί απόδειξη της δέσμευσης του δήμου ότι οι αλλαγές που έχουν υποδείξει πολίτες και φορείς μέσω της δημόσιας διαβούλευσης της Διαχειριστικής Μελέτης, ενσωματώνονται στη Μελέτη Εφαρμογής του έργου.

Ζητήσαμε έντονα και επίμονα την αποχώρηση εργολάβου και αστυνομίας για ένα 24ωρο, ώστε να επεξεργαστούμε το έγγραφο και να ξανασυζητήσουμε το θέμα στην αποψινή έκτακτη μας συνέλευση, σχηματίζοντας ανθρώπινη αλυσίδα στην είσοδο του πάρκου από την οδό Δημοκρατίας. Το αίτημα όμως δεν έγινε δεκτό και η γ.γ. του δήμου Ευγενία Στυλιανού έδωσε σύνθημα με το χέρι της στο (χωρίς πινακίδες) χωματουργικό μηχάνημα του εργολάβου και στα ΜΑΤ να μπουν στο πάρκο απωθώντας μας βίαια.

Επειδή η εικόνα ένστολων και ερπυστριοφόρων εναντίον διαμαρτυρόμενων πολιτών κάτι μας θυμίζει, το μόνο που έχουμε να πούμε είναι ότι τόση δημοκρατία, είχαμε να δούμε από τη χούντα.

Καλούμε έκτακτη συνέλευση απόψε στις 6 το απόγευμα στο πάρκο ή σε ότι έχει μένει από αυτό…