Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «24/7», η Μ. Καραμεσίνη δήλωσε ότι σε σύνολο 906.000 ανέργων, εκ των οποίων οι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ είναι οι 844.700, μόλις 150.000 είναι αυτοί που λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας. Όπως αναφέρει η Ελλάδα συνεχίζει να κρατά τα πρωτεία στον τομέα της ανεργίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Μόλις το 12% των ανέργων, δηλαδή 150.000 άνθρωποι, καλύπτονται από επίδομα ανεργίας. Το ποσοστό της ανεργίας έχει μειωθεί αλλά είναι το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ. Το σύνολο των ανέργων είναι 906.000 άτομα σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ είναι 844.700. 653.000 είναι οι μακροχρόνια άνεργοι, όσοι δηλαδή είναι άνεργοι άνω των 12 μηνών. Από αυτούς λίγοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και λίγοι το βοήθημα για μακροχρόνια ανέργους γιατί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις».

Σύμφωνα με την διοικήτρια του ΟΑΕΔ, οι άνεργοι άνω των 45 ετών έχουν λίγες πιθανότητες να βρουν δουλειά, ενώ ανέφερε ότι τα άτομα με αναπηρία δυσκολεύονται περισσότερο από τους υπόλοιπους. «Η μακροχρόνια ανεργία -συνέχισε- καλύπτει μεγάλο ηλικιακό φάσμα. Όποιος είναι πάνω από 45 έχει λίγες πιθανότητες να βρει δουλειά, η αναπηρία επίσης ενισχύει την ευαλωτότητα, υπάρχει και διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών».

Παράλληλα, ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της κρίσης περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους, ενώ δήλωσε ότι εντός της ΕΕ συζητείται η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου ανεργίας. «Τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ είναι εφαλτήριο για τη διεκδίκηση θέσης εργασίας. Στη διάρκεια της κρίσης ο προβληματισμός ήταν αν τα συστήματα επιδότησης της εργασίας μπορούσαν να λειτουργήσουν σταθεροποιητικά. Στα χρόνια των μνημονίων περίπου 1 εκατ εργαζόμενοι βρέθηκαν χωρίς δουλειά, συνέβη μια κοινωνική καταστροφή. Η λογική μας είναι η εισοδηματική στήριξη μέχρι να βρουν οι άνθρωποι δουλειά και η υποστήριξή τους για να αποκτήσουν μεγαλύτερες δυνατότητες στη διεκδίκηση εργασίας. Η συζήτηση στην ΕΕ είναι να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό ταμείο ανεργίας».