Όπως μεταδίδει το BBC, ο Μακρόν αναμένεται να τιμήσει τον Στρατάρχη Φιλίπ Πετέν, με αφορμή τις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Πετέν συνεργάστηκε με τα ναζιστικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όντας πρωθυπουργός της χώρας, ωστόσο ο Μακρόν ισχυρίστηκε ότι η προσφορά του στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν αναιρείται από τις μετέπειτα δράσεις του.

Συγκεκριμένα, ο Μακρόν δήλωσε ότι πρόκειται να τιμήσει έναν «σπουδαίο στρατιώτη που τίμησε τη Γαλλία, παρά τις μετέπειτα «καταστροφικές επιλογές του» στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Πετέν είχε καταδικαστεί σε θανατική ποινή το 1945 αλλά ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας, Σαρλ Ντε Γκωλ μετέτρεψε την ποινή του σε ισόβια φυλάκιση.

«Είναι σωστό να τιμούμε τους στρατιωτικούς που οδήγησαν τη Γαλλία στη νίκη στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν συγχωρώ τίποτα, αλλά δεν πρόκειται να προχωρήσω στη διαγραφή της ιστορίας μας», ανέφερε ο Μακρόν και εξαπέλυσε επίθεση στους δημοσιογράφους, λέγοντας πως «δημιουργούν μόνοι τους αντιπαραθέσεις».

Αντιδράσεις εντός Γαλλίας

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, επιτέθηκε στον Μακρόν λέγοντας πως καλύπτει την προδοσία του Πετέν. «Η Ιστορία δεν απομονώνει μια περίοδο, ακόμα και αν είναι ένδοξη. Κρίνει την τεράστια και αναξιοπρεπή ευθύνη ενός στρατάρχη ο οποίος οικειοθελώς κάλυψε με το όνομα και το κύρος του την προδοσία, τη συνεργασία και τον εκτοπισμό χιλιάδων εβραίων της Γαλλίας».

Ο Ζαν-Λύκ Μελανσόν επικεφαλής των «Ανυπότακτων» ανέφερε πως δεν γίνεται να διαγραφούν τα εγκλήματα του προδότη Πετέν. «Ο Πετέν είναι ένας προδότης και ένας αντισημίτης. Τα εγκλήματά του και η προδοσία του είναι αδύνατο να διαγραφούν. Μακρόν, αυτή τη φορά είναι πολύ (το παράκανες). Η Ιστορία της Γαλλίας δεν είναι το παιγνίδι σου».