Σύμφωνα με τον Guardian, σε μία «ιστορική στιγμή», όπως τη χαρακτηρίζουν οι υποστηρικτές του προγράμματος, τα δημόσια σχολεία καλούνται να διδάξουν στους μαθητές την ιστορία των κινημάτων ΛΟΑΤΚΙ, την ισότητα, καθώς και πώς να αντιμετωπίζουν την ομοφοβία και την τρανσφοβία.

Η απόφαση αυτή ήρθε μετά την αποδοχή από την κυβέρνηση της Σκωτίας μιας δέσμης 33 προτάσεων μίας ομάδας LGBTI, η οποία έχει επικεντρωθεί σε αυτόν τον σκοπό. Χριστιναικές οργανώσεις δήλσαν την αντίθεσή τους στην απόφαση της κυβέρνησης.

Όπως τόνισε ο υπουργός Παιδείας και αναπληρωτής πρωθυπουργός, Τζον Σουίνεϊ, «η Σκωτία θεωρείται ήδη μια από τις πιο προοδευτικές χώρες στην Ευρώπη για την ισότητα των LGBTI. Χαίρομαι που ανακοινώνω ότι θα είμαστε η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα έχει ενσωματωμένη εκπαίδευση LGBTI στο πρόγραμμα σπουδών».

Ο Σουίνεϊ πρόσθεσε ότι «το εκπαιδευτικό μας σύστημα πρέπει να υποστηρίξει τους πάντες για να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι ζωτικής σημασίας το πρόγραμμα σπουδών να είναι τόσο διαφορετικό όσο οι νέοι που εκπαιδεύονται στα σχολεία μας.»

Μία μελέτη στη χώρα διαπίστωσε ότι εννέα στους δέκα ΛΟΑΤΚΙ άτομα βιώνουν ομοφοβία στο σχολείο και το 27% ανέφεραν ότι είχαν προσπαθήσει να αυτοκτονήσουν μετά την εκφοβιστική τους συμπεριφορά. Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι στα σχολεία δεν υπήρχε επαρκής κατανόηση για τις προκαταλήψεις εναντίον ατόμων με μεταβολές των χαρακτηριστικών φύλου και intersex σωμάτων.

Όπως σημειώνει το BBC, η Σκωτία θεωρείται τα τελευταία χρόνια μια από τις πιο προοδευτικές χώρες της Ευρώπης στα LGBTQI ζητήματα, παρά το γεγονός ότι κατήργησε το νόμο που ποινικοποιούσε την ομοφυλοφιλία μόλις το 1980, δεκατρία χρόνια μετά την Αγγλία και την Ουαλία. Μέχρι το 2000, ήταν παράνομη η «προώθηση» της ομοφυλοφιλία στα σχολεία.