Η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Ράϊκου, κατέθεσε πειθαρχική αναφορά, αλλά και αίτηση εξαίρεσης κατά της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη και των επίκουρων εισαγγελέων Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη, που χειρίζονται τη δικογραφία της υπόθεσης Novartis.

Ωστόσο, ο Δ. Τζανακόπουλος δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «24/7» ότι δεν τίθεται θέμα παγώματος της υπόθεσης. «Η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει το νομικό πλαίσιο για να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις δικαστικές ενέργειες και να προχωρήσει τη διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης επομένως κατά τη γνώμη μου δεν τίθεται θέμα παγώματος της υπόθεσης Novartis όμως αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσει η Ελληνική Δικαιοσύνη με τα θεσμικά της όργανα και τις προβλεπόμενες διαδικασίες».

Υπενθυμίζεται ότι η Ε. Ράϊκου και ο σύζυγος της ζητούν το ποσό των 300.000 ευρώ ως αποζημίωση για την υπόθεση Novartis, επικαλούμενοι παραβίαση της μυστικότητας της ανάκρισης, παραβίαση προσωπικών δεδομένων και προσβολή προσωπικότητας από την Ε. Τουλουπάκη και τους δύο εισαγγελείς.

Αναφερόμενος στη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου για τις σχέσεις εκκλησίας – κράτους, ξεκαθάρισε πως ο μισθός των κληρικών είναι απόλυτα εξασφαλισμένος και χαρακτήρισε γελοιότητες τα περί συμπαιγνίας του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο.

«Ο μισθός των κληρικών θα είναι απολύτως εξασφαλισμένος ενώ θα υπάρχει και εποπτεία του ελληνικού κράτους σε σχέση με την αξιοποίηση των κονδυλίων της επιδότησης εκ μέρους του άρα θα υπάρχει και η σχετική εγγύηση. Το πρόβλημα είναι ότι τα πολιτικά κόμματα αντιτίθενται σε οποιαδήποτε συμφωνία προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πλαίσιο εξορθολογισμού και εκσυγχρονισμού των σχέσεων Πολιτείας – Εκκλησίας. Τα περί συμπαιγνίας ΠΘ – Αρχιεπισκόπου είναι γελοιότητες και χυδαίες τοποθετήσεις. Πάντοτε όταν προσπαθείς να κάνεις ένα βήμα μπροστά θα υπάρχουν και δυνάμεις που θα αντιτίθενται. Αυτό που θα μείνει όμως στο τέλος θα είναι η ιστορικότητα αυτής της συμφωνίας».

Αναφερόμενος στις θέσεις της κυβέρνησης για τους δημοσίους υπαλλήλους, επανέλαβε πως σε αντίθεση με τη ΝΔ θεωρούν αναγκαίο να υπάρχει δημόσια παιδεία και υγεία, τηρώντας το μέτρο που προβλέπει μια πρόσληψη για κάθε μια αποχώρηση από το Δημόσιο.

«Ο κος Μητσοτάκης θέλει να επαναφέρει τον περιορισμό 1:5 προσλήψεων-αποχωρήσεων τον οποίον η ελληνική κυβέρνηση έχει διαπραγματευθεί και έχει κερδίσει το 1:1 από το 2019 και έπειτα. Επειδή ο κος Μητσοτάκης δεν πιστεύει στην ανάγκη της δημόσιας παιδείας, υγείας και πρόνοιας και θέλει να αποδώσει αυτές τις υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα είναι προφανές ότι θα είναι αντίθετος στην ενίσχυση αυτών των τομέων του κοινωνικού κράτους. Από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης θεωρούμε ότι είναι αναγκαία η ενίσχυση αυτών των τομέων του κοινωνικού κράτους και για αυτό θα προχωρήσουμε στις προσλήψεις που έχουμε εξαγγείλει οι οποίες και εντάσσονται στον κανόνα 1:1. Καμία από τις πρωτοβουλίες μας δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πορεία της χώρας. Είναι όλες τους μελετημένες και κοστολογημένες. Δεν πρόκειται για παροχολογία αλλά για εφαρμογή μιας στρατηγικής δίκαιης ανάπτυξης».