Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, με τους δύο ηγέτες να φέρονται να συζήτησαν για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα την επόμενη περίοδο, ιδιαίτερα σε σχέση με τους αγωγούς TAP, East Med και Turkish/South Stream. Η κοινοπραξία IGI Poseidon (ΥΦΑ Ποσειδών) άρχισε πρόσφατα νέα φάση μελετών για τον αγωγό EastMed.

Παράλληλα, κατά τις κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Τζουζέπε Κόντε συζήτησαν για την προώθηση ιταλικών επενδύσεων στην Ελλάδα, με έμφαση στην ιταλική επένδυση στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Ιταλό ομόλογό του και για τα επόμενα βήματα σε σχέση με την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, ειδικότερα στο Ιόνιο. Ο Α. Τσίπρας φέρεται να παρουσίασε στον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης τις ελληνικές θέσεις για την διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και υπήρξε ανταλλαγή απόψεων, ενώ οι δυο πρωθυπουργοί αναφέρθηκαν επίσης στις εξελίξεις στην Ευρωζώνη.

Στο τραπέζι η Λιβύη

Στο περιθώριο της Διάσκεψης πραγματοποιήθηκε πρόγευμα εργασίας τη Δευτέρα, κατά το οποίο ο Ιταλός πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στις εξελίξεις στην Ευρωζώνη, στις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ περιόδου 2021-2017, στα ενεργειακά, στη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, όπως και σε άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Στις κυρίως εργασίες της διάσκεψης, το πρωί της Τρίτης, πρόκειται να συζητηθούν θέματα που αφορούν στην διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στη Λιβύη και κυρίως η υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας στην προώθηση μίας, συναινετικής ( στο εσωτερικό της χώρας), πολιτικής διαδικασίας με στόχο να οδηγήσει στην άμεση διακοπή των συγκρούσεων, στην ενίσχυση των κρατικών θεσμών και στην ενοποίηση των στρατιωτικών δυνάμεων υπό κεντρική διοίκηση.

Η Ελλάδα προσκλήθηκε για πρώτη φορά σε Διεθνή Σύνοδο για τη Λιβύη. Ένα γεγονός, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, το οποίο αντανακλά τον αυξημένο ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι η διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Λιβύης με αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, η κατοχύρωση σταθερών θεσμών με προάσπιση του κράτους δικαίου και η οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αποτελούν προτεραιότητες για την Ελλάδα για την οποία εργάζεται και μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η χώρα μας, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, θα αναδείξει και την ανάγκη για συνεργασία με τις χώρες της περιοχής, όπως η Αίγυπτος, στο πλαίσιο μιας νέας πολυεπίπεδης ευρωπαϊκής πολιτικής για τη Μεσόγειο που αφορά στην ασφάλεια, στην μετανάστευση, στην οικονομία και στην ενέργεια. Παράλληλα, θα σταθεί στην ανάγκη αντιμετώπισης των γενεσιουργών αιτίων της μετανάστευσης μέσω της αποτελεσματικότερης συνεργασίας με χώρες της Αφρικής και της Ασίας, κάτι το οποίο θα έχει θετικές επιπτώσεις στην ασφάλεια της Μεσογείου και της Ε.Ε. συνολικά.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στην ανάγκη να καθιερωθούν στη Λιβύη (σε συνεργασία με ΕΕ και UNHCR) αποτελεσματικές δομές διαχείρισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και να αυξηθούν οι θέσεις επανεγκατάστασης από την Λιβύη στην Ευρώπη.

Σήμερα Τρίτη, 13 Νοεμβρίου στις 11:00, τοπική ώρα, αρχίζουν οι εργασίες της Διάσκεψης στις οποίες συμμετέχουν μεταξύ των άλλων, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Γκασάν Σαλαμέ, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, ο Πρόεδρος της Τυνησίας Μπέτζι Καΐντ Εσέμπσι, και ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Από λιβυκής πλευράς συμμετέχει ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης, Φαγιέζ Αλ Σαράζ.