Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ναυτεμπορικής», η κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με την Κομισιόν για να μην συμπεριληφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2019 η νέα περικοπή συντάξεων από 1η Ιανουαρίου 2019, όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί με τους δανειστές.

Την Πέμπτη συνεδριάζει το EuroWorking Group, προκειμένου να συζητηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες πριν το Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου, όπου αναμένεται να κλειδώσει η απόφαση για τη μη περικοπή συντάξεων, κάτι που θα ανακοινωθεί δύο μέρες μετά, όταν η Κομισιόν θα δώσει στη δημοσιότητα τις συστάσεις για όλους τους προϋπολογισμούς των χωρών της Ευρωζώνης.

Η συζήτηση περιστρέφεται πλέον στο ζήτημα των μέτρων ελάφρυνσης που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δημοσιονομικός χώρος δεν μπορεί να συμπεριλάβει όλες τις εξαγγελίες της κυβέρνησης υπό την έννοια πως δεν θεωρείται αρκετός.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό παράγοντα που επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ, τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πακέτο ελαφρύνσεων είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για κύριες συντάξεις για αυτοαπασχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες κατά 33,3% και των εισφορών κύριας και επικουρικής σύνταξης σε νέους επιστήμονες, το νέο οικογενειακό και διευρυμένο στεγαστικό επίδομα, η μείωση του φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις από το 29 στο 25% σε ορίζοντα τετραετίας και η μείωση της φορολογίας των μερισμάτων από το 15% στο 10% .

Παράλληλα, αναμένεται να υπάρξει μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά, ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, ενώ σχετικά με το πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι, το τρέχον εργασιακό καθεστώς 3.000 εργαζομένων ορισμένου χρόνου μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου.