Σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ της ΠΓΔΜ, ο Γκρουέφσκι που αναζητούνταν από τις Αρχές της χώρας τις τελευταίες μέρες, διέφυγε στην Ουγγαρία και ζήτησε πολιτικό άσυλο από την κυβέρνηση Ορμπάν, καταγγέλλοντας ότι  δέχεται απειλές κατά τη ζωής του. Υπογράμμισε πως θα παραμείνει «για πάντα πιστός» στην υπόθεση της Μακεδονίας.

«Τις τελευταίες ημέρες έχω λάβει αναρίθμητες απειλές για τη ζωή μου. Τώρα είμαι στη Βουδαπέστη όπου και ζήτησα πολιτικό άσυλο από τις ουγγρικές Αρχές. Θα παραμείνω πάντα πιστός στην υπόθεση της Μακεδονίας και ποτέ δεν θα την εγκαταλείψω», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γκρουέφσκι είχε καταδικαστεί από τις Αρχές τις γειτονικής χώρας για την υπόθεση της αγοράς πολυτελούς τεθωρακισμένου οχήματος, αξίας 600.000 ευρώ από το δημόσιο της ΠΓΔΜ, την περίοδο που.

Είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως τον Μάϊο σε φυλάκιση δύο ετών για την συγκεκριμένη υπόθεση, μία ποινή που διατηρήθηκε και μετά την εκδίκαση της υπόθεσης από το Εφετείο Σκοπίων, στις αρχές Οκτωβρίου. Είχε λάβει διορία για να οδηγηθεί στις φυλακές μέχρι τις 8 Νοεμβρίου.