Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το BBC, πηγές της βρετανικής κυβέρνησης αποκάλυψαν ότι αξιωματούχοι της ΕΕ και της βρετανικής κυβέρνησης συμφώνησαν σε προσχέδιο με τεχνικές λεπτομέρειες για την υλοποίηση του Brexit, που έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο του 2019.

Οι υπουργοί έχουν ήδη στα χέρια τους στο προσχέδιο, προκειμένου να το μελετήσουν ώστε να είναι έτοιμοι να αποφασίσουν στο υπουργικό συμβούλιο που θα διεξαχθεί το μεσημέρι της Τετάρτης. Η Μέι τους έχει καλέσει να δηλώσουν από το βράδυ της Τρίτης για το αν μπορούν να το υποστηρίξουν, και αν όχι, να ανακοινώσουν αν σκοπεύουν να υποβάλουν την παραίτησή τους.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι Βρετανοί και Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει στο τελευταίο μεγάλο εμπόδιο των διαπραγματεύσεων, που ήταν η λύση σχετικά με το μέλλον των συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο η Μέι είχε ξεκαθαρίσει  πως δεν πρόκειται να συναινέσει στη δημιουργία «σκληρών συνόρων» και θα επιμείνει στην πρόταση που έχει καταθέσει από το καλοκαίρι. «Για να αποφύγουμε τα σκληρά σύνορα χρειαζόμαστε κίνηση αγαθών χωρίς τριβές. Αυτό δεν είναι το ίδιο με συμμετοχή στην Ενιαία Αγορά εν μέρει: οι βρετανικές εταιρείες δεν θα απολαύουν τα ίδια νομικά δικαιώματα. Αυτή λοιπόν η κίνηση χωρίς τριβές βρίσκεται στην καρδιά των νέων προτάσεων που κάναμε το καλοκαίρι».

Παράλληλα, είχε επισημάνει ότι το δικό της σχέδιο για το Brexit «είναι το μόνο αξιόπιστο και διαπραγματεύσιμο το οποίο δεν προβλέπει σκληρά σύνορα στη Βόρεια Ιρλανδία και ταυτόχρονα σέβεται την ψήφο του βρετανικού λαού. Θα πρέπει να κινηθούν οι θέσεις της ΕΕ στην κατεύθυνση που κινήθηκαν και οι θέσεις της Βρετανίας».

Για καθεστώς αποικίας μιλά ο Τζόνσον

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο Guardian, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπορίς Τζόνσον, υποστήριξε πως αν η συμφωνία κλείσει με τους υπάρχοντες όρους, οι Βρυξέλλες θα έχουν το πάνω χέρι και η Βρετανία θα ζήσει σε καθεστώς αποικίας.

«Κανείς δεν ξεγελιέται από αυτό το θέατρο. Καθυστέρηση στη σκηνοθετημένη καθυστέρηση. Θα επιτευχθεί συμφωνία και θα σημαίνει την παράδοση του Ηνωμένου Βασιλείου. Θα καταδικαστούμε να παραμείνουμε στην τελωνειακή ένωση και υπό τον ρυθμιστικό έλεγχο των Βρυξελλών. Ο κόσμος δεν ψήφισε υπέρ ενός καθεστώτος αποικίας. Το μέλλον μπορεί να είναι λαμπρό μόνο αν αλλάξουμε πορεία τώρα».

Σχέδιο έκτακτης δράσης από την Κομισιόν

Η Μίνα Αντρέεβα της Κομισιόν γνωστοποίησε μέσω twitter ότι προτίθενται να εφαρμόσουν  έναν αριθμό δράσεων έκτακτης ανάγκης σε τομείς προτεραιότητας που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit.


Πρόκειται για τα θέματα διαμονής και θεωρήσεων, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τις αεροπορικές μεταφορές, τα τελωνεία, τους υγειονομικούς/φυτοϋγειονομικούς κανόνες, τη μεταφορά των προσωπικών δεδομένων και της πολιτικής για το κλίμα.

Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο, στην περίπτωση μη συμφωνίας, μετά τις 29 Μαρτίου 2019, θα χρειαστούν ορισμένοι έλεγχοι εισόδου και εξόδου στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Τα εμπορεύματα που εισέρχονται στην ΕΕ από το Ηνωμένο Βασίλειο -και συγκεκριμένα ζωικής προέλευσης- μπορούν επίσης να υπόκεινται σε τελωνειακούς ελέγχους και σε άλλους συναφείς ελέγχους και περιορισμούς. Ορισμένες άδειες και πιστοποιητικά, για παράδειγμα, άδειες οδηγών ή διαβατήρια κατοικίδιων ζώων, ενδέχεται επίσης να μην ισχύουν πλέον.