Στις θυγατρικές εταιρείες του ομίλου Follie Folli στην Ασία επέρριψαν τις ευθύνες ο ιδρυτής της εταιρείας, Δημήτρης Κουτσολιούτσος, η σύζυγος και πρώην αντιπρόεδρος, Κατερίνα Κουτσολιούτσου, και ο υιός και διευθύνοντας σύμβουλος, Γιώργος Κουτσολιούτσος, καθώς και η πλειοψηφία των υπολοίπων επτά ελεγχόμενων.
 
Σύμφωνα με το Euro2day, οι περισσότεροι από τους ελεγχόμενους κατέθεσαν υπομνήματα, επικεντρωμένοι σε νομικά επιχειρήματα για την αντίκρουση του αδικήματος της απάτης, για το οποίο και κλήθηκαν σε ανωμοτί κατάθεση. Υπομνήματα κατέθεσαν ακόμη ο οικονομικός διευθυντής και ο διευθυντής του λογιστηρίου της εταιρείας, τρία μέλη του ΔΣ την επίμαχη περίοδο, ο επικεφαλής της θυγατρικής του ομίλου στην Ασία και ο ορκωτός λογιστής που υπογράφει τους παραποιημένους ισολογισμούς των προηγούμενων χρόνων.
 
«Εγώ οδοντίατρος ήμουν, όχι οικονομολόγος. Αν έστελναν από την Ασία λανθασμένες οικονομικές καταστάσεις, πώς θα μπορούσα να κάνω έλεγχο αυτών των στοιχείων; Εγώ υπέγραφα ελέγχους βάσει αυτών των στοιχείων» φέρεται σύμφωνα με το οικονομικό Mononews ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου και μέλος του ΔΣ της εταιρείας, ενδεικτικό των επιχειρημάτων των ελεγχόμενων που έδειξαν τις 18 θυγατρικές στην Ασία ως υπεύθυνες..
 
Το προσεχές διάστημα, μετά και την μελέτη των υπομνημάτων των δέκα υπόπτων και την αξιολόγηση του αποδεικτικού υλικού της έρευνας, ο οικονομικός εισαγγελέας, Γιάννης Δραγάτσης, αναμένεται να αποφασίσει για την άσκηση διώξεων, με πρώτο πιθανό αδίκημα αυτό της χειραγώγησης της αγοράς. Παράλληλα, εκτός της οικογένειας Κουτσολιούτσου και των υπολοίπων ευθέως εμπλεκόμενων, αναμένεται να κριθούν οι ευθύνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, οι τρεις ελληνικές τράπεζας που προχωρούσαν στον δανεισμό της εταιρείας επί χρόνια χωρίς να ελέγχουν τους ισολογισμούς, οι δύο αλλοδαπές τράπεζες που εξέδωσαν ομολογιακά δάνεια, οι χρηματιστηριακές εταιρείες που το προώθησαν και οι διαχειριστές private banking και funds που προωθούσαν τις αγορές και πωλήσεις.
 
Σημειώνεται πως η Folli Follie αναμένεται να καταθέσει τις επόμενες ημέρες νέα αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς προστασίας του άρθρου 106α του πτωχευτικού δικαίου, ενώ μόλις την Τετάρτη, ο Γιώργος Κουτσολιούτσος αποδέχτηκε να αποχωρήσει από τον όμιλο στο τέλος του έτους, κάτι το οποίο αρνούνταν σθεναρά όλο το προηγούμενο διάστημα.