Με αφορμή το δημοσίευμα για άνοιγμα των λογαριασμών του Κώστα Σημίτη, η Φ. Γεννηματά έκανε λόγο για πανικό της κυβέρνησης, που προσπαθεί να σπιλώσει τη μνήμη του Κώστα Σημίτη, που κατά την ίδια είναι ο πρωθυπουργός των μεγάλων έργων.

«Είπα προχθές ότι ο πανικός σας προκειμένου να πλήξετε τη δημοκρατική παράταξη, θα σας οδηγήσει να σπιλώσετε μέχρι και τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Είστε αδίστακτοι. Τώρα φτάνετε στον Κώστα Σημίτη, τον πρωθυπουργό της ΟΝΕ, του Ελσίνκι, της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, των μεγάλων έργων που άλλαξαν την εικόνα της χώρας. Πάρτε το απόφαση, δεν μας αγγίζετε. Αυτά που κάνετε θα σας γυρίσουν μπούμερανγκ».

Αναφερόμενη στο ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος, κατηγόρησε την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία για ολιγωρία, όταν το ΚΙΝΑΛ είχε καταθέσει σχετική πρόταση. «Όταν έστειλα τις προτάσεις μας, κυβέρνηση και αντιπολίτευση πετούσαν χαρταετό. Τότε ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να συνεχιστεί αυτή η δημόσια διαβούλευση, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι δεν ήταν ο χρόνος να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία. Έχει σημασία να καταγραφεί τι δεν είναι το Σύνταγμα. Δεν είναι πεδίο ιδεοληψίας, ούτε αντικείμενο μεταρρυθμιστικού φετιχισμού. Δεν υποκαθιστά, δεν αποτρέπει την φαυλότητα των λαϊκιστών.

Δεν προστατεύει τη δημοκρατία από τα θολωμένα μυαλά. Δεν πρέπει να είναι αφορμή διαιρέσεων, αλλά συγκλίσεων. Με ευθύνη της κυβέρνησης κινδυνεύει να εκφυλιστεί στο μύλο της κομματικής σκοπιμότητας και πολιτικής αντιπαράθεσης. Γιατί επιλέξατε να το φέρετε σε μια περίοδο που επικρατεί ένα κλίμα τοξικό και δηλητηριώδες».

Απάντηση Τσίπρα με πυρά κατά Βενιζέλου και ΠΑΣΟΚ

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στην επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, τονίζοντας πως έχει επιλέξει μια μονόπλευρη πολιτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και αυτό θα οδηγήσει στην επιτάχυνση της στρατηγικής ήττας του κόμματος της. Ζήτησε από την Φ. Γεννηματά να εξηγήσει πως κουνά το δάκτυλο, όταν έχει στις τάξεις του κόμματος της τον Ευάγγελο Βενιζέλο που εμπνεύστηκε το άρθρο 86 περί μη ευθύνης υπουργών. Αναγνώρισε πως ο Κ. Σημίτης έχει κάνει έργα, αλλά δεν μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ιδιοκτήτη του τόπου.

«Έχετε ως στόχο στρατηγικό, λέτε, την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε ότι ήττα ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει νίκη της ΝΔ. Στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει στρατηγική νίκη της ΝΔ. Επιμένοντας σε αυτή την ρητορική ενισχύοντας της με βαρύτατους χαρακτηρισμούς δεν κάνετε τίποτα άλλο από το να επιταχύνετε την στρατηγική ήττα του κόμματός σας. Εμείς είμαστε εδώ, γιατί το επέλεξε ο λαός. Αναφέρεστε στο δημοψήφισμα του 2015, ξεχνάτε ότι τον Σεπτέμβριο 2015 θέσαμε στην κρίση λαού το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευση. Δεν κάναμε πραξικόπημα ούτε και κόλπα, είμαστε εδώ.

Αυτό το οποίο δεν μπορώ να καταλάβω, πέραν από τις όποιες πολιτικές διαφωνίες, πώς είναι δυνατόν να μας κουνάτε το δάχτυλο, όταν έχετε και κάποια ευθύνη ως παράταξη. Είμαι τελευταίος που θα πω ότι η ευθύνη για κάποια πρόσωπα είναι συλλογική για την παράταξή σας. Ο εμπνευστής του άρθρου 86 είναι πρώην πρόεδρός σας και εσείς έρχεστε εδώ και μας κουνάτε το δάχτυλο για την ανάγκη αλλαγής του άρθρου 86 χωρίς διάθεση αυτοκριτικής.

Αυτό που δεν μπορώ να δεχθώ είναι ότι δεν αισθάνεστε στοιχειωδώς την ανάγκη μετά τα όσα έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα, εκτός από Τσοχατζόπουλο βγήκαν στοιχεία και για Παπαντωνίου, όταν έρχονται υποθέσεις Μαντέλη και Τσουκάτου και δεν αισθάνεστε την ανάγκη να ζητήσετε συγγνώμη. Κανείς δεν λέει ότι δεν κάνατε και σημαντικά πράγματα ως παράταξη ή ο κ. Σημίτης δεν έκανε έργα. Αυτό που λέμε είναι πως δεν γίνεται κάποιοι να θεωρούν τους εαυτούς τους ως μόνιμους ιδιοκτήτες της χώρας. Να θεωρείτε ότι όποιος έχει την εντολή του λαού και σήμερα βρίσκεται στην εξουσία αλλά δεν ανήκει σε εσάς και την ΝΔ είναι περιστασιακός ένοικος στην δική σας ιδιοκτησία. Ιδιοκτήτης σε αυτό τον τόπο είναι ο λαός. Πολύ φοβάμαι ότι αν συνεχίσετε έτσι ο λαός θα σας δώσει μόνιμη έξωση».

«Εθνικιστές» και «κλαδική διαρρηκτών»

Στη συνέχεια η Φ. Γεννηματά, δήλωσε ότι το ΚΙΝΑΛ δεν έχει συνεργασία με τον Κ. Μητσοτάκη, αλλά ο πρωθυπουργός συνεργάζεται με το εθνικιστικό μόρφωμα των ΑΝΕΛ. «Εμείς δεν έχουμε συνεργασία με τον κ. Μητσοτάκη. Εσείς συνεργάζεστε με το ακροδεξιό μόρφωμα. Κοιτάξτε δεξιά σας και κάντε αυτοκριτική».

Η τοποθέτηση αυτή έφερε την αντίδραση του Πάνου Καμμένου, που δήλωσε ότι το ΚΙΝΑΛ εκπροσωπεί «την κλαδική διαρρηκτών στην πολιτική σκηνή» και συνέστησε υπομονή μέχρι να διερευνηθούν τα όσα γίνονταν επί εποχής Σημίτη.

«Δεν είμαστε ούτε ακροδεξιοί ούτε μόρφωμα είμαστε ένα κίνημα που κινείται στο χώρο του προοδευτικού κέντρου είμαστε άνθρωποι που συνεργαζόμασταν με τη Νέα Δημοκρατία πριν πάρει τον Βορίδη και τον Γεωργιάδη από την ακροδεξιά και συνεργαζόμαστε και με το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ που εγκατέλειψε τους κλέφτες και τους απατεώνες που σήμερα έχουν γεμίσει τον Κορυδαλλό. Η κ. Γεννηματά αντί να λέει ότι νομοθετούσε κατά εκείνων που σήμερα βρίσκονται στον Κορυδαλλό να θυμηθεί ότι ήταν εκείνη που προέτρεπε προσωπικά η ίδια τον πρόεδρο της επιτροπής να πει πως οι λογαριασμοί του Παπαντωνίου ήταν αριθμοί κινητών τηλεφώνων

Αυτοί είναι οι συνεργοί των εγκλείστων σήμερα στον Κορυδαλλό και εκείνοι που θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Τις απάτες και τις κλοπές του ΠΑΣΟΚ. δεν θα τις ξεχάσει ποτέ ο ελληνικός λαός. Τώρα η δικαιοσύνη φτάνει και στην εποχή του Σημίτη θα δούμε πόσα απίδια σηκώνει ο σάκος. Είστε εσείς που εκπροσωπείτε την κλαδική διαρρηκτών στην πολιτική σκηνή και όχι εμείς».