Τις μεθοδεύσεις της αστυνομίας για τη διακίνηση «πληροφοριών» σχετικών με τη δικογραφία, και μάλιστα την ώρα που καθυστερεί χαρακτηριστικά η διαβίβαση των κρίσιμων εγγράφων στον ανακριτή, καταγγέλλουν οι δικηγόροι της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου, καθώς και το γεγονός πως ούτε οι ίδιοι λαμβάνουν  ουσιαστική ενημέρωση αναφορικά με τη διερεύνυση του θανάτου του 33χρονου.
 
Αφορμή για την ανακοίνωσή τους, δημοσίευμα της εφημερίδας το «Βήμα» της 13ης Νοεμβρίου, που αναφέρεται σε «υλικό της δικογραφίας», γεγονός που συνιστά επιλεκτική διαχείριση του υλικού της δικογραφίας, και μάλιστα την ώρα που αστυνομικοί βρίσκονται υπό πειθαρχικό και ποινικό έλεγχο για την ίδια υπόθεση.
 
«Ο 33χρονος είχε βρει τον θάνατο στη διάρκεια επιδρομής σε κοσμηματοπωλείο και είχε ακολουθήσει ξυλοδαρμός του από τον καταστηματάρχη και έναν περίοικο. Επιπλέον υπήρξε ακινητοποίησή του από ομάδα αστυνομικών και αρπαγή του μαχαιριού που φαίνεται να κρατούσε» αναφέρει το επίμαχο δημοσίευμα του αστυνομικού συντάκτη, Β. Λαμπρόπουλου στο Βήμα, επιμένοντας στην καλλιέργεια του αφηγήματος που έχουν αντικρούσει πλήθος μαρτύρων, αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι.
 
Οι δικηγόροι απευθύνου έκκληση προς τις αρμόδιες αρχές, ώστε να διασφαλιστεί μία δίκαιη και αμερόληπτη δίκη, «όπως αναλογεί σε ένα κράτος δικαίου και όχι σε ένα κράτος όπου η αστυνομία του θα επιχειρεί να κατευθύνει τις έρευνες και να ερμηνεύει δημοσίως τα στοιχεία της δικογραφίας».
 
Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση των δικηγόρων:
 
Ως δικηγόροι της οικογένειας του Ζαχαρία Κωστόπουλου εκφράζουμε για μία ακόμη φορά την αντίθεσή μας στον τρόπο διεξαγωγής της έρευνας σχετικά με τις συνθήκες και τα αίτια του βίαιου θανάτου του.
 
Από δημοσίευμα της εφημερίδας το «Βήμα» στις 13/11/18, φαίνεται ότι το υλικό της δικογραφίας, και μάλιστα ιδιαίτερα κρίσιμα στοιχεία αυτού όπως είναι τα ιατροδικαστικά ευρήματα, διαβιβάζεται – επιλεκτικά – σε δημοσιογράφους και με μεγάλη καθυστέρηση στον ανακριτή.
 
Η επιλεκτική αυτή διαχείριση του υλικού της δικογραφίας από την πλευρά των αστυνομικών οργάνων, τη στιγμή που συνάδελφοί τους βρίσκονται υπό πειθαρχική και ποινική διερεύνηση για την ίδια υπόθεση, δημιουργεί μείζον ζήτημα παραβίασης της αρχής της δίκαιης δίκης, κομμάτι της οποίας συνιστά ασφαλώς το στάδιο της ανάκρισης.
 
Επιπλέον, θέλουμε να μεταφέρουμε τη βαθιά θλίψη της οικογένειας του Ζαχαρία Κωστόπουλου για το γεγονός ότι δεν ενημερώνονται οι πληρεξούσιοι δικηγόροι για κρίσιμες πτυχές που αφορούν στη βάναυση θανάτωση του γιου της, αλλά αντίθετα η διαχείριση της πληροφόρησης γίνεται μέσω αποσπασματικών και ελεγχόμενων ως προς την αξιοπιστία τους δημοσιευμάτων.
 
Ζητάμε να διερευνηθεί αρμοδίως ποιος και για ποιο λόγο επέλεξε να πληροφορήσει για το αποδεικτικό υλικό συγκεκριμένους εκπροσώπους του τύπου και όχι τον ανακριτή της υπόθεσης, εγκαίρως, όπως υποχρεούται.
 
Η κατά βούληση διαχείριση του ανακριτικού υλικού από την πλευρά της αστυνομίας ερήμην των παραγόντων της δίκης συνιστά κατ’ ουσίαν παρακώλυση απονομής της δικαιοσύνης και ευθεία παραβίαση του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη. Καλούμε όλες τις αρμόδιες αρχές να λάβουν έγκαιρα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί ότι η δίκη αυτή θα διεξαχθεί με όρους δίκαιους και αμερόληπτα, όπως αναλογεί σε ένα κράτος δικαίου και όχι σε ένα κράτος όπου η αστυνομία του θα επιχειρεί να κατευθύνει τις έρευνες και να ερμηνεύει δημοσίως τα στοιχεία της δικογραφίας.
 
Οι δικηγόροι
 
Άννυ Παπαρρούσου
 
Χρύσα Πετσιμέρη
 
Κλειώ Παπαπαντολέων