Ο ελληνικός προϋπολογισμός του 2019, τα αντίμετρα, αλλά και το ζήτημα των συντάξεων, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του EuroWorking Group. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ελληνικές αρχές έχουν ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις τους σχετικά με το δημοσιονομικό περιθώριο που προβλέπεται να έχει η Ελλάδα για το 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» υπάρχει ένα μικρό δημοσιονομικό κενό περίπου 200 εκατομμυρίων που χωρίζει την ελληνική κυβέρνηση από την Κομισιόν, ωστόσο και οι δύο πλευρές θεωρούν σχεδόν βέβαιο πως δεν θα εφαρμοστεί το μέτρο της νέας περικοπής των συντάξεων.

Η συζήτηση περιστρέφεται πλέον γύρω από το  ζήτημα των μέτρων ελάφρυνσης που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο. Όπως εκτιμάται από τους δανειστές, ο δημοσιονομικός χώρος δεν μπορεί να συμπεριλάβει όλες τις εξαγγελίες της κυβέρνησης υπό την έννοια πως δεν θεωρείται αρκετός.

Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πακέτο ελαφρύνσεων είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για κύριες συντάξεις για αυτοαπασχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες κατά 33,3% και των εισφορών κύριας και επικουρικής σύνταξης σε νέους επιστήμονες, το νέο οικογενειακό και διευρυμένο στεγαστικό επίδομα, η μείωση του φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις από το 29 στο 25% σε ορίζοντα τετραετίας και η μείωση της φορολογίας των μερισμάτων από το 15% στο 10% .  Παράλληλα, αναμένεται να υπάρξει μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά, ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, ενώ σχετικά με το πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι, το τρέχον εργασιακό καθεστώς 3.000 εργαζομένων ορισμένου χρόνου μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου.

Η Κομισιόν ζητά να δει καλύτερα αποτελέσματα στο επίδομα στέγασης, που η ελληνική κυβέρνηση το κοστολογούσε 150 εκατ. ευρώ, ενώ η Επιτροπή επιδιώκει το ποσό αυτό να φθάσει στα 400 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για το 2019 θα είναι αυτό που τελικά θα επιλέξει η ελληνική κυβέρνηση να περικόψει, ώστε να κλείσει το δημοσιονομικό κενό που τη χωρίζει με την Επιτροπή.

Σε περίπτωση που το ζήτημα της μη περικοπής συντάξεων και το ζήτημα των αντίμετρων κλείσει την Πέμπτη, θα δώσει το πράσινο φως στο Eurogroup που θα κλείσει και τυπικά το θέμα και θα περάσει τη σκυτάλη στην Κομισιόν, που στις 21 Νοεμβρίου θα ανακοινώσει με αυτές τις αλλαγές  τον ελληνικό προϋπολογισμό του 2019.