Σύμφωνα με την Wahsinton Post και το Reuters αμερικανός εισαγγελέας ζήτησε να παραμείνει μυστική μια υπόθεση στην Βιρτζίνια, αναφέροντας κατά λάθος το όνομα του Ασάνζ. Αναφέρει μάλιστα ότι οι κατηγορίες εναντίον του Ασάνζ πρέπει να παραμείνουν μυστικές μέχρι να συλληφθεί, ενώ επίσης ότι η η δίωξη πρέπει να παραμείνει απόρρητη.

Ο Ασάνζ ζει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο αφότου ζήτησε και έλαβε πολιτικό άσυλο από τη λατινοαμερικάνικη χώρα το 2012.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ο Ασάνζ είχε συλληφθεί και ανακριθεί από την αστυνομία του Ηνωμένου Βασιλείου για μια υπόθεση σεξουαλικής επίθεσης στη Σουηδία και κατόπιν αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους, τους οποίους όμως παραβίασε όταν κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού. Η υπόθεση μπήκε στο αρχείο της σουηδικής δικαιοσύνης το 2017, αλλά το ένταλμα σύλληψης του Ασάνζ που έχουν εκδώσει οι αρχές του ΗΒ, εξαιτίας της παραβίασης των όρων της προσωρινής απελευθέρωσής του, παραμένει σε ισχύ.

Τον Οκτώβριο, ο Κάρλος Ποβέδα, ένας από τους δικηγόρους του Ασάνζ, δήλωσε στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik ότι ο ιδρυτής του WikiLeaks είναι διατεθειμένος να παραδοθεί στις βρετανικές αρχές, αν λάβει γραπτή διαβεβαίωση ότι δεν θα εκδοθεί στις ΗΠΑ ή σε κάποια άλλη χώρα που θα μπορούσε κατόπιν να προχωρήσει στην έκδοσή του εκεί.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ θεωρεί πως η σημερινή κυβέρνηση του Ισημερινού σχεδιάζει να τον παραδώσει στις αρχές των ΗΠΑ και ψάχνει δικαιολογία για να τερματίσει το άσυλο που του είχε χορηγηθεί, έπειτα από μια σειρά διαρροών για τις συνθήκες της διαμονής του στην διπλωματική αποστολή στα ΜΜΕ και μια σειρά όρων που του επιβλήθηκαν από το Κίτο.