Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, ανακοίνωσε πως το γεωτρύπανο της ExxonMobil έπιασε δουλειά στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ. Στο νησί βρίσκεται και ο Φ. Φάνον που συναντήθηκε μαζί του. Σύμφωνα με τον Γ. Λακκοτρύπη, κοινός στόχος με τις ΗΠΑ είναι η αποτελεσματική ανάπτυξη των φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από την πλευρά του, ο Φ. Φάνον επανέλαβε την πάγια θέση των ΗΠΑ ότι «αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για ανάπτυξη του φυσικού της πλούτου». Μέσα στη μέρα θα έχει συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους, αλλά και εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα για να συζητήσει την ενεργειακή ασφάλεια και την περιφερειακή συνεργασία σε ενεργειακά θέματα.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ προ ημερών έτριξαν τα δόντια στην Τουρκία, μετά τις επιθετικές δηλώσεις του Ερντογάν, που δήλωσε ότι τα συμφέροντα της Τουρκίας με τους ελληνοκυπρίους συγκρούονται, επισημαίνοντας πως οι ΗΠΑ δεν θα έχουν αντίρρηση για τη δράση των τουρκικών γεωτρύπανων στην περιοχή, αρκεί να μην προσεγγίσουν τα τουρκικά γεωτρύπανα την περιοχή των δικών τους, δηλαδή στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου βρίσκεται το γεωτρύπανο της Exxon Mobil. Ο Ερντογάν είχε καλέσει τους «φίλους» της Τουρκίας να μην την ζορίζουν.

Οι ΗΠΑ απάντησαν άμεσα, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ξεκαθαρίζει στην Τουρκία πως δεν μπορεί να αμφισβητεί τα δικαιώματα της Κύπρου, ενώ κάλεσε την Άγκυρα να σταματήσει τις επιθετικές δηλώσεις. «Η πολιτική των ΗΠΑ για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρά και δεν έχει αλλάξει: οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ισότιμα και μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή».

Μετά την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, θέλησε να κατεβάσει τους τόνους γύρω από το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ, δηλώνοντας πως δεν επιθυμούν περιπέτειες στην περιοχή. «Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Δεν θέλουμε να μπει κανείς σε περιπέτειες».