Την Παρασκευή η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να απορρίψει την προ ημερών συμφωνία ανάμεσα σε Τσίπρα και Ιερώνυμο που, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η μισθοδοσία των κληρικών δεν θα γίνεται πλέον απευθείας από το κράτος, αλλά, με επιδότηση, ακριβώς ίδιου ύψους, από το Δημόσιο στην Εκκλησία.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση που εκδόθηκε, η εκκλησία αποφάσισε «να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος».

«Η Πολιτεία αποφασίζει για το καθεστώς μισθοδοσίας»

Μετά την απόφαση της Συνόδου, το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε ότι το καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών εξαρτάται από την κυβέρνηση, που σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση νομοσχεδίου που θα βασίζεται στη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου, καθώς αυτή αποτελεί «ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους». Όπως επισημαίνεται, το νομοσχέδιο  θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή.

«Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατέληξε ομοφώνως στην απόφαση να συνεχιστεί ο διάλογος Πολιτείας – Εκκλησίας στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ως εκ τούτου, η Ελληνική Κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους.Το Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή. Το δε καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί –σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας».