Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου να απορρίψει τη συμφωνία που επετεύχθη προ ημερών μεταξύ Ιερώνυμου και πρωθυπουργού, ζητώντας να παραμείνει το «υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος», προκάλεσε την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου.

Κατά τη συνεδρίαση που διήρκησε περίπου 6 ώρες, αποχώρησαν ως διαφωνούντες ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος και ο Καισαριανής Δανιήλ. Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, νωρίτερα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πρότεινε να εγκριθούν τα 15 σημεία του σχεδίου συμφωνίας με τον πρωθυπουργό, κάνοντας έκκληση να μην απαξιωθεί η προσπάθεια.

Στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου υπογραμμίζεται πως «η Πολιτεία αποφασίζει για το καθεστώς μισθοδοσίας» των κληρικών, υπεραμυνόμενη τη συμφωνία, «που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους».

«Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατέληξε ομοφώνως στην απόφαση να συνεχιστεί ο διάλογος Πολιτείας – Εκκλησίας στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ως εκ τούτου, η Ελληνική Κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους.Το Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή. Το δε καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί –σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας» ανέφερε η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου

Λίγη ώρα μετά την απορριπτική απόφαση της Ιεράς Συνόδου και την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, ήρθε η απάντηση του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου, που στέκεται στο πλευρό της κυβέρνησης και της συμφωνίας που κατάφεραν, δηλώνοντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο την ικανοποίησή του για τη δήλωση του πρωθυπουργού.  
«Με ικανοποίηση χαιρετίζω την δήλωση του κ. Πρωθυπουργού σχετικά με την σημερινή ομόφωνη απόφαση της έκτακτης Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και την συνέχιση του ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας για τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος» ανέφερε στη δήλωσή του ο αρχιεπίσκοπος.

Η από κοινού συνεργασία αποτελεί ένα περαιτέρω βήμα για την εμβάθυνση των διακριτών μας ρόλων στο πλαίσιο πάντα της από κοινού εξυπηρέτησης των συμφερόντων του λαού μας» κατέληξε ο Ιερώνυμος.