*φωτογραφίες: Nikos Libertas – Aris Oikonomou – Nick Paleologos / SOOC

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν το Σάββατο μεταξύ αντιεξουσιαστών και αστυνομικών δυνάμεων, κυρίως στον περιβάλλοντα χώρο του Πολυτεχνείου, με τη μία πλευρά να πετά μολότων και πέτρες, και την αστυνομία να κάνει εκτεταμένη χρήση χημικών και βομβών κρότου-λάμψης. Μάλιστα, η ΕΛΑΣ επιστράτευσε δύο «αύρες» νερού στο Πολυτεχνείο.

Αξίζει να σημειωθεί το περιστατικό που καταγγέλλεται από αρκετές πλευρές των διαδηλωτών και έλαβε χώρα μεταξύ του κτιρίου της ΓΑΔΑ και της στάσης μετρό Αμπελοκήπων, όπου σύμφωνα με την αστυνομία, κουκουλοφόροι πέταξαν πέτρες και φωτοβολίδες, με τις αστυνομικές διμοιρίες να επιτίθενται στον συγκεντρωμένο κόσμο. Ωστόσο, σύμφωνα με καταγγελίες στα social media, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν αναίτια στην περιφρούρηση της αναρχικής ομοσπονδίας που βρισκόταν στο σημείο, ενώ στη συνέχεια επικράτησε εκτεταμένη ένταση.

Μάλιστα, όπως φαίνεται και σε σχετικό βίντεο, οι διαδηλωτές ετοιμάζονταν να αποχωρήσουν με το μετρό, καθώς ακούγεται να φωνάζουν «διαλυόμαστε τώρα, μπαίνουμε στο μετρό». Στη συνέχεια, αστυνομικές δυνάμεις απαγόρευσαν την πρόσβαση στο πεζοδρόμιο, με έναν αστυνομικό των ΜΑΤ να ακούγεται «κλείστε, δεν περνάει κανείς» και στη συνέχεια ξεκινούν οι ψεκασμοί χημικών κατά του κόσμου, η ρίψη βομβών κρότου-λάμψης και ασφυξιογονων.

Παρακολουθήστε βίντεο από τα γεγονότα, από τα κοινωνικά δίκτυα:

Αργότερα, τα επεισόδια μεταφέρθηκαν πέριξ του Πολυτεχνείου, με το News247 να αναφέρει ρίψεις μολότοφ και αντικειμένων από την πλευρά των αντιεξουσιαστών που μένουν στο χώρο του Πολυτεχνείου κατά των αστυνομικών, ενώ κάνουν λόγο και για ρίψεις από ταράτσες πολυκατοικιών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και βίντεο που δημοσιεύτηκαν, η αστυνομία επιστράτευσε «αύρες» της ΕΛΑΣ επί της οδού Πατησίων, μπροστά από την κεντρική είσοδο του Πολυτεχνείου, εκτοξεύοντας νερό με μεγάλη πίεση προς τους κουκουλοφόρους που βρίσκονται εντός του χώρου. Πληροφορίες της Ναυτεμπορικής έκαναν λόγο για πτήση drone της αστυνομίας για την εποπτεία της κατάστασης από αέρος.

Επεισόδια σημειώθηκαν για αρκετή ώρα και στη Θεσσαλονίκη έξω από την Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου, όπου φέρονται να στήθηκαν οδοφράγματα επί της Εγνατίας, με εκατέρωθεν ρίψεις μολοτοφ από την πλευρά αντιεξουσιαστών, και χρήση χημικών από την αστυνομία, που προχώρησε σε προσαγωγές. Στην Πάτρα επίσης σημειώθηκαν εντάσεις, καθώς και εκεί καταγράφηκαν συγκρούσεις μεταξύ κουκουλοφόρων και αστυνομικών δυνάμεων, με αντίστοιχη χρήση χημικών και κρότου-λάμψης από την αστυνομία.