του Θάνου Καμήλαλη

Το πρωί της Δευτέρας, η ιστοσελίδα popaganda.gr αποκάλυψε τα αποτελέσματα της εργαστηριακής έκθεσης των τοξικολογικών εξετάσεων του Ζακ Κωστόπουλου. Σύμφωνα με αυτά, δεν ανιχνεύθηκε καμία ναρκωτική ουσία στον οργανισμό του θύματος, καταρρίπτοντας έτσι ακόμα μία μυθοπλασία των αστυνομικών «διαρροών» και μεγάλης μερίδας ΜΜΕ.

Η υπόθεση του «τοξικομανούς» Ζακ, ή του Ζακ που «φέρεται να ήταν υπό την επήρεια ουσιών», ή έστω του ανθρώπου που βρισκόταν «σε αμόκ» αναπαράχθηκε άκριτα από την πλειοψηφία των ΜΜΕ και ενισχύθηκε από τα υπαγορευμένα από τα κεντρικά της Ασφάλειας κείμενα, αλλά και πολιτικούς φορείς, όπως ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

Αποτελεί επίσης το τελευταίο και χυδαίο επιχείρημα όσων δεν μπορούν να αντικρούσουν τα πραγματικά στοιχεία, αλλά απαντούν απλά «πώς κάνετε έτσι για ένα πρεζάκι».

Εδώ και δύο μήνες, το φρικιαστικό γεγονός του ξυλοδαρμού του Κωστόπουλου, που παρακολούθησε όλη η Ελλάδα μέσω των βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα, διαδέχθηκε η εξοργιστική προσπάθεια συγκάλυψης των όσων συνέβησαν. Η σοβαρότητα της υπόθεσης και το ενδιαφέρον που προκάλεσε φαίνεται ότι έχουν οδηγήσει ΕΛΑΣ και πολλά ΜΜΕ στην ανάγκη να δώσουν τον «καλύτερο» (και συνάμα χειρότερο) εαυτό τους προκειμένου να κατασκευάσουν μια διαφορετική πραγματικότητα.

Τα πρώτα «ρεπορτάζ» των τηλεοπτικών σταθμών που υποστήριξαν ότι το θύμα «αυτοτραυματίστηκε στη βιτρίνα», ακυρώθηκαν από τα βίντεο. Ακολούθησε η παραποίηση της πρώτης ιατροδικαστικής εκτίμησης, όταν τα ΜΜΕ έβγαλαν από μόνα τους το συμπέρασμα ότι «δεν πέθανε από τα χτυπήματα». Στη συνέχεια ήρθε «εκτίμηση» της αστυνομίας ότι «βρέθηκε DNA το Κωστόπουλου στο μαχαίρι», επομένως «κρατούσε μαχαίρι». Στην πραγματικότητα, στο συγκεκριμένο μαχαίρι δεν βρέθηκαν αποτυπώματα, αλλά μόνο το αίμα του θύματος.  Το σενάριο του «ληστή με το μαχαίρι» το έχει αποδομήσει ακόμα και ο αστυνομικός που έφτασε πρώτος στο σημείο και έπιασε το μαχαίρι, σύμφωνα με την κατάθεσή του, στην οποία αναφέρει επίσης ότι δεν βρήκε σημάδια ληστείας εντός του καταστήματος.

Αφού το χαρτί του «ληστή με μαχαίρι» κάηκε, το επόμενο αφήγημα των ίδιων κέντρων ήταν τα ναρκωτικά.  Από τις αρχές Οκτωβρίου, «αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής», σύμφωνα με το «Βήμα» υποστηρίζουν ότι:

«Αποσαφηνίζονται πλέον πολλές πτυχές του τραγικού θανάτου του 32χρονου Ζακ Κωστόπουλου, το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου, έξω από το κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος. Ο 32χρονος , σύμφωνα με μαρτυρίες , φέρεται  να είχε προχωρήσει το τελευταίο διήμερο σε εκτεταμένη χρήση ναρκωτικών και μάλιστα την προηγούμενη ημέρα είχε παρουσιάσει σημαντικό πρόβλημα υγείας  λόγω  χρήσης κοκτέιλ ουσιών και η κατάστασή του επιδεινώθηκε την μοιραία ημέρα. Λίγο πριν εισέλθει στο κοσμηματοπωλείο έδειχνε να βρίσκεται σε κατάσταση αμόκ έξω από γειτονικό κατάστημα με γρήγορο φαγητό μαζί με δύο ακόμη άτομα -πιθανόν τοξικομανείς- που  έδειχναν να προσπαθούν να τον συνεφέρουν  ή να τον συγκρατήσουν και του έφεραν ένα μπουκάλι νερό.»

Πριν από μερικές μέρες, οι αστυνομικές πηγές του «Βήματος» επανήλθαν με νέο χτύπημα: Αφού κάνει λόγο για «επιδρομή στο κοσμηματοπωλείο» και «αρπαγή του μαχαιριού που φαίνεται να κρατούσε», ο αστυνομικός συντάκτης, αναφέρει ότι:

«στον φάκελο που σχημάτισε η ΕΛ.ΑΣ φέρεται να περιέχεται η κατάθεση μιας φίλης του 33χρονου που αναφέρθηκε «σε προβλήματα υγείας που δήλωνε ότι αντιμετώπιζε ο Ζακ Κωστόπουλος ύστερα και από ιατρικές εξετάσεις που είχε πραγματοποιήσει πρόσφατα». Ακόμη υπήρξε κατάθεση γνωστού του ότι ο 32χρονος «αντιμετώπιζε έντονες κρίσεις πανικού». Τέλος φέρεται να έχουν υπάρξει αναφορές για «ενδεχόμενο πειραματισμού του 32χρονου με ναρκωτικές ουσίες». Κάτι ωστόσο που θα διευκρινισθεί από τις τοξικολογικές εξετάσεις».

Το «καλύτερο» σε αυτόν τον οχετό παραπληροφόρησης είναι ότι την Κυριακή, ενόψει τις αποκάλυψης των τοξικολογικών εξετάσεων, ο αστυνομικός συντάκτης διέψευσε τον εαυτό του:

«φαίνεται να κλονίζεται το σενάριο για θάνατο του 33χρονου με κύρια αιτία την χρήση ναρκωτικών όπως υποστήριζαν πολλά στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη και άλλοι»

Ενώ βέβαια είχε μια κάπως δική του ανάλυση του τι αποδεικνύουν οι τοξικολογικές εξετάσεις (ανάλυση που συνέχισε σήμερα το «Βήμα»). Μεταξύ του «δεν φαίνεται να επιβεβαιώνουν με απόλυτο τρόπο» και του «απορρίπτουν» υπάρχει ένα χάσμα.

«οι τοξικολογικές εξετάσεις του 33χρονου ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου δεν φαίνεται να επιβεβαιώνουν -σύμφωνα με τα πρώτα ανεπίσημα τουλάχιστον στοιχεία – με απόλυτο τρόπο ότι είχε προχωρήσει σε «μοιραία» χρήση ναρκωτικών ή άλλων ουσιών πριν το δραματικό θάνατό του τον περασμένο Σεπτέμβριο στην διάρκεια εισβολής του σε κοσμηματοπωλείο της Αθήνας!»

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το μοτίβο της αστυνομικής προπαγάνδας συνεχίζεται. Το επόμενο «επιχείρημα» που φαίνεται από τα σχετικά άρθρα να βρίσκεται ήδη στα σκαριά, υποστηρίζει ότι αφού δεν φταίνε τα ναρκωτικά για τον θάνατο, σίγουρα θα φταίνε τα «προβλήματα υγείας».

Η επιχείρηση συγκάλυψης και οι έρευνες που έχουν ως μόνο στόχο το θύμα συνεχίζονται, με την ανοχή και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Εδώ και μέρες, οι δικηγόροι της οικογένειας Κωστόπουλου έχουν καταγγείλει τις επιλεκτικές διαρροές και τις ολιγωρίες της αστυνομικής έρευνας, που καθυστερεί να διαβιβάσει τα στοιχεία στον ανακριτή. Η αρμόδια υπουργός, Όλγα Γεροβασίλη, προς το παρόν (όταν δεν «τάσσεται κατά της αστυνομοκρατίας») μοιράζει μόνο υποσχέσεις ότι η «έρευνα θα φτάσει ως το τέλος», ενώ η υφυπουργός, Κατερίνα Παπακώστα, είναι πολύ απασχολημένη με το να επικροτεί τις αστυνομικές πρακτικές, όπως αυτές εκφράστηκαν στην πορεία για το Πολυτεχνείο.

Την ίδια στιγμή, η Όλγα Γεροβασίλη παραδέχεται ότι η ΕΔΕ που έχει διαταχθεί για την υπόθεση, αντιμετωπίζει ορισμένα προβλήματα:

«Η ΕΔΕ για τους αστυνομικούς που φαίνονται στο βίντεο να ξυλοκοπούν τον Ζακ Κωστόπουλο ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες. Υπήρξε καθυστέρηση γιατί χρειάστηκε να αλλάξει τρεις φορές ο επικεφαλής της έρευνας. Έχω πει ότι τίποτα δεν θα μείνει αναπάντητο σ αυτό το τραγικό γεγονός»

Με βάση όλα τα παραπάνω, υπάρχουν τέσσερα βασικά συμπεράσματα:

Το πρώτο είναι ότι αν θέλει το «κράτος Δικαίου» να περισώσει όποιο υπόλειμμα αξιοπρέπειας του έχει απομείνει, ειδικά όταν έχει να κάνει με την αστυνομική αυθαιρεσία, θα πρέπει οι έρευνες να αλλάξουν στόχο. Αντί να στοχεύει μονίμως το θύμα, τον νεκρό, να στραφεί στους πιθανούς θύτες, με πολιτικά ή με στολή. Όσο καθυστερεί να συμβεί αυτό και όσο μάλιστα οι «αρχές» αφήνονται ελεύθερες να σκυλεύουν την προσωπικότητα ενός νεκρού, οι ευθύνη βαραίνει όλους τους αρμοδίους.

Το δεύτερο, είναι πάντα το ίδιο. Να μην ξεχάσουμε τι είδαμε. Η ανάγνωση των όσων διαδραματίστηκαν μπροστά στο κατάστημα της Ομόνοιας δεν θα άλλαζε, ακόμα κι αν στον οργανισμό του Κωστόπουλου βρίσκονταν ναρκωτικά. Αυτό που είδαμε, είναι ότι ένας συνάνθρωπος μας πέθανε στη μέση του δρόμου, σε κοινή θέα, αφού χτυπήθηκε και χτυπιέται ακόμα από τα φοβικά ένστικτα μιας μερίδας της κοινωνίας.

Το τρίτο, να καταλάβουμε τι βλέπουμε, εδώ και δύο μήνες. Βλέπουμε έναν επικοινωνιακό μηχανισμό σε πλήρη ισχύ, από ένα κράτος εν κράτει, αστυνομία και ΜΜΕ, υπό κυβερνητική ανοχή, να παρουσιάζουν μια εναλλακτική πραγματικότητα , όπως προφανώς γίνεται σε απροσδιόριστο αριθμό άλλων υποθέσεων, που περνάνε στα ψιλά, ή έχουν λίγο διαφορετικά χαρακτηριστικά. (Ηριάννα, Θεοφίλου, Δίκη των Σκουριών). 

Το τέταρτο, ότι σε ένα «κράτος Δικαίου» δεν θα χρειαζόμασταν καν να συζητήσουμε για όλα αυτά.