Σύμφωνα με το δεκασέλιδο πόρισμα των ιατροδικαστών, Νίκου Καλογριά και Σουλτάνας Μαριάνου, ο θάνατος του Ζακ Κωστόπουλου επήλθε από ισχαιμικό επεισόδιο, οφειλόμενο στα πολλαπλά τραύματα. 
 
Συγκεκριμένα, η ιατροδικαστική έκθεση υπογραμμίζει την αιτιώδη σύνδεση των πολλαπλών τραυμάτων που δέχτηκε, με το ισχαιμικό επεισόδιο που υπέστη και τον οδήγησε στο θάνατο. Στο συμπέρασμα της έκθεσης αναφέρεται ότι «ο θάνατος επήλθε από ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις μυοκαρδίου σε έδαφος πολλαπλών τραυμάτων σώματος», ενώ η καταληκτική παράγραφος αναφέρει ότι:
 
«Με βάση τα νεκροψιακά νεκροτομικά τοξικολογικά ευρήματα, ο θάνατος του ανωτέρω οφείλεται στις ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου που διαπιστώθηκαν ιστολογικώς. Με δεδομένη την απουσία υποκείμενης στεφανιαίας ή άλλης καρδιακής νόσου ή άλλης υποκείμενης παθολογικής τοξίκωσης, καθώς και τοξίκωσης ή ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου, συνδέονται αιτιωδώς με τα πολλαπλά τραύματα που έχει ο θανών σε διάφορα σημεία του σώματος μέσω μηχανισμού στρες (ιατρική έννοια του όρου), δηλαδή αντίδρασης του οργανισμού, προκειμένου να αντιμετωπίσει εξωτερικά ερεθίσματα, όπως τραύματα που τείνουν να μεταβάλλουν τη σωματική του ισορροπία». 


Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την εργαστηριακή έκθεση της τοξικολογικής εξέτασης, δεν ανιχνεύθηκε καμία ναρκωτική ουσιά στον οργανισμό του Κωστόπουλου. Η εξέταση είναι θετική μόνο στην κατηγορία των οργανικών φαρμάκων γεγονός που φαίνεται να οφείλεται σε κοινά αναλγητικά φάρμακα, ενώ βρέθηκε μεν μικρή ποσότητα αλκοόλ στο αίμα, αλλά στο συγκεκριμένο ύψος δεν εμπίπτει καν στους κανονισμούς για τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας.