Μετά τις τοξικολογικές εξετάσεις και το ιατροδικαστικό πόρισμα για τον Ζ. Κωστόπουλο, ο Δ. Τζανακόπουλος δήλωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι κατέρρευσε η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, που καλλιεργούσαν αντιδραστικές και ακροδεξιές δυνάμεις, ενώ υποστήριξε πως η διερεύνηση αυτής της υπόθεσης θα προχωρήσει τάχιστα με ευθύνη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Δικαιοσύνης, αν και ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορώ να προεξοφλήσω χρονοδιάγραμμα ούτε να προκαταβάλλω το αποτέλεσμα των ερευνών».

«Υλοποίηση όλων των μέτρων της ΔΕΘ»

Σχετικά με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2019, ισχυρίστηκε πως «θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης», προσθέτοντας ότι τα συγκεκριμένα μέτρα δεν θα είναι ύψους 750 εκατομμυρίων, αλλά θα ξεπεράσουν τα 900 εκατομμύρια, καθώς έχει εξασφαλιστεί ο σχετικός δημοσιονομικός χώρος για το 2019 και μετά.

Κατήγγειλε «επιχειρήσεις υπονόμευσης της μεγάλης προσπάθειας που κατεβλήθη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εργασίας, ώστε να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου του 2019», επισημαίνοντας ότι η επιμονή της κυβέρνησης δικαιώθηκε.

«Η κυβέρνηση ούτε βιάζεται ούτε πιέζεται»

Αναφερόμενος στις σχέσεις κράτους – εκκλησίας, δήλωσε ότι «το επόμενο διάστημα, θα εκπονήσουμε το σχετικό σχέδιο νόμου, διότι επιθυμία μας είναι η αλληλοκατανόηση και η συναίνεση. Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις επί του ζητήματος, θα ληφθούν από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, όταν έρθει η ώρα».

Κάλεσε την εκκλησία να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να πιέζει την κυβέρνηση για θέματα που υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Πολιτείας, όπως είναι ο τρόπος μισθοδοσίας των κληρικών. Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί θα είναι προς όφελος της εκκλησίας.

«Η κυβέρνηση ούτε βιάζεται ούτε πιέζεται. Επιχειρεί να επιλύσει ένα ζήτημα, το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και 80 χρόνια και διαθέτει τη σχετική πολιτική βούληση, στα πλαίσιο ενός ειλικρινούς διαλόγου. Η Εκκλησία οφείλει να κατανοήσει ότι δεν αποτελεί αρμοδιότητά της να αποφασίζει για θέματα, τα οποία υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Πολιτείας, όπως, για παράδειγμα, ποιες ανάγκες υπάρχουν για δημοσίους υπαλλήλους.

Η πρόταση συμφωνίας προβλέπει τη νομοθετική κατοχύρωση της μισθοδοσίας των κληρικών, η οποία νομικά και θεσμικά δεν αναγνωρίζεται σήμερα ως ανταπόδοση της Πολιτείας προς την Εκκλησία. Αν αυτό το βήμα, επ' ωφελεία της Εκκλησίας, η ίδια δεν το επιθυμεί, τότε μάλλον αφήνει την πρωτοβουλία των αποφάσεων αποκλειστικά στην Πολιτεία».