Κατατίθεται στη Βουλή ο «μεταμνημονιακός» προϋπολογισμός του 2019, που ανάμεσα σε άλλα, περιλαμβάνει την αναίρεση του μέτρου για την περικοπή συντάξεων από 1η Ιανουαρίου 2019, αλλά και πρωτογενές πλεόνασμα που θα φτάσει το 3,6% του ΑΕΠ.

Όπως δήλωσε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, πέρα από τη περικοπή συντάξεων στον προϋπολογισμό θα περιλαμβάνονται όλα τα μέτρα ελάφρυνσης που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ, με το ύψος τους να ξεπερνά τα 900 εκατομμύρια ευρώ.

Στο πακέτο των μέτρων ελάφρυνσης που αναμένεται να δρομολογηθούν εντός του 2019περιλαμβάνονται οι εξής δεσμεύσεις:

Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά και κατά 30% για τους μικροϊδιοκτήτες.

Μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων σταδιακά, από 29% σε 25% σε ορίζοντα τετραετίας (μία μονάδα ανά έτος).

Μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών κατά 1/3 και εφαρμογή της ελάχιστης εισοδηματικής βάσης για την επικουρική ασφάλιση και την εφάπαξ παροχή.

Επιδότηση στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των νέων εργαζομένων.

Το πρόγραμμα επιδότησης στέγης με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Μείωση με ρυθμό 1% ετησίως, από το 2019 ώς το 2022, του φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων.

Μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των διανεμόμενων μερισμάτων κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής, με μονιμοποίηση 4.500 εκπαιδευτικών.

Κονδύλια για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» με μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου 3.000 εργαζομένων σε αορίστου χρόνου.

«Κατάργηση και όχι αναβολή» για το μέτρο περικοπής συντάξεων

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο capital.gr, ο Π. Μοσκοβισί εξέφρασε την ικανοποίηση του για τον ελληνικό προυπολογισμό, λέγοντας ότι το προσχέδιο που είχε κατατεθεί στην Κομισιόν είναι σύμφωνο με τις κατευθυντήριες γραμμές του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου, ενώ έκανε λόγο για ανταμοιβή του ελληνικού λαού.

«Το προσχέδιο είναι σύμφωνο με τις κατευθυντήριες γραμμές του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου και παρέχει μια ισορροπημένη προσέγγιση ανάμεσα στους οικονομικούς και δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί με την Ελλάδα στο Εurogroup τον περασμένο Ιούνιο και την ίδια στιγμή είναι κοινωνικά περιεκτικός. Πρέπει να πω ότι αυτή είναι μια πολύ καλή αρχή.

Όπως ξέρετε έχουμε πολλές κατηγορίες αξιολόγησης. Και ο ελληνικός προϋπολογισμός είναι στην πρώτη κατηγορία “σύμφωνος – compliant”. Αυτό είναι μια πολύ καλή επίδοση, για αρχή. Κάποιες άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, και η χώρα που ξέρω καλύτερα δεν έχουν προσχέδια “πλήρως σύμφωνα” με το πλαίσιο. Ως εκ τούτου αυτό είναι και μια ανταμοιβή για τον ελληνικό λαό. Αλλά και μια απόδειξη ότι μπορείς να έχεις την ίδια στιγμή και μεταρρυθμίσεις που να σε οδηγούν σε βιώσιμα δημόσια οικονομικά και μετά να έχεις κοινωνικό πρόγραμμα και να επιστρέφεις στην ανάπτυξη. Με αυτόν τον προϋπολογισμό η εκτίμησή μας για την ανάπτυξη ανέρχεται στο 2,3%.Μπορείς ταυτόχρονα να δημιουργείς θέσεις απασχόλησης και να μειώνεις τις ανισότητες».

Τόνισε ότι δεν είναι αναγκαίο να υπάρξει νέα περικοπή στις συντάξεις, καθώς η κυβέρνηση έχει φροντίσει να εξασφαλίσει τον δημοσιονομικό χώρο που απαιτείται για να μην εφαρμοστεί το μέτρο, ενώ υπογράμμισε πως το μέτρο δεν παραπέμπεται στο μέλλον, καθώς η συζήτηση που γίνεται είναι για την κατάργηση και όχι για την αναβολή του.

Τώρα σε σχέση με το πολύ σημαντικό ερώτημα που αναμένουν οι Έλληνες πολίτες: έχω πει ξανά και ξανά και μου έχει ασκηθεί κριτική για αυτό – άδικα – ότι αν ο δημοσιονομικός χώρος υπάρχει και οι δημοσιονομικοί στόχοι γίνονται σεβαστοί, τότε αυτό θα ανοίξει το δρόμο για να αποφύγουμε τις προ-νομοθετημένες μειώσεις στις συντάξεις που συμφωνήθηκαν πριν από δύο χρόνια.

Αυτό δεν ήταν δημαγωγία από μέρους μου. Ήταν μια απαιτητική διαδικασία. Δεν ήταν δεδομένο. Έπρεπε να κλείσουμε το κενό. Και τα καταφέραμε. Και από τότε που το πετύχαμε, και εφόσον τελικά υπάρχει δημοσιονομικός χώρος – που ξαναλέω δεν ήταν δεδομένο – θεωρώ ότι το συνολικό πακέτο ανοίγει τον δρόμο για να αποφύγουμε την προ-νομοθετημένη μείωση.

Δεν ήμουν ποτέ υπέρ της μείωσης, δεν είναι μυστικό αυτό. Όχι για λόγους πολιτικής δέσμευσης, αλλά γιατί πιστεύω θα είχε τεράστια κοινωνική επίπτωση για τους ίδιους τους Έλληνες συνταξιούχους. Το γνωρίζω αυτό. Θα οδηγούσε σε μείωση 14% κατά μέσο όρο για 1,4 εκατομμύρια συνταξιούχους και τεράστια αύξηση των συνταξιούχων στα όρια της φτώχειας. Ποτέ δεν κατανόησα αυτούς που άσκησαν κριτική στη βούληση της Κομισιόν και στη δική μου προσωπική θέση να τις αποφύγουμε. Μιλάμε για κατάργηση, όχι για αναβολή. Για κατάργηση».

Θα εξασκηθεί με ακρίβεια η ενισχυμένη εποπτεία

Ερωτηθείς για τη μελλοντική πορεία της Ελλάδας, ο Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ότι η ενισχυμένη πορεία θα εξασκηθεί με ακρίβεια, καθώς πρέπει να τηρηθούν πλήρως όσα έχουν συμφωνηθεί στο τρίτο μνημόνιο για να προοδεύσει η Ελλάδα στο πεδίο των μνημονιακών μεταρρυθμίσεων.

«Δεν εναπόκειται πια σε εμένα να προσδιορίσω τι πρέπει να περιέχει το ελληνικό μείγμα οικονομικής πολιτικής, καθώς η χώρα δεν είναι πλέον σε πρόγραμμα και καθώς έχει πλέον την κυριαρχία της στην οικονομική πολιτική. Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως ό,τι έχει συμφωνηθεί στο πρόγραμμα πρέπει να εφαρμοστεί. Η ενισχυμένη εποπτεία έχει αυτό το αντικείμενο και θα την εξασκήσουμε με ακρίβεια. Θα πρέπει να δούμε αν υπάρχει πρόοδος επί των μεταρρυθμίσεων και θα δείτε ότι υπάρχουν σημεία προόδου και σημεία με ανάμικτα αποτελέσματα».