Σύμφωνα με πληροφορίες του stokokkino.gr, η συνδικαλιστική παράταξη «Δράση Οδηγών Μηχανισμός Έκφρασης Αδέσμευτων Συναδέλφων», που εξελέγη στις πρόσφατες εκλογές του ΟΑΣΘ, έστειλε στη διοίκηση του ΟΑΣΘ επιστολή ακροδεξιάς ρητορικής, ζητώντας την απομόνωση προσφύγων και μεταναστών. Χωρίς να αναφέρουν συγκεκριμένα περιστατικά, κάνουν λόγο για εκφοβισμούς, απειλές και σεξουαλικές παρενοχλήσεις από πρόσφυγες και μετανάστες.

«Στις  γραμμές 9-40-51-52-54-55-86 του δυτικού τομέα, αλλά και στην γραμμή 87 του ανατολικού τομέα, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν επιβαρυνθεί με την μετακίνηση των προσφύγων – μεταναστών από και προς τις δομές φιλοξενίας τους, παρατηρείται έντονα το φαινόμενο της εισιτηριοδιαφυγής.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται επίσης ραγδαία αύξηση φαινομένων προπηλακισμού και παραβατικών συμπεριφορών των προσφύγων – μεταναστών, τόσο προς τους οδηγούς, όσο και προς το λοιπό επιβατικό κοινό. Οχλαγωγίες, εκφοβισμοί, απειλές, ασέβεια σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, σεξουαλικές παρενοχλήσεις κ.α έχουν γίνει πλέον καθημερινότητα».

Η ακροδεξιά παράταξη υποστηρίζει ότι πρόσφυγες και μετανάστες αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των οδηγών και των επιβατών που στριμώχνονται ανάμεσα τους. «Λόγω των ακατάλληλων συνθηκών υγιεινής στις δομές φιλοξενίας τους, αλλά και λόγω της κουλτούρας τους σε σχέση με την προσωπική τους υγιεινή, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μεταδοτικών ασθενειών τόσο στους οδηγούς όσο και στους υπόλοιπους επιβάτες οι οποίοι στριμώχνονται ανάμεσα τους».

Παράλληλα, ζητούν την «δημιουργία Ομάδων Υποστήριξης αποτελούμενων από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό (προσωπικό ιδιωτικής ασφάλειας – security), οι οποίες θα έχουν ως σκοπό τον έλεγχο των εισιτηρίων και την επιβολή της τάξης και των κανόνων εντός των αστικών λεωφορείων», ενώ προτείνουν μίσθωση από τις δομές φιλοξενίας τουριστικών λεωφορείων για την μεταφορά τους.

Αποδοκιμάζει η διοίκηση του ΟΑΣΘ

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Στέλλιος Παππάς, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο FM», χαρακτήρισε την επιστολή ένα «κείμενο μιας παράταξης που εμπνέεται από ρατσιστικές αντιλήψεις που διασπά τους εργαζόμενους και δεν τους ενώνει» και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να κάνει κανένα διάλογο μαζί τους, καθώς δεν πρόκειται να επιτρέψει το πνεύμα της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης.

Ούτε λίγο ούτε πολύ μας λένε ότι οι μετανάστες είναι ξένο σώμα. Μήπως να τους βάλουμε και ένα αστεράκι; Η Δημοκρατία της Βαϊμάρης δεν μπορεί να ισχύσει ούτε μπορεί να επανέλθει. Προφανώς είναι μια μειοψηφία/ Η δημοκρατία έχει ανεκτικότητα αλλά έχει και όρια».