Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr, η Κομισιόν ζητά από την ελληνική κυβέρνηση πιο αυστηρά πλαίσια για την προστασία της πρώτης κατοικίας από την 1η Ιανουαρίου 2019, όταν και θα πάψει να ισχύει ο νόμος Κατσέλη. Ζητούν «σημαντική αλλαγή» σε σχέση με τη συμφωνία που επετεύχθη στα τέλη του 2015.

«Η προσαρμογή θα αποτελούσε σημαντική αλλαγή σε σχέση με την συμφωνία που επετεύχθη στα τέλη του 2015. Χρειάζονται περισσότερες λεπτομέρειες για τη σωστή αξιολόγηση και οποιαδήποτε νομοθετική αλλαγή θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μόνο μετά από διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους», αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν πως μια πιθανή προσαρμογή «θα πρέπει να έχει μικρότερο πεδίο εφαρμογής, να συνδυάζεται με αυστηρούς όρους, συμπεριλαμβανομένου του κριτηρίου της αξίας του ακινήτου, ώστε η προστασία αυτή να απευθύνεται κυρίως στους πιο οικονομικά ευάλωτους», ενώ ξεκαθαρίζουν ότι θα πρέπει «να παρεμποδίζει τη διαδικασία αναδιάρθρωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs)».

Η Κομισιόν ξεκαθαρίζει ότι η λύση που θα βρει η ελληνική κυβέρνηση  «δεν πρέπει να περιορίζει, αδικαιολόγητα, την ικανότητα των τραπεζών να κυνηγήσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές», ενώ πιέζει και για τη συνέχιση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. «Θα πρέπει να εξαλειφθούν οι πρακτικές όπου γίνεται κακή χρήση του πλαισίου προστασίας και εμποδίσει τη διεξαγωγή των προγραμματισμένων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών».

Προ ημερών ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Νίκος Καραμούζης, είχε δηλώσει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν μεγάλη πρόκληση για την κοινωνία, την οικονομία και τις τράπεζες οι οποίες έχουν δεσμευτεί σε φιλόδοξο πρόγραμμα μείωσης τους έως το 2021. Είχε τονίσει ότι αυτή τη στιγμή έχουν παγώσει οι υποχρεώσεις συνολικού ύψους 18 δισ. ευρώ από δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη.