του Μηνά Κωνσταντίνου

Είναι γεγονός και δεν είναι υπερβολή. Η ΕΔΕ (Ένορκη Διοικητική Εξέταση) αποτελεί για το λαϊκό υποσυνείδητο το πιο σύντομο ανέκδοτο. Αυτό μπορούν να το πιστοποιήσουν πλήθος ανθρώπων και συλλογικοτήτων που έχουν υποστεί αστυνομική βαρβαρότητα.

Χιλιάδες κόσμου που διαδήλωσε ειρηνικά έχοντας δεχθεί αναίτια χρήση χημικών και αστυνομική καταστολή, όπως πριν λίγες ημέρες έξω από τη ΓΑΔΑ. Δημοσιογράφοι και φωτογράφοι που έχουν σπάσει το κεφάλι τους επάνω σε αστυνομικά γκλομπ ή έχουν χάσει την ακοή τους από χειροβομβίδες κρότου λάμψης που εκσφενδονίστηκαν προς το μέρος τους, όπως ο Μάριος Λώλος και ο Μανώλης Κυπραίος. Μετανάστες και μη που… έπεσαν σε τοίχους, κράσπεδα ή ακόμα και από παράθυρα αστυνομικών τμημάτων. Η λίστα των ΕΔΕ που ποτέ δεν κατέληξαν πουθενά, είχαν ως αποτέλεσμα την αθώωση των ελεγχόμενων ή ποινές-χάδι είναι ατελείωτη.

Το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, το περιεχόμενο των ημερολογίων της ελληνικής αστυνομίας προκάλεσε… σάλο στο διαδίκτυο. Οι χάρτες της ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» και του ψευδοκράτους ως «Βόρεια Κύπρος» ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά του αρχηγού της αστυνομίας, ο οποίος και διέταξε ΕΔΕ. Οι «αστυνομικές πηγές» οργίασαν και φρόντισαν να ρίξουν φως σε κάθε σκοτεινή πτυχή της υπόθεσης, ενημερώνοντας το πανελλήνιο για την ιδιωτική εταιρεία που είχε την ευθύνη για τα ημερολόγια αλλά έκλεισε, την έτερη εταιρεία που πήρε το έργο, την έκπληξη της ηγεσίας, των συνδικαλιστών και κάθε συμβαλόμενου από την συμπερίληψη των επίμαχων χαρτών.

Πριν περάσουν 24 ώρες, η είδηση πως «με εντολή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.» ξηλώθηκε ολόκληρο το τμήμα που είναι υπεύθυνο για την έκδοση του ημερολογίου της ελληνικής αστυνομίας πρόλαβε ακόμα και τα δελτία των 8. «Τιμωρία» που ήρθε χωρίς ΕΔΕ, αποτέλεσμα της αποφασιστικότητας του αρχηγείου της αστυνομίας.

Μοιραία και χωρίς ίχνος λαϊκισμού, οι συγκρίσεις με τη δημοσίευση του βίντεο της βίας κατά του ημιθανούς Ζακ Κωστόπουλου και την αντίδραση της αστυνομίας είναι αναπόφευκτη. Αρκεί κανείς να αναφέρει πως ήταν η υπουργός Γεροβασίλη που ανακοίνωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο «ΕΔΕ» σε βάρος των αστυνομικών που εμπλέκονταν στους «κανόνες εμπλοκής» κατά του ανθρώπου που έχασε τη ζωή του από βίαιο ξυλοδαρμό, για να ανακοινώσει την αναβάθμιση των ερευνών σε ΕΔΕ (!) δύο μήνες αργότερα,  μόλις βγήκε το ιατροδικαστικό πόρισμα που διέλυε κάθε αμφιβολία για τα αίτια θανάτου του. Η ίδια ανακοίνωσε επίσης πως έχει χρειαστεί να αλλάξει τρεις φορές ο επικεφαλής των ερευνών, γεγονός εξίσου αποκαλυπτικό για τον τρόπο που προσεγγίζονται αντίστοιχες υποθέσεις.

Πάντως, παρά τη γελοιότητα του πράγματος, την τραγελαφική ποιότητα των ίδιων των εκδόσεων, αλλά και την προχειρότητα που επέδειξαν οι αρμόδιες υπηρεσίας της αστυνομίας, αξίζει να κρατήσουμε τη δήλωση του προέδρου των αστυνομικών υπαλλήλων, που αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ανοικτή πρόκληση προς όλους τους πολίτες.

«Πώς γίνεται εγώ που έχω ευθύνη για την έκδοση να κάνω έρευνα για τον εαυτό μου;» δήλωσε ο κ. Γερακάκος, αρκετές ώρες πριν «πέσουν κεφάλια» για τα ημερολόγια. Δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε περισσότερο με τον πρόεδρο της ΠΟΑΣΥ. Προσθέτοντας ωστόσο στην «έκδοση» το πλήθος αστυνομικών αυθαιρεσιών, που παρά το γεγονός πως εδώ και χρόνια η νομοθεσία προβλέπει τον έλεγχο της αστυνομίας από τον Συνήγορο του Πολίτη, ακόμη το ζήτημα της αυτοκάθαρσης επαφίεται στον πατριωτισμό της…