“Για να τιμήσουμε τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών φέτος, η εκστρατεία UNiTE του Γενικού Γραμματέα μας καλεί να είμαστε αλληλέγγυοι με τους επιζώντες και τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών που εργάζονται για την πρόληψη και τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών . Το καθήκον μας δεν είναι μόνο να είμαστε αλληλέγγυοι μαζί τους, αλλά και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την εξεύρεση λύσεων και μέτρων για να σταματήσουμε αυτή την παγκόσμια μάστιγα με αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή και την υγεία των γυναικών και των κοριτσιών.

Το τελευταίο έτος ήταν εξαιρετικό όσον αφορά την ευαισθητοποίηση που έχει ανακύψει σχετικά με την έκταση και το μέγεθος των διαφόρων μορφών βίας που επιβάλλονται στις γυναίκες και τα κορίτσια. Η καμπάνια #MeToo, ένα από τα πιο επιδραστικά και ισχυρά κοινωνικά κινήματα των τελευταίων χρόνων, έφερε αυτό το ζήτημα στο προσκήνιο. Αυτή η συνειδητοποίηση ενισχύθηκε περαιτέρω με την απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης το 2018 σε δύο αξιόλογους ακτιβιστές, τη Nadia Murad και τον Denis Mukwege, που εργάζονται για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών σε καταστάσεις συγκρούσεων.

Περισσότερο από το ένα τρίτο των γυναικών παγκοσμίως έχουν βιώσει σωματική ή σεξουαλική βία σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Επιπλέον, οι έρευνες δείχνουν ότι το κόστος της βίας κατά των γυναικών θα μπορούσε να ανέρχεται ετησίως σε περίπου 2% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ). Αυτό ισοδυναμεί με 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.”

Πέρα από την αύξηση της ευαισθητοποίησης, οι κυβερνήσεις, ο ιδιωτικός τομέας, η καλλιτεχνική κοινότητα, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ο ακαδημαϊκός κόσμος και οι αφοσιωμένοι πολίτες επανεξετάζουν και πάλι νέους τρόπους για να αντιμετωπίσουν επειγόντως αυτήν την παγκόσμια μάστιγα.

Για περισσότερα από 20 χρόνια, το Ταμείο Καταπιστεύματος των Ηνωμένων Εθνών για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών (που διαχειρίζεται η UN Women) επενδύει σε εθνικές και τοπικές πρωτοβουλίες που μεταφράζουν πολιτικές υποσχέσεις σε συγκεκριμένα οφέλη για γυναίκες και κορίτσια και συμβάλλουν στην πρόληψη της βίας μακροπρόθεσμα.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Spotlight για τη λήξη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, μια παγκόσμια, πολυετής εταιρική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εργαζόμαστε με διάφορους εταίρους για να αυξήσουμε την κλίμακα και το επίπεδο φιλοδοξίας των παρεμβάσεών μας.

Κατανοούμε ότι η μείωση και πρόληψη της βίας κατά των γυναικών είναι μετασχηματιστική: βελτιώνει την υγεία των γυναικών και των παιδιών, μειώνει τους κινδύνους απόκτησης HIV και σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων (STI), βελτιώνει την οικονομική παραγωγικότητα και το μορφωτικό επίπεδο και μειώνει τους κινδύνους ψυχικής ασθένειας και κατάχρησης ουσιών.

Μέσα από την Πρωτοβουλία Spotlight, οι υπηρεσίες μας κινητοποιούν μια σειρά ενδιαφερομένων για την αντιμετώπιση τόσο των βασικών αιτιών της βίας όσο και των πιο άμεσων συνεπειών της. Σύμφωνα με την Ατζέντα για την Αειφόρο Ανάπτυξη του 2030, η πρωτοβουλία ενσωματώνει πλήρως την αρχή του Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω. Το Spotlight θα αξιοποιήσει επίσης τις υπάρχουσες καλές πρακτικές και τον προγραμματισμό βάσει στοιχείων, καθώς επίσης θα ενσωματώσει νέες λύσεις για επιταχυνόμενα αποτελέσματα.

Η οικογένεια των Ηνωμένων Εθνών εργάζεται ακούραστα με τους εταίρους μας για να ενισχύσει τα νομικά πλαίσια και τους θεσμούς, να βελτιώσει τις υπηρεσίες για τους επιζώντες και να αντιμετωπίσει τα βασικά αίτια της βίας, με την πρόκληση κοινωνικών κανόνων και συμπεριφορών και την αντιμετώπιση των ευρύτερων ανισοτήτων μεταξύ των φύλων.

Ο τερματισμός της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών δεν είναι μια βραχυπρόθεσμη προσπάθεια. Απαιτεί συντονισμένες και συνεχείς προσπάθειες από όλους μας. Η εμφάνιση των αποτελεσμάτων αυτών των προσπαθειών είναι το καλύτερο δώρο στους επιζώντες, στους υπερασπιστές των επιζώντων και στους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών, που γιορτάζουμε σήμερα.

Δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ύπατης Εκπροσώπου σχετικά με τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

 

Σε όλο τον κόσμο, 12 περίπου εκατομμύρια κορίτσια κάτω των 18 ετών παντρεύονται κάθε χρόνο — ένα κορίτσι κάθε δύο δευτερόλεπτα. Τα παντρεμένα κορίτσια συνήθως μένουν σύντομα έγκυοι, εγκαταλείπουν το σχολείο και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ενδοοικογενειακής βίας απ' ό,τι οι γυναίκες που παντρεύονται ενήλικες. Τουλάχιστον 200 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια έχουν υποστεί σήμερα ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων, πρακτική που εξακολουθεί να εφαρμόζεται σε περίπου 30 χώρες. Οι γυναίκες που μεταναστεύουν είναι ιδιαίτερα ευάλωτες και εκτίθενται περισσότερο σε φαινόμενα κακοποίησης ή βίας.
Η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών βρίσκεται στο επίκεντρο της Ατζέντας του 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Είναι ένα πρώτο βήμα προς την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια, μια προϋπόθεση για την προαγωγή, την προστασία και την πραγμάτωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ισότητας των φύλων, της δημοκρατίας και της οικονομικής ανάπτυξης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δρομολογήσει σημαντικές δράσεις προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η βία κατά των κοριτσιών και των γυναικών θα λήξει οριστικά. Οι δράσεις μας αποδίδουν καρπούς. Τα πράγματα έχουν αρχίσει να αλλάζουν.
Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, έχουμε στηρίξει περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο κορίτσια και γυναίκες με υπηρεσίες για την προστασία και τη φροντίδα που σχετίζονται με τον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων των γυναικών. 3000 κοινότητες, που αντιπροσωπεύουν 8,5 εκατομμύρια άτομα, έχουν ανακοινώσει δημοσίως ότι έχουν παραιτηθεί από την πρακτική αυτή. Όσον αφορά τους γάμους ανηλίκων, η ΕΕ βοήθησε πάνω από 1,6 εκατομμύρια άτομα μέσω πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στην αλλαγή της στάσης και των πρακτικών όσον αφορά τα δικαιώματα των κοριτσιών.

Οι παγκόσμιες προκλήσεις απαιτούν παγκόσμιες λύσεις που να μπορούν να διατυπώνονται και στη συνέχεια να εφαρμόζονται σε στενή συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους μας και μέσω αποτελεσματικής πολυμερούς προσέγγισης. Τον περασμένο Δεκέμβριο, μαζί με τον ΟΟΣΑ, το Συμβούλιο της Ευρώπης και τη Μονάδα του ΟΗΕ για τις Γυναίκες συμφωνήσαμε σχετικά με μια παγκόσμια δράση για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Ενισχύουμε τη συνεργασία μας και καλούμε τους ηγέτες του κόσμου τόσο από τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα να συμμετάσχουν στην εντατικοποίηση της παγκόσμιας προσπάθειας για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη, δρομολογήσαμε την πρωτοβουλία μας «Spotlight Initiative», μια παγκόσμια, πολυετή πρωτοβουλία με επίκεντρο την εξάλειψη όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Με μια άνευ προηγουμένου αρχική επένδυση ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ προστατεύουμε και δίνουμε φωνή σε αυτές τις γυναίκες και τα κορίτσια που φιμώθηκαν από τις κοινωνίες τους και τώρα θέλουν να υψώσουν τη φωνή τους. Είμαστε επίσης επικεφαλής της παγκόσμιας πρωτοβουλίας «έκκληση για ανάληψη δράσης για την προστασία από τη σεξουαλική και έμφυλη βία σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης». Η δράση αυτή συγκεντρώνει περίπου 80 φορείς με σκοπό την προώθηση της υποχρέωσης λογοδοσίας για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας.

Επίσης, καταβάλλουμε προσπάθεια για την ολοκλήρωση της προσχώρησης της ΕΕ στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης σε βάρος των γυναικών, η οποία παρέχει στα θύματα το δικαίωμα προστασίας και υποστήριξης.
Πρέπει επιτέλους να εξαλειφθεί η έμφυλη βία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να εργάζεται εντατικά για την επίτευξη αυτού του στόχου. Μια ζωή χωρίς βία αποτελεί αναφαίρετο θεμελιώδες δικαίωμα: όταν στερούμε την ελευθερία από τις γυναίκες και τα κορίτσια, αυτό σημαίνει ότι στερούμε την ελευθερία απ' όλο τον κόσμο».
 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΕΣ

Πορεία στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιήθηκε χτές Σάββατο 24 Νοεμβρίου,  κατά της έμφυλης βίας από γυναικείες,φεμινιστικές και lgbtq συλλογικότητες, καθώς και με συμμετοχή της Ομάδας συλλογικών δράσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το 18 ΑΝΩ



Πανευρωπαϊκό κάλεσμα σε εκδηλώσεις κατά της βίας σε βάρος γυναικών και πορείας #NousToutes που έχει προγραμματιστεί στο Παρίσι με αφορμή την παγκόσμια μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών στις 25 Νοεμβρίου: