Σύμφωνα με την καταγγελία του Εκπαιδευτικού Ομίλου Ημαθίας, που κάνει λόγο για  στράτευση μαθητών από φασίστες που θυμίζει τη ναζιστική Γερμανία προ του Β’Π.Π., εθνικιστικοί και φασιστικοί κύκλοι εξαπέλυσαν επίθεση κατά δύο εκπαιδευτικών του 4ου ΓΕΛ Βέροιας, ενώ δεν δίστασαν να απειλήσουν και με σωματική βία κατά του ενός. Αιτία, η σθεναρή τους στάση κατά των εθνικιστικών μαθητικών συλλαλητηρίων για το «Μακεδονικό ζήτημα». 
 
«Μια περιήγηση στο διαδίκτυο αρκεί να αντιληφθούμε για το ποιοι βρίσκονται πίσω από αυτές τις κινητοποιήσεις δήθεν «αγωνίας» για το μέλλον της χώρας. Η σημερινή και χτεσινή άκρα δεξιά των δοσίλογων και των ταγματασφαλιτών, με πρόσχημα το Μακεδονικό υποκίνησε το μίσος και τον φασισμό αρχικά με τα συλλαλητήρια και τώρα τις καταλήψεις των σχολείων ξερνάει θάνατο με την στοχοποίηση συναδέλφων που αισθάνονται την ευθύνη απέναντι σε ένα σχολείο που μορφώνει τους μαθητές με τις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η καταγγελία από τη Βέροια, που καλεί σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινωνία να δείξουν τα δημοκρατικά τους αντανακλαστικά, να απομονώσουν τα ακραία φαινόμενα μισαλλοδοξίας και να στηρίξουν όχι μόνο τους συγκεκριμένους συναδέλφους, αλλά και την εκπαιδευτική διαδικασία στο σύνολό της.
 
Στην καταγγελία της παραπάνω εξέλιξης προχώρησε και ο Ανεξάρτητος Συνδυασμός Εκπαιδευτικών Βέροιας, τονίζοντας πως «στο παρελθόν η κυριαρχία τέτοιων αντιλήψεων επέφερε δεινά και για τη χώρα και για τον λαό μας. Αντί για την προώθηση των ιδεών για τη φιλία και την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών, για τη συνεργασία για το κοινό συμφέρον καλλιεργούν το μίσος και τον πόλεμο μεταξύ των φτωχών. Ο χειρότερος αποδεδειγμένα εχθρός μας είναι ο εθνικισμός και οι αλυτρωτικές απαιτήσεις, από όποιους κι αν καλλιεργούνται και προωθούνται. Χρέος μας είναι να συνεργαστούμε με τους λαούς όλων των χωρών και να εμποδίσουμε την ανάπτυξη τους».
 

Φασίστες γονείς κατά εκπαιδευτικών στα Χανιά

 
Την ίδια ώρα, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων καταγγέλει πως, με αφορμή των εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου, υπήρξαν περιστατικά φασιστικών αντιλήψεων, από ανθρώπους που λειτούργησαν με την «κάλυψη» του γονέα για να παρενοχλήσουν εκπαιδευτικούς και σχολεία.
 
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η καταγγελία του Συλλόγου εκπαιδευτικών στο alfavita.gr,  «υπήρξαν περιπτώσεις που γονείς συμπεριφερόμενοι απαξιωτικά  προς τους εκπαιδευτικούς προσπάθησαν να τους “ανακρίνουν” με ύφος ανακριτή της χούντας, μέσα στο χώρο του σχολείου, για τις απόψεις τους για την εξέγερση του Πολυτεχνείου «προκειμένου να αφήνουν τα παιδιά τους να έρχονται στη γιορτή».   
 
Ακόμη, η ανακοίνωση του συλλόγου αναφέρει πως αντίστοιχα περιστατικά έχουν σημειωθεί σε έναν περιορισμένο αριθμό σχολείων, στο πλαίσιο της συστηματικής προσπάθειας φασιστών να επιτεθούν στη γιορτή του Πολυτεχνείου.  
 
«Οι καταστάσεις αυτές ενθαρρύνονται από τη στάση πολιτικών προσώπων όταν φτάνουν να ταυτίζονται με τις απόψεις της Χρυσής Αυγής για αμφισβήτηση των νεκρών του Πολυτεχνείου. Βρίσκουν γόνιμο έδαφος όταν «συνδικαλιστές» της ΔΑΚΕ, όπως στην ΕΛΜΕ Λέσβου και αλλού προβάλουν ακροδεξιές και ανοιχτά ρατσιστικές απόψεις. Οι εκπαιδευτικοί δεν τρομοκρατούμαστε. Όσο και να προσπαθούν τα φασιστοειδή, πίσω από οποιαδήποτε μάσκα να κρυφτούν, θα βρουν το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας ενωμένο απέναντί τους» αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση.