Σε χαιρετισμό που απηύθυνε σε εκδήλωση της ΤτΕ με θέμα «Κρίση και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», ο Γ. Στουρνάρας ισχυρίστηκε ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν επιβληθεί από τους δανειστές μέχρι «τον τελικό στόχο», που είναι η ανταγωνιστική και δυναμική οικονομία της χώρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα υπολείπεται των εταίρων της σε επίπεδο ανταγωνισμού.

«Η απόδοση έχει υπάρξει εντυπωσιακή όσον αφορά στις πρώτες διαφορές, όμως, δεδομένου του αρχικού χαμηλού επιπέδου δομικής ανταγωνιστικότητας, η Ελλάδα ακόμα υπολείπεται των εταίρων της. Επομένως, η διαδικασία μεταρρυθμίσεων πρέπει να κυνηγηθεί μέχρι να επιτευχθεί ο τελικός στόχος, δηλαδή μία ανταγωνιστική και δυναμική οικονομία που μπορεί να σταθεί στα δικά της πόδια».

Υποστήριξε πως παρατηρείται δυσκολία στην υλοποίηση ορισμένων μεταρρυθμίσεων και αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. «Πρώτον, η οικονομία της ήταν ήδη σε ύφεση, μολονότι οι δύσκολες μεταρρυθμίσεις είναι καλύτερο να υλοποιούνται σε θετικές φάσεις της οικονομίας, και δεύτερον, το χρονικό πλαίσιο που τέθηκε για την υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων ήταν πολύ στενό».

Παράλληλα, αναφέρει ότι δεν δόθηκε επαρκής σημασία στο να τεθούν προτεραιότητες, με αποτέλεσμα να υπάρχει μία έλλειψη στόχευσης στη μεταρρυθμιστική ατζέντα και μία δύσκολη σχέση με τις πολιτικές σταθεροποίησης. Τόνισε πως είναι «υψίστης σημασίας» να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να δοθεί μάχη κατά της φοροδιαφυγής.