«Όταν κοιτάζουμε το Άουσβιτς βλέπουμε το τέλος της διαδικασίας. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το Ολοκαύτωμα δεν ξεκίνησε από τους θαλάμους αερίων. Αυτό το μίσος εξελίχθηκε σταδιακά από τα λόγια, τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις μέσω του νομικού αποκλεισμού, της εξαθλίωσης και της κλιμάκωσης της βίας» ανέφερε ανάρτηση του λογαριασμού του Μουσείου του Ολοκαυτώματος, απαντώντας στην εντεινόμενη αντιπαράθεση.


Η αρχή έγινε με τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή, Λίντσεϊ Γρκάχαμ, που αποφάσισε να επικρίνει την γερουσιαστή των Δημοκρατικών, Αλεσάντρια Οκάσιο Κορτέζ, επειδή η τελευταία συνέκρινε τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό με την αντιμετώπιση που είχαν οι Εβραίοι στη ναζιστική Γερμανία.


«Της συστήνω να κάνει μία βόλτα στο Μουσείο Ολοκαυτώματος στην Ουάσιγκτον» έγραψε την περασμένη Δευτέρα στο twitter ο Γκράχαμ για την Κορτέζ, συμπληρώνοντας πως «Μπορεί να τη βοηθήσει να καταλάβει τις διαφορές μεταξύ του Ολοκαυτώματος και του καραβανιού στον Τιχουάνα». Όπως αναφέρει το The Hill, η ανάρτηση του Γκράχαμ ήρθε ως απάντηση σε ανάρτηση της Κορτέζ που ανέφερε  πως «Το να ζητάς να θεωρηθείς ως πρόσφυγας και να κάνεις αίτηση γι’ αυτό δεν είναι έγκλημα».

«Δεν ήταν για τις εβραϊκές οικογένειες που έφυγαν από τη Γερμανία. Δεν ήταν για τις στοχοποιημένες οικογένειες που έφυγαν από τη Ρουάντα. Δεν ήταν για τις κοινότητες που έφυγαν από τη Συρία που είχε καταστραφεί από τον πόλεμο, και δεν είναι για εκείνους που διέφυγαν από τη βία στην Κεντρική Αμερική» ανέφερε στο μήνυμά της.


Μετά την «απάντηση» του Γκράχαμ στην παραπάνω ανάρτηση, η Κορτέζ έσπευσε να απαντήσει εκ νέου, τονίζοντας πως «το νόημα ενός τέτοιου πολύτιμου μουσείου είναι να φέρει τα μαθήματα του χθες στο σήμερα».

«Αυτή η διοίκηση [του Τραμ] έχει φυλακίσει παιδιά και παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως «ίσως πρέπει να σταματήσουμε να προσποιούμαστε ότι ο αυταρχισμός και η βία είναι ένα ιστορικό γεγονός αντί μιας αυξανόμενης δύναμης επιβολής».