«Η Γερμανία είναι ένας από τους πιο στενούς μας συμμάχους και ελπίζουμε ότι οι χώρες του NATO είναι πλέον διατεθειμένες να στείλουν πλοία στην Αζοφική Θάλασσα για να βοηθήσουν την Ουκρανία και για να εγγυηθούν την ασφάλεια», υπογράμμισε ο Ποροσένκο στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη γερμανική Bild. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν θέλει τίποτε λιγότερο από το να καταλάβει την (Αζοφική) Θάλασσα. Η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει είναι η ενότητα του δυτικού κόσμου», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας. «Η Γερμανία πρέπει επίσης να διερωτηθεί: τι θα κάνει ο Πούτιν μετά αν δεν τον σταματήσουμε» προειδοποίησε.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, η ρωσική ακτοφυλακή κατέσχεσε την Κυριακή τρία μικρά πλοία του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας, ανοίγοντας πυρ και τραυματίζοντας τρεις Ουκρανούς ναύτες. Επρόκειτο για την πρώτη ανοικτή στρατιωτική σύγκρουση ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και το ξέσπασμα, αργότερα την ίδια χρονιά, της ένοπλης σύρραξης στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις και φιλορώσους αυτονομιστές.

Μετά το επεισόδιο η Ουκρανία ανέβασε τους τόνους. Την Τρίτη ο Ποροσένκο δήλωσε ότι η χώρα του βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με την «απειλή» της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής και του ξεσπάσματος «ενός ολοκληρωτικού πολέμου» με τη Ρωσία. Ο στρατιωτικός νόμος που εγκρίθηκε τη Δευτέρα από το ουκρανικό κοινοβούλιο τέθηκε σε ισχύ την Τετάρτη για 30 ημέρες σε δέκα παραμεθόριες και παράκτιες περιοχές της χώρας. Οι ουκρανικές αρχές διαβεβαίωσαν πάντως ότι ο νόμος – ο οποίος επιτρέπει την επιστράτευση πολιτών και την επίταξη μέσων, την απαγόρευση δημόσιων συγκεντρώσεων, τον έλεγχο του τι μεταδίδεται από τα ΜΜΕ – έχει «προληπτικό» χαρακτήρα.

Από την πλευρά του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, υπερασπίστηκε τις ενέργειες των ρωσικών δυνάμεων και κατηγόρησε τον Ουκρανό ομόλογό του ότι ενορχήστρωσε τη ναυτική «πρόκληση» στη Μαύρη Θάλασσα προκειμένου να ενισχύσει τη φθίνουσα δημοτικότητά του ενόψει των εκλογών του επόμενου χρόνου.

Την Τετάρτη, άλλοι εννέα ναύτες που αιχμαλωτίστηκαν από τη Ρωσία και αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον δικαστηρίου τέθηκαν υπό προφυλάκιση ως την 25η Ιανουαρίου, όπως οι 15 συνάδελφοί τους την προηγουμένη. Το Κίεβο αντέδρασε καταγγέλλοντας μια «παράνομη» κράτηση και μια πράξη «βαρβαρότητας». Το υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε στη Μόσχα διπλωματική διακοίνωση με την οποία διαμαρτύρεται για τη «συνέχιση από τη Ρωσία των παράνομων ενεργειών της» και απαίτησε να αφεθούν ελεύθεροι «αμέσως» οι άνδρες του ουκρανικού ΠΝ, τους οποίους χαρακτήρισε «αιχμαλώτους πολέμου».

Με φόντο την κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε την Τετάρτη «εξαιρετικά ανήσυχη» αλλά κατέστησε σαφές πως προς το παρόν δεν σχεδιάζει την επιβολή νέων κυρώσεων για να τιμωρηθεί η Ρωσία για την επιχείρηση εναντίον των ουκρανικών πολεμικών. Οι 28 χαρακτήρισαν «απαράδεκτη» αυτή τη «χρήση βίας από τη Ρωσία», με φόντο «την αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση στην περιοχή».

Από την πλευρά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται «σύντομα» να εγκρίνει ένα νέο πακέτο δανεισμού της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε η Γενική Διευθύντριά του Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο απόηχος της νέας κρίσης μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας μάλλον θα φθάσει μέχρι το Μπουένος Άιρες, όπου διεξάγεται την Παρασκευή και το Σάββατο η Σύνοδος της G20. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Washington Post πως ίσως ακυρώσει τη συνάντηση που προγραμμάτιζε να έχει με τον Πούτιν. Από ρωσικής πλευράς πάντως ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ διαβεβαίωσε ότι η προετοιμασία για τη συνάντηση αυτή «συνεχίζεται».

Πέρα από τα στρατηγικά και στρατιωτικά διακυβεύματα, στη διένεξη Ρωσίας – Ουκρανίας ενέχονται και εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες. Ο Πούτιν βλέπει τη δημοτικότητά του να πέφτει, λόγω των οικονομικών προβλημάτων και της δυσαρέσκειας για τις μειώσεις των συντάξεων και τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό. Ο Ποροσένκο, που επιδιώκει την επανεκλογή του για δεύτερη θητεία, είναι αντιμέτωπος με παρόμοια προβλήματα.