Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και το DiEM25, μαζί με τον πρώην υποψήφιο για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, Μπέρνι Σάντερς προχώρησαν την Παρασκευή στην ίδρυση της «Προοδευτικής Διεθνούς», έχοντας στο πλευρό τους, μεταξύ άλλων, τη δήμαρχο Βαρκελώνης, Άντα Κολάου, το μέλος της καναδικής Βουλής των Κοινοτήτων, Νίκη Άστον και τον διεθνούς φήμης οικονομολόγο, Τζέφρεϋ Σακς.

Βάζοντας απέναντί τους τον Τραμπ, τον Ορμπάν, τον Σαλβίνι, τη Λεπέν, τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές και την άνοδο της ακροδεξιάς, οι συμμετέχοντες απηύθυναν κάλεσμα στις προοδευτικές δυνάμεις, για τις οποίες υπογραμμίζουν πως «ερίζουν αυτοκτονικά για την παραμικρή μικροπολιτική διαφορά, διασπώντας τις δυνάμεις τους», την ώρα που οι παραπάνω μαζί με το κεφάλαιο παραμερίζουν τις διαφορές τους και κινούνται υπερεθνικά.

«Είναι ώρα για τους προοδευτικούς ανά τον κόσμο να ενωθούν. Ελάτε μαζί μας» ανέφερε το κάλεσμα της εκδήλωσης, ενώ αυτή πραγματοποιήθηκε στο Βερμόντ των ΗΠΑ, όπου συναντήθηκαν με πολιτικούς, διανοούμενους και ακτιβιστές.

Όπως ανέφερε το κάλεσμα για την ίδρυση του διεθνούς προοδευτικού φορέα:

«Η ευρωπαϊκές και αμερικανικές ακροδεξιές φραξιές απορρίπτουν τους κανόνες της δημοκρατίας, της ελευθερίας του Τύπου και των ατομικών δικαιωμάτων. Με την άνοδο του αυταρχισμού, βλέπουμε τη σκόπιμη υποκίνηση του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας απέναντι στο “άλλο”. Πρέπει να κατανοήσουμε το πεδίο και τους σκοπούς του υπερσυντηρητικού κινήματος, αν θέλουμε να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά. Για να επικρατήσουμε, πρέπει να διατυπώσουμε σαφώς ένα όραμα της κοινής ευημερίας, της προσωπικής ελευθερίας, της οικονομικής δικαιοσύνης και, κυρίως, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας – των βασικών αρχών μιας ζωτικής δημοκρατίας. Η Διεθνής Στρογγυλή Τράπεζα θα είναι μια Πρόσκληση για Δράση για τη δημιουργία της Προοδευτικής Διεθνούς, ενός παγκόσμιου δικτύου ατόμων και οργανισμών που θα αντισταθμίζουν τη δεξιά και θα μεταφέρουν την ισορροπία εξουσίας στους απλούς πολίτες».

«Καθώς οι πολύ πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και η πλειοψηφία εργάζεται όλο και περισσότερες ώρες για μισθούς πείνας, ανησυχώντας για το μέλλον των παιδιών της, οι φορείς του αυταρχισμού θα εκμεταλλεύονται αυτές τις ανησυχίες, δημιουργώντας αποδιοπομπαίους τράγους, στρέφοντας τη μία κοινωνική ομάδα κατά της άλλης» σχολίασε ο Μπέρνι Σάντερς σε σειρά ανταλλαγής απόψεων μεταξύ του ίδιου και του Γ. Βαρουφάκη που δημοσιεύτηκαν στον Guardian, στο πλαίσιο της παρουσίασης του πολιτικού φορέα.

«Φυσικά, οι διεθνιστές πρέπει να υπερβούν το πεδίο των υφιστάμενων θεσμών για να οραματιστούν νέους. Η σημερινή μας κρίση -όπως ακριβώς και το 1919 ή το 1944- είναι μια ευκαιρία να αναπτυχθεί μια νέα και καλύτερη υποδομή για την επίτευξη διεθνιστικών στόχων: μια Αρχή Δικαιοσύνης Φορολογίας, η οποία είναι εξουσιοδοτημένη να εξαλείψει τη φοροδιαφυγή. Αλλά θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε με τη μετριοπαθή ατζέντα που περιγράφεται εδώ, λόγω του πραγματισμου της. Οι διεθνείς θεσμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν για το άμεσο μέλλον. Το μόνο εναπομείνων ερώτημα είναι πως, και για ποιον. Οι διεθνιστές πρέπει να καταλάβουν την εξουσία αυτών των θεσμών για να μετασχηματίσουν τον κόσμο για το καλύτερο, και για να τον ανακτήσουν ως δικό μας. Οι εναλλακτικές λύσεις -το τεχνοκρατικό status quo και η ισχυρή μονομερής προσέγγιση που έχει προκύψει για να αντιμετωπίσει [την κατάσταση]- είναι απλώς απαράδεκτες» αναφέρει, μεταξύ άλλων, βάζοντας στο στόχαστρό του το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα και το ILO σε σχετικό άρθρο του στον βρετανικό Guardian Ο Γ. Βαρουφάκης, αναλύοντας «γιατί ιδρύσαμε την Προοδευτική Διεθνή εχθές στο Βέρμοντ». 

Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συζήτηση της Στρογγυλής Τραπέζης της Προοδευτικής Διεθνούς: