Όπως μεταδίδει το France 24/7, η γαλλική αστυνομία ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 263 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε όλη τη Γαλλία το Σάββατο, ανάμεσα τους και 23 αστυνομικοί. Οι 133 από αυτούς τραυματίστηκαν στη διαδήλωση του Παρισιού, ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Σάββατο διαδήλωσαν συνολικά στη χώρα 136.000 άνθρωποι. Συνελήφθησαν ή προσήχθησαν 412 διαδηλωτές, με τους 378 από αυτούς να παραμένουν υπό επιτήρηση.

Τι ζητούν τα «κίτρινα γιλέκα»

Το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» ξεκίνησε αρχικά ως κίνημα που εναντιωνόταν στην απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να αυξήσει τους φόρους σε βενζίνη και πετρέλαιο, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες έλαβε χαρακτηριστικά κινήματος κατά των αντιλαϊκών μέτρων που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Μακρόν.

Σύμφωνα με το ABC, το κίνημα απέκτησε μεγάλη επιρροή λόγω και των social media και πλέον ζητούν από τον Μακρόν να κάτσει στο ίδιο τραπέζι μαζί και, εκτός του παγώματος στον φόρο των καυσίμων, να μιλήσουν για άνοιγμα μιας γενικής συζήτησης για τη φορολογία και τα κοινωνικά θέματα και την υιοθέτηση του αναλογικού εκλογικού συστήματος ώστε να εκπροσωπείται σωστότερα ο λαός στο Κοινοβούλιο. Οι ίδιοι προσανατολίζονται στο να επεκτείνουν την παρουσία τους σε όλη τη χώρα, ώστε να έχουν άμεση επαφή με κάθε κοινωνική ομάδα, μέσω της διοργάνωσης τακτικών δημοψηφισμάτων για τους μεγάλους κοινωνικούς προσανατολισμούς της χώρας.

Οι αντιδράσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Μετά τα επεισόδια στις διαδηλώσεις του Σαββάτου, ο Μακρόν συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση στο προεδρικό μέγαρο την Κυριακή. Παρά τις πληροφορίες που ήθελαν τον Μακρόν να σκέφτεται έντονα το ενδεχόμενο να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αποφασίστηκε να αποφευχθεί αυτή η κίνηση και να βρεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών με κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και με εκπροσώπους των «κίτρινων γιλέκων».

Ο υπουργός Οικονομίας, της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να «επιταχυνθεί η μείωση των φόρων», αλλά και η μείωση «των δημοσίων δαπανών» για να ανταποκριθεί η κυβέρνηση το ταχύτερο δυνατό στο κίνημα των «κίτρινων γιλέκων».

Σύμφωνα με τον Λεμέρ, «λιγότερες δημόσιες δαπάνες, λιγότεροι φόροι το ταχύτερο δυνατό θα είναι το καλύτερο, επειδή βλέπουμε από αυτήν την κοινωνική, δημοκρατική κρίση την ανυπομονησία εκατομμυρίων Γάλλων». Χαρακτήρισε το συγκεκριμένο κίνημα αποτέλεσμα μιας «δημοκρατικής κρίσης» με «βαθιές ρίζες», ωστόσο επισήμανε πως είναι απαραίτητο να τηρηθεί η ατζέντα που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Εντουάρ Φιλίπ,μετά από εντολή του Μακρόν θα συναντηθεί με εκπροσώπους των Σοσιαλιστών, των Ρεπουμπλικάνων και την ακροδεξιά  Μαρίν Λεπέν, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί το αν θα υπάρξει συνάντηση με τον ηγέτη της «Ανυπότακτης Γαλλίας», Ζαν-Λικ Μελανσόν. Ο Μελανσόν και η Λεπέν έχουν ζητήσει τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι ζήτησαν δημοψήφισμα «για να ακουστεί η φωνή των Γάλλων», χωρίς πάντως να διευκρινίζουν το ποιο θα είναι το ερώτημα που πρέπει να τεθεί.

Ο Φιλίπ αναμένεται να έχει συναντήσεις και με εκπροσώπους των «κίτρινων γιλέκων». Σημειώνεται ότι μετά τις διαδηλώσεις του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός της χώρας ευχαρίστησε τις αστυνομικές δυνάμεις «για την έγκαιρη παρέμβαση τους» και δήλωσε συγκλονισμένος από τη «βία» των διαδηλωτών, που στράφηκε «κατά των συμβόλων της Γαλλίας».