Κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε με τον δήμαρχο Καλαβρύτων, Γιώργο Λαζουρά, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να προχωρήσει όταν έλθει το πλήρωμα του χρόνου και θα υπάρξει σχετική επαφή με τον Νίκο Βούτση, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων.

«Όταν έλθει το πλήρωμα του χρόνου να δούμε με ένα συντεταγμένο τρόπο, πώς θα προχωρήσει αυτή η υπόθεση που είναι πολλών χρόνων, δεκαετιών. Έχουμε καταλήξει σε ένα ομόφωνο από ότι καταλαβαίνω πόρισμα και θα συνεννοηθώ με τον πρόεδρο της Βουλής, αμέσως μόλις ανοίξει μετά τις γιορτές η Βουλή, να βάλει μπροστά, να συζητηθεί στην Ολομέλεια και να πάρουμε τις πρωτοβουλίες που πρέπει. Αν υπάρχει ομοψυχία και ομοφωνία βοηθάει αυτό, διότι είναι και οι αποζημιώσεις και το δάνειο».

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που ενδέχεται να συναντήσουν από τη γερμανική πλευρά, ο Α. Τσίπρας δήλωσε ότι «θα δούμε με ποιο τρόπο θα λύσουμε αυτήν τη διαφωνία», καθώς υπάρχει ηθικό χρέος απέναντι στους λαούς της Ευρώπης, οι οποίοι βλέπουν και πάλι την απειλή που φέρνει η ιδεολογία του μίσους.

Νομίζω ότι ο νομικός δικαιάκος πολιτισμός μας δίνει λύσεις. Εάν δεν αναγνωρίζεται από την άλλη πλευρά, να βρούμε ένα τρόπο συμφωνημένα, εφόσον υπάρχει μία διαφωνία ως προς αυτό, να δούμε με ποιο τρόπο θα λύσουμε αυτήν τη διαφωνία. Διότι, κατά τη δική μας εκτίμηση δεν έχει να κάνει με το ύψος των αποζημιώσεων, είναι πάνω από όλα ηθικό χρέος, όχι μόνο απέναντι στο ελληνικό λαό, αλλά απέναντι σε όλους τους λαούς της Ευρώπης. Η απειλή είναι κοινή για όλους τους λαούς και βλέπουμε ότι αυτές τις μέρες αυτή η ιδεολογία του μίσους πάει να μολύνει ακόμα και την ελληνική κοινωνία που έχει πίσω της όλη αυτή τη βαριά ιστορική παρακαταθήκη των δεκάδων χιλιάδων θυσιών, των νεκρών στο δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και των ανθρώπων που θυσιάστηκαν για την ελευθερία. Αυτό είναι το πιο ανησυχητικό και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. Άρα έχουμε ηθικό χρέος και να θυμόμαστε και να διεκδικούμε. Στις μέρες μας είναι καλό να επισημαίνουμε την ιστορία του τόπου μας και στα νέα παιδιά».

Τέλος, τόνισε πως οι τόποι μαρτυρίου από τις θηριωδίες των ναζί είναι η ζωντανή μνήμη της χώρας μας και η ιστορία αυτή δεν μπορεί να παραχαράσσεται. «Τα Καλάβρυτα, το Δίστομο, η Κάνδανος και όλοι οι τόποι μαρτυρίου από το ναζισμό και το φασισμό, είναι η ζωντανή μνήμη της πατρίδας μας. Είναι η διαρκής υπενθύμιση προς όλους τους Έλληνες, να σηκώσουν ανάστημα απέναντι σε αυτούς που εμφανίζονται από τα σκουπίδια της ιστορίας και θέλουν να σπείρουν ξανά το μίσος, τη διχόνοια και το ρατσισμό», επισήμανε και πρόσθεσε: «Γιατί η πατρίδα μας, έχει την τύχη η πλούσια ιστορία της να είναι πάντα ο καλύτερος οδηγός της για το μέλλον. Και αυτή η ιστορία δεν μπορεί ούτε να παραχαράσσεται, ούτε να ευτελίζεται ούτε να λησμονείται από κανένα».

Σημειώνεται ότι τους τελευταίους μήνες έχει έρθει ξανά στην επικαιρότητα το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων, με τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, μετά τη συνάντηση τους με τον γερμανό πρόεδρο, Σταϊνμάγερ. Η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) είχε εξαπολύσει επίθεση, τονίζοντας πως πρέπει να τελειώσει η κοροϊδία με τις αποζημιώσεις.