Σε σχετική ερώτηση που του έθεσε η «Ναυτεμπορική» κατά τη διάρκεια συνεδρίου του Economist στο Βερολίνο, ο αναπληρωτής CEO της Eurobank, Θεόδωρος Καλαντώνης, δήλωσε ότι οι τράπεζες έχουν ζητήσει να πέσει κάτω από τα 100.000 ευρώ το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

«Ο νόμος Κατσέλη θα ισχύει και μετά την 1η Ιανουαρίου 2019, ωστόσο, θα πρέπει να καταστούν πιο περιοριστικά τα κριτήρια επιλεξιμότητας σε σχέση με το εισόδημα αλλά και την αξία των ακινήτων, για την οποία οι τράπεζες έχουν προτείνει να μειωθεί κάτω από τις 100.000 ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατά τη διάρκεια του ίδιου συνεδρίου, ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι οι προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες είναι θετικές, αλλά τα κόκκινα δάνεια  παραμένουν ένα από τα πιο σημαντικά κληροδοτήματα της κρίσης και η μεγαλύτερη πρόκληση για το ελληνικό πιστωτικό σύστημα, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία για να αντιμετωπιστεί αυτή η πρόκληση.

Ζητούν να πέσει το όριο στα 80.000 ευρώ

Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, οι τράπεζες έχουν καταλήξει στην απόφαση να διαμορφώσουν από κοινού το νέο όριο διενέργειας πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, στις 80.000 ευρώ. Το δημοσίευμα τονίζει ότι οι τραπεζίτες είναι αποφασισμένοι να κατεβάσουν το όριο κάτω από τις 100.000 ευρώ.

Στις  συζητήσεις που είχαν οι τράπεζες με τον μόνιμο μηχανισμό εποπτείας των τραπεζών (SSM) στα μέσα Νοεμβρίου τούς είχε προταθεί ως νέος πήχης για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό οι 75.000 ευρώ. Ο SSM εκτιμά πως το όριο αυτό διασφαλίζει τον αποκλεισμό της προστασίας στρατηγικών κακοπληρωτών, αλλά και όσων αποφεύγουν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους με τις τράπεζες.

Δεν διασφαλίζει το όριο η κυβέρνηση

Όπως δήλωσε προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο νόμος Κατσέλη – Σταθάκη θα συνεχίσει να ισχύει και μετά την 1η Ιανουαρίου 2019, αλλά είναι πιθανό να καταργηθεί το κομμάτι προστασίας της πρώτης κατοικίας, για το οποίο ισχυρίστηκε πως ψάχνουν λύσεις.

«Δεν καταργείται ο νόμος Κατσέλη. Το μόνο που μπορεί να καταργηθεί θα ήτανε το κομμάτι προστασία της πρώτης κατοικίας και σε αυτό εμείς ψάχνουμε εναλλακτικές λύσεις που θα τις παρουσιάσουμε σύντομα για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα. Όσοι είναι εντός του νόμου Κατσέλη 31/12/2018 δεν χάνουν κανένα δικαίωμα. Ακόμη και μόνο η αίτηση να έχει γίνει στον νόμο Κατσέλη, παραμένουν σε αυτό το σύστημα προστασίας πλήρως. Πολλές από τις διατάξεις, σχεδόν όλες οι διατάξεις του νόμου Κατσέλη- Σταθάκη θα παραμείνουν και μετά από το Γενάρη του 2019».