Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφημερίδας των Συντακτών», το κατηγορητήριο που συνέταξε ο 23ος τακτικός ανακριτής συνδέει τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου με τα χτυπήματα που δέχθηκε από τέσσερις εκ των αστυνομικών που είχαν βρεθεί έξω από το κοσμηματοπωλείο με εντολή να τον συλλάβουν.

Όπως αναφέρεται, τα χτυπήματα (κλωτσιές, παρατεταμένο πάτημα του χεριού, πάτημα με το πόδι), προκάλεσα στον Ζ. Κωστόπουλο «σωματική βλάβη, η οποία ήταν αυξημένη, λόγω της κατάστασης στην οποία είχε περιέλθει».

Εσύ έπληξες (με κλωτσιά, με παρατεταμένο πάτημα του χεριού, με πάτημα στο πόδι του) προκαλώντας σε αυτόν σωματική βλάβη η οποία ήταν αυξημένη, λόγω της κατάστασης στην οποία είχε περιέλθει. Συνεπεία των κακώσεων αυτών ήτοι των προκληθέντων πολλαπλών και διάσπαρτων τραυμάτων που οφείλονται στη συγκλίνουσα συμπεριφορά τόσο δική σου, όσο και όλων των συγκατηγορουμένων σου και του μηχανισμού στρες, δηλαδή της αντίδρασης του οργανισμού του θύματος, προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτά, προκλήθηκαν ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου οι οποίες συνδέονται αιτιωδώς με τα ανωτέρω τραύματα και οδήγησαν στο θάνατο του ανωτέρω», αναφέρει το κατηγορητήριο.

Την κατηγορία αυτή καλούνται να αντικρούσουν οι τέσσερις αστυνομικοί που την Δευτέρα ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν την επόμενη Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου. Οι αστυνομικοί αναμένεται να αρνηθούν την πράξη που τους αποδίδεται ισχυριζόμενοι πως ενήργησαν στο πλαίσιο των καθηκόντων τους.

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι φέρονται να ισχυρίζονται ότι κλήθηκαν στο σημείο με σήμα την αντιμετώπιση «ληστείας με δράστη που κρατούσε αιχμηρό αντικείμενο» και επιχειρούσε να διαφύγει. Σκοπεύουν, επίσης, να υποστηρίξουν πως δεν βιαιοπράγησαν.