των Θάνου Καμήλαλη και Κωνσταντίνου Πουλή

Σύμφωνα με τα έγγραφα που έχει στην κατοχή του το ThePressProject, ο ανακριτής στο κατηγορητήριό του εις βάρος των τεσσαρων αστυνομικών, περιγράφει λεπτομερώς τα χτυπήματα που δέχθηκε ο Ζακ Κωστόπουλος έξω από το κατάστημα στην οδό Γλαδστώνος. Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί η παρακάτω αναφορά:

«ενώ προγενεστέρως οι συγκατηγορούμενοί σου […] έπληξαν τον Ζαχαρία Κωστόπουλο του Ευθυμίου (ο οποίος είχε εισέλθει την στιγμή εκείνη στο κατάστημα του πρώτου έχοντας στην κατοχή του ένα μαχαίρι, προκειμένου να αφαιρέσει κινητά πράγματα, και στη συνέχεια εγκλωβίστηκε σε αυτό)»

Να υπενθυμίσουμε ότι με βάση τα όσα στοιχεία έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δεν έχει στοιχειοθετήθεί ούτε η «ληστεία» ή η «κλοπή», ούτε ότι ο Ζακ κρατούσε το συγκεκριμένο μαχαίρι που σύμφωνα με την αστυνομία βρέθηκε στον τόπο της δολοφονίας. Στο μαχαίρι, σύμφωνα με την Διεύθυνση Εκγληματολογικών Ερευνών της αστυνομίας, δεν βρέθηκαν αποτυπώματα του Ζακ Κωστόπουλου, ενώ η υπόθεση ότι «μπήκε στο μαγαζί για να κλέψει» έχει αποδομηθεί από το βίντεο από την κάμερα ασφαλείας στο κατάστημα που βρίσκεται απέναντι από το κοσμηματοπώλειο, μαρτυρίες, αλλά και καταθέσεις, όπως του πρώτου αστυνομικού που βρέθηκε στο σημείο. Επίσης, πάνω στον Ζακ Κωστόπουλο δεν βρέθηκαν κλοπιμαία, ούτε βρέθηκαν τα δαχτυλικά του αποτυπώματα πάνω στην ταμειακή μηχανή.

Όσον αφορά τις κατηγορίες, ο ανακριτής, απευθυνόμενος σε έναν εκ των αστυνομικών, αναφέρει συγκεκριμένα: «Εσύ απο κοινού με τους συγκατουγορούμενούς σου αστυνομικούς, κατά τη στιγμή της σύλληψης του ανωτέρω, προκαλέσατε σε αυτόν σωματική βλάβη, η οποία είχε ως επακόλουθο τον θάνατό του»

Συνεχίζοντας, αναφέρεται διεξόδικα στα χτυπήματα: «Ειδικότερα, εσύ, ο οποίος ανήκεις στην ομάδα ΔΙΑΣ, η οποία επιλήφθηκε στο άνω περιστατικό και προσήλθες στο άνω σημείο μεταγενέστερα της δράσης των άνω δύο πρώτων συγκατηγορουμένων σου, κατά την στιγμή που ο ανωτέρω ήταν ήδη στο έδαφος, έπληξες το χέρι αυτού πατώντας το πιεστικά και παρατεταμένα – της ενέργειάς σου αυτής μη ούσας απαιτούμενης, δεδομένου ότι ο άνω ήταν ήδη ακινητοποιημένος – προκαλώντας σε αυτόν σωματική βλάβη και δη επικίνδυνη, η οποία ήταν και αυξημένη λόγω της κατάστασης στην οποία είχε ήδη περιέλθει ο ανωτέρω».

Όπως συμπεραίνει ο ανακριτής, βάσει του οπτικοακουστικού υλικού, των ιατροδικαστικών πορισμάτων «συνεπεία των κακώσεων αυτών ήτοι των προκληθέντων πολλαπλών και διάσπαρτων τραυμάτων που οφείλονται στη συγκλίνουσα συμπεριφορά τόσο δική σου, όσο και όλων των συγκατηγορουμένων σου και του μηχανισμού στρες, δηλαδή της αντίδρασης του οργανισμού του θύματος, προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτά, προκλήθηκαν ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου οι οποίες συνδέονται αιτιωδώς με τα ανωτέρω τραύματα και οδήγησαν στο θάνατο του ανωτέρω».

Ωστόσο, η βεβαιότητα με την οποία το κατηγορητήριο υιοθετεί την (τουλάχιστον) αμφιλεγόμενη υπόθεση της κλοπής και της κατοχής μαχαιριού, εκτιμάται ότι παρέχει προκαταβολικά στους κατηγορούμενους την υπερασπιστική γραμμή που θα μπορούσαν να επικαλεστούν. Σύμφωνα άλλωστε με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, οι αστυνομικοί που έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν στις 12 Δεκεμβρίου, θα αρνηθούν την πράξη που τους αποδίδεται ισχυριζόμενοι πως ενήργησαν στο πλαίσιο των καθηκόντων τους. Οι τέσσερις κατηγορούμενοι αναμένεται να ισχυριστούν επίσης ότι κλήθηκαν στο σημείο με σήμα την αντιμετώπιση «ληστείας με δράστη που κρατούσε αιχμηρό αντικείμενο» και επιχειρούσε να διαφύγει. Σκοπεύουν, επίσης, να υποστηρίξουν πως δεν βιαιοπράγησαν.